Kaarina-talon luennot

Luennot ja esitelmäillat syksy 2021 ja kevät 2022

Kaarina-talon luennot -sarja esittelee kuulijoille tutkittuun tietoon perustuvia aiheita koko inhimillisen kulttuurin kentältä. Kaarina-talon esitelmäillat puolestaan on tapahtumasarja, jossa mielenkiintoiset aiheet saavat kiinnostuneen yleisön. Sekä luentoja että esitelmäiltoja kuullaan Kaarina-talossa suunnilleen kerran kuussa. Tervetuloa mukaan!

Luennot ja esitelmäillat ovat Kaarina kansalaisopiston ja kulttuurin yhteistuotantoa.

Luennot

Perustietoa kaavoituksesta
To 17.2.2022 klo 18
Luennoitsijana on kaupunkikehitysjohtaja Päivi Liuska-Kankaanpää. 

Luento sisältää tietoa kaavoituksen merkityksestä, kaavahierarkiasta sekä kaavaprosessista. Luennolla saat peruskäsityksen  kaavakartan ja selostuksen juridisesta merkityksestä, kaavasuunnittelun mittakaavoista,  ja kaavoituksessa käytetyistä merkinnöistä eli kaavoituksen "kielestä", sekä osallistumisesta ja kaavoitukseen vaikuttamisesta. Välillisesti luento vastaa myös yleisellä tasolla, miksi ns. kaikki ei ole mahdollista, ja miksi se oma mielipide ei välttämättä johda muutoksiin kaavan sisällössä. 

Ilmoittaudu tästä 

 

Aikuisten terveysliikunta
To 10.3.2022 klo 18
Valitettavasti luento joudutaan perumaan. Pyrimme järjestämään luennon syyskaudella 2022.

Luennoitsijoina Terveysliikunnan kehittäjä Tino-Taneli Tanttu ja liikunnansuunnittelija Mia Kettunen
Uudistetut aikuisten terveysliikunnan suositukset, arkiliikunnan merkitys ja Kaarinan Puhtila-toiminta.

 

Historian jännät naiset
To 17.3.2022 klo 18

Maria Pettersson kertoo kirjastaan Historian jännät naiset. Pettersson on toiminut kolumnistina, juontajana, tuottajana ja toimittajan niin lehdissä kuin radiossakin. Hänen ensimmäinen kirjansa Historian jännät naiset ilmestyi vuonna 2020. Teos on toiseksi myydyin tietokirja Suomessa. Pettersson kirjoitti sen pohjalta myös podcastin Yle Areenaan. 

Ilmoittaudu tästä 

 

Väestönsuojan hoito/käyttökuntoon laitto
Ti 5.4.2022 klo 18
Luennoitsija Varautumiskouluttaja Mikko Malmi

Väestönsuojat - mitä laki velvoittaa kiinteistönhoitajilta? Ovatko kiinteistönne lakisääteiset suojelu- ja varautumisasiat kunnossa?
Mitä kaikkea laki sinulta edellyttää? Ilmassa on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia! 

Vastauksia löydät luennoltamme.

  • Nyt olisi viimeistään oikea aika katsoa, että suojien tarkastukset ja kunnossapidot on hoidettu ajantasaisesti.
  • Erityisesti taloyhtiöiden väestönsuojien kohdalta, osana taloyhtiön pelastussuunnitelmaa, tulisi laatia väestönsuojan käyttöönottosuunnitelma, jonka ohjeet tulisi olla kirjallisessa muodossa.

Tule mukaan kuuntelemaan yhden illan tehoiskua.

Luennon pitää Turun Seudun Väestönsuojeluyhdistys ry:n varautumiskouluttaja Mikko Malmi. 

Ilmoittaudu tästä


 

Hyvinvointia mielelle ja keholle
To 21.4.2022 klo 18
Luennoitsija FM Liisa Laitinen

Kulttuurihyvinvoinnilla tarkoitetaan ihmisen yksilöllistä tai yhteisöllisesti jaettua kokemusta siitä, että kulttuuri ja taide lisäävät hyvinvointia tai ovat yhteydessä siihen. Luennolla käsitellään kulttuurihyvinnoin peruskäsitteitä ja tutustutaan viimeisimpiin tutkimustuloksiin. Liisa Laitinen työskentelee kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijana Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa ja taiteen, kulttuurin ja hyvinvoinnin valtakunnallisessa Taikusydän-yhteyspisteessä. 

Ilmoittaudu tästä

 


Purkamisesta korjaamiseen
Ti 10.5.2022 klo 18

Turun kaupunkiseudulla pohditaan tälläkin hetkellä pelkästään usean julkisessa omistuksessa olevan rakennuksen kohdalla, puretaanko vai korjataanko talo. Tule kuuntelemaan eri näkökulmista ongelmaa tarkastelevia asiantuntijoita kaikille avoimeen Purkamisesta korjaamiseen -seminaariin Kaarina-saliin tiistaina 10.5. kello 18 alkaen. Seminaarin järjestää Kaarinan rakennussuojeluyhdistys ry. yhteistyössä Kaarinan kaupungin kanssa. Yhdistyksen tavoitteena on edistää rakennusten korjaamista purkamisen sijaan.

Ohjelma:
- Seminaarin avaus, Risto Laalo, yhdistyksen puheenjohtaja
- Puretut talot Turun kaupunkiseudulla, Pasi Aromäki, arkkitehti
- Peruskorjauksen ja uudisrakentamisen ilmasto ja kustannusvaikutusten vertailu, Emmi Salmio, Tampereen yliopisto
- Sisäilmaongelmaisen rakennuksen tutkimus- ja korjaustavat sekä esimerkkejä onnistuneista korjauksista, Sitowise oy:n asiantuntijat
- Ylireagointi sisäilmaoireiluihin, sisäilman terveysvaikutukset ja sisäilman laadun mittaaminen, Marja Sinokki, LT, Turun työterveystalo
- Kysymyksiä ja keskustelua

Ilmoittaudu tästä

 

Nykyajan pandemiat
To 19.5.2022 
Luennoitsijoina Harri Marttila LT, Infektiolääkäri TYKS ja Antti Sandén, johtava ylilääkäri Kaarinan kaupunki

Meitä suomalaisia on kohdannut viimeisen runsaan vuoden ajan COVID-19 niminen pandemia. Pandemia leiman saa infektiotauti joka leviää maailmanlaajuiseksi. Tänä iltana meillä on pandemioista puhumassa teille kaksi näköalapaikalta tilannetta seurannutta. Harri Marttila, LT, Infektiolääkäri toimii TYKS, Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikössä. Hän kertoo pandemiasta sekä yleisellä että maakunnan tasolla. Antti Sandén, Kaarinan kaupungin johtava ylilääkäri kertoo omassa osuudessaan mitä pandemian hoito tarkoitti kuntatasolla, mm uusien tehtävien osalta, ja siitä mitä se tarkoitti henkilöstön osalta. Kustannukset ovat myös asia, joka varmasti tulee esityksessä esille.

Ilmoittaudu tästä


Kevään 2021 luennot ovat  katsottavissa kaupungin YouTube-kanavalla

Esitelmäillat

Neiti Marplen ja komisario Morsen maisemissa
Ke 16.2.2022 klo 18

Kuljemme kuvien kera Oxfordin ja Readingin ympäristöissä, kaupungissa ja maaseudulla. Luennolla esitellään puutarhaa, perienglantilaisia tapoja, lordien ja herttuoiden kartanoita (stately homes; Winston Churchillin syntymäpaikka) sekä käydään Morse-kävelyllä. FM Heli Hukkanen. 

Ilmoittaudu tästä 

 

Varsova ympäristöineen
Ke 9.3.2022 klo 18

Tutustumme Varsovaan ja puolalaisuuteen sisäpiirin tyyliin. Varsovan (lähi)historiaa valotetaan - traagiset tapahtumat eivät asukkailta unohdu. Tutuksi tulee myös Niepokalanowin luostari ja sen perustaja Pyhä Maximilian Kolbe; käydään retkellä viehättävässä Kazimierz Dolnyssa ja pääkaupungin lähettyviltä löydetään puisto, joka on täynnä meksikolaista taidetta. Käydään myös puolalaisissa häissä! FM Heli Hukkanen. 

Ilmoittaudu tästä 

 

Kuusiston Taidekartano
To 7.4.2022 klo 18
Luennoitsija Merja Markkula, FT, dos.

Tänä vuonna 10 v. juhlavuottaan viettävän Taidekartanon perustaja, Merja Markkula, kertoo Kuusiston kartanon menneistä ajoista, nykyisyydestä ja tulevaisuuden näkymistä, visiosta seuraavalle 10-vuotiskaudelle.

Ilmoittaudu tästä

 

Kaarina-talon esitelmäilta: Sisäisten kokemusten ihmeissä ja haasteissa
Ti 12.4.2022 klo 18

Esitelmäilta Sisäisten kokemusten ihmeissä ja haasteissa tarjoaa väylän ymmärtää ja puhua epätavallisista kokemuksista kulttuurissamme. Esitelmöitsijänä filosofian maisteri ja tietokirjailija Valde Orrenmaa. 

Esitelmä käsittelee erikoisia tai epätavallisia kokemuksia, joita ihmiset kokevat spontaanisti sekä erilaisten harjoitteiden ja menetelmien, kuten meditaation ja hengitysharjoitteiden yhteydessä. Tämmöisiä kokemuksia ovat monenlaiset mystiset ja uskonnolliset kokemukset, intensiiviset somaattiset ja emotionaaliset tilat sekä regressiiviset kokemukset kuten voimakkaat muistot ja traumat. Näitä kokemuksia koetaan suomessakin tutkitusti yllättävän paljon, mutta niistä on sekä hankala puhua kulttuurissamme, että löytää tieteellisesti uskottavaa tietoa aiheen tiimoilta. 

Ilmoittaudu tästä 

 

Villiyrttiharrastuksen aloittaminen
To 5.5.2022 klo 18

Käydään läpi perusasiat villiyrttiharrastuksen eli hortoilun aloittamiseksi, turvallisuutta unohtamatta. Villiyrtit ovat ilmaista ja ravinteikasta lähiruokaa, jota on helppo löytää lähiluonnosta. Alkukesä on  parasta aikaa kerätä yrttejä ruoanlaittoon niin tuoreena kuin säilöä talven varalle. Tutustumme tavallisimpien yrttien terveysvaikutuksiin ja käyttötapoihin, sekä siihen mitä pitää huomioida yrttejä kerättäessä ja käytettäessä. Bonuksena muutama helppo ja hyvä villiyrttiresepti heti  kokeiltavaksi kotona! Esitelmän pitää Minna Karvinen.

Ilmoittaudu tästä

=""

Jaa