Sinustako perhehoitaja?

Perhehoitaja ja perhekoti

Haluatko tarjota turvallisen viikonloppukodin lapsille ja nuorille, joilla on elämässään erityisiä tarpeita tai haasteita? Haluatko pitää huolta ikäihmisestä viikon kuukaudessa, jotta hänen omaisensa saa hengähdystauon? Perhehoitajana voit toimia vaikka yhden viikonlopun kuukaudesta tai ottaa perhehoidettavia asumaan kotiisi pysyvästi.  Varsinais-Suomessa on tarvetta monen muotoiselle perhehoidolle: perhehoidon muodot.

Perhehoitajana voit tarjota lämmintä hoivaa ja huolenpitoa ikäihmiselle tai kehitysvammaiselle lapselle, nuorelle tai aikuiselle. Perhehoitajana voit toimia, jos olet vastuullinen aikuinen, ja elämäntilanteesi mahdollistaa toisen ihmisen hoitamisen omassa kodissasi tai hänen kodissaan.

Perhekoti on aivan tavallinen koti, jossa on tilaa perhehoitoon tulevalle henkilölle. Perhehoidossa voi olla samanaikaisesti enintään neljä hoidettavaa, jos hoitajia on yksi. Jos perhehoitajia on kaksi, ja ainakin toisella on sosiaali-/ terveysalan koulutus, voi hoidettavia olla samaan aikaan kuusi. Perheen tilat ja alle kouluikäisten lasten määrä vaikuttavat hoidettavien määrään. Suositeltavaa on, että perhehoidossa olevalle on oma huone, mutta varsinkaan lyhytaikaisessa perhehoidossa tämä ei ole aina välttämätöntä. 

Ennakkovalmennus

Ennen kuin voit aloittaa perhehoitajana toimimisen, sinun tulee osallistua joko kehitysvammaisten perhehoidon ennakkovalmennukseen tai ikäihmisten perhehoidon ennakkovalmennukseen. Ennakkovalmennus on mahdollista käydä oman työn ohessa. Valmennus sisältää seitsemän ryhmätapaamista ja kotitehtäviä, joissa pohdit omaa mahdollista perhehoitajuuttasi: onko minusta perhehoitajaksi, soveltuuko kotini perhekodiksi, miten perheeni suhtautuu perhehoitoon? Valmennuksessa saat tietoa perhehoidosta ja perhehoitajan oikeuksista ja velvollisuuksista. Valmennus on sinulle maksuton. Valmennukseen voit hakea hakulomakkeella tai ottamalla suoraan yhteyttä perhehoidon koordinaattoreihin.

Perhehoitajan asema

Perhehoitajana teet kunnan kanssa toimeksiantosopimuksen, jonka mukaisesti sinulle maksetaan hoitopalkkio ja kulukorvaus. Palkkioiden määrät löytyvät Varsinais-Suomen perhehoidon toimintaohjeista.

Perhehoitoyksikön kautta toimivana perhehoitajana olet toimeksiantosuhteinen perhehoitaja, et yrittäjä etkä kunnan työntekijä. Voit toimia sivutoimisesti tai perhehoidosta voi tulla päätyösi. Jos toimit pitkäaikaisena perhehoitajana, sinulle kertyy vapaata 3,5 vrk kuukaudessa.

Perhehoitajana toimiessasi tukenasi on perhehoidon koordinaattori sekä sijoittavassa kunnassa nimetty vastuutyöntekijä hoidettavan asioissa.

Palaa takaisin Varsinais-Suomen Perhehoitoyksikön sivujen alkuun

Hakemus perhehoidon valmennukseen

Käyntiosoite

Kyynäräkatu 2
20780 Kaarina

Postiosoite

Varsinais-Suomen ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoitoyksikkö
PL 23
20781 Kaarina

Puhelin
050 408 4623 Teea Seppälä
050 408 3825 Linda Luotonen
Lisätietoja

Kehitysvammaisten henkilöiden perhehoidon koordinaattori

Teea Seppälä, teea.seppala@kaarina.fi

 

Ikäihmisten perhehoidon koordinaattori

Linda Luotonen, linda.luotonen@kaarina.fi

Jaa