Perhehoidon muodot
Lyhytaikainen perhehoito
Lyhytaikainen perhehoito voi kestää yhdestä vuorokaudesta kolmeen viikkoon. Lyhytaikaista perhehoitoa järjestetään lapselle tai nuorelle usein viikonloppuisin. Silloin hoidettava viettää perhekodissa muutaman päivän ja yön vaikka kerran kuukaudessa. Ikäihmiselle lyhytaikaista perhehoitoa järjestetään yleensä viikko tai kaksi kerrallaan. Jakson pituus sovitaan jokaiselle tarpeen mukaan.
Osavuorokautinen perhehoito
Osavuorokautista perhehoitoa järjestetään vain päivän tai yön ajaksi perhekodissa tai hoidettavan kotona. Hoidettava tulee perhekotiin esimerkiksi aamulla ja lähtee omaan kotiinsa iltapäivällä. Osavuorokautisen perhehoidon avulla omaishoitaja voi päästä asioimaan, lepäämään, harrastamaan tai töihin.
Pitkäaikainen perhehoito
Jos asuminen omassa kodissa ei ole mahdollista, voi hakea pitkäaikaista paikkaa perhehoidosta. Silloin hoidettava muuttaa perhekotiin asumaan. Mukaan saa ottaa omia huonekaluja ja tärkeitä tavaroita.
Perhehoito hoidettavan kodissa
Perhehoitaja voi tulla myös hoidettavan kotiin, jos se on hoidon kannalta paras ratkaisu. Näin voi olla esimerkiksi silloin, kun hoidettava ei halua lähteä pois kodistaan tai hänellä on kotona sellaisia apuvälineitä, joita on vaikea ottaa mukaan. Kotiin järjestettävä perhehoito kestää yleensä muutamasta tunnista yhteen-kahteen vuorokauteen. Perhehoitaja voi tulla hoidettavan luokse osaksi päivää tai yön ajaksi. Tämä voi toimia myös matalana kynnyksenä perhehoidon aloittamiseen, jonka jälkeen hoidettava voisikin haluta jaksolle perhekotiin.
Palaa takaisin Varsinais-Suomen Perhehoitoyksikön sivujen alkuun