Koronatodistus

Tarvitset EU:n koronatodistuksen kun matkustat ulkomaille tai palaat Suomeen. Todistuksen merkinnät vaihtelevat sen mukaan, oletko sairastanut koronataudin vai et. Sairastettu koronatauti näkyy Omakannan koronatodistuksessa 11 päivän kuluttua positiivisesta testistä. Kun matkustat, huomioi todistuksen ja testien voimassaoloajat ja maiden omat säännökset.

Koronatodistus ja koronapassi - käsitteet selviksi

Koronapassi = EU:n koronatodistus, jota käytetään kansallisesti koronapassina. Suomessa ei ole tällä hetkellä käytössä koronapassia (tilanne 4.2.2022).

EU:n koronatodistus (EU digital COVID-19 certificate) = sisältää kaikki alla mainitut vaihtoehdot:

  • todistus koronarokotuksesta (koronarokotustodistus, rokotustodistus)
  • todistus koronatestituloksesta (testitulostodistus)
  • todistus sairastetusta koronavirustaudista (sairastamistodistus).

Näin saat koronatodistuksen

Saat koronatodistuksen Omakannasta. Voit tulostaa todistuksen tai esimerkiksi tallentaa sen älypuhelimeen. Hae koronatodistus Omakannasta osoitteesta omakanta.fi Todistuksessa on QR-koodi, joka on voimassa 12 kk siitä päivästä, kun todistus on haettu Omakannasta tai tulostettu terveydenhuollosta. Huomioi, että matkustamiseen liittyvät voimassaolot vaihtelevat.

Tiedot tulevat Omakantaan viiveellä

  • Viimeistään viiden vuorokauden sisällä siitä, kun olet saanut rokotuksen, tiedot tulevat Omakantaan.
  • Testitulostodistus on saatavilla yleensä vuorokauden kuluessa näytteen ottamisesta.
  • Sairastamistodistus tulee Omakantaan 11 vuorokauden kuluttua positiivisesta testistä.

Tarvitsetko apua todistuksen hankkimisessa?

Jos et voi itse tulostaa todistusta tai sinulla ei ole älypuhelinta, saat todistuksen rokotuspaikalta arkisin klo 9-15.

Rokotuspaikan yhteystiedot 28.2.2022 saakka

Rokotuspaikan yhteystiedot 1.3.2022 alkaen

Saat apua ja neuvoa koronatodistuksen tulostamiseen myös Kaarinan kirjastoista ja palvelupisteistä.

Alaikäisen koronatodistus

Alaikäinen saa Omakannasta EU:n todistukset koronavirustestistä, sairastetusta koronavirustaudista ja koronarokotuksista.

Huoltaja näkee alle 10-vuotiaan lapsen tiedot Omakannasta ja voi ladata koronatodistuksen. Yli 10-vuotiaan koronatodistus näkyy huoltajalle Omakannassa vain, jos rokotuksen antaneessa tai testin tehneessä terveydenhuollon organisaatiossa on tehty tarvittavat muutostyöt potilastietojärjestelmään. Kaarinan potilastietojärjestelmä ei vielä mahdollista yli 10-vuotiaiden tietojen näkemistä vanhemmille. 

Alaikäinen voi myös kirjautua Omakantaan itse. Tällöin hänellä täytyy olla käytössään tunnistautumisväline, kuten verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Jos alaikäinen itse tai hänen huoltajansa eivät pääse Omakantaan katsomaan tietoja ja tulostamaan koronatodistusta, voi koronatodistuksen saada tulosteena terveydenhuollosta. Kaarinassa koronatodistuksen voi saada rokotuspaikalta arkisin klo 9-15.

Koronatodistuksen merkinnät muuttuivat

Todistuksessa näkyy vain viimeisimpänä saadun rokotuksen tarkat tiedot ja tieto saaduista rokotusannoksista (esim. 1/2, 1/1, 2/2 tai 3/3) järjestysluvun perusteella.

Koronatodistuksen merkintätapa on muuttunut 1.2.2022.

Jos sairastut koronaan 1. rokotusannoksen jälkeen, rokotustodistukselle muutetaan merkinnäksi 1/1, kun on kulunut 11 vuorokautta positiivisesta PCR-testituloksesta.

Seuraavissa tilanteissa todistuksen merkintä muuttuu ja myös hyväksyntäaika jatkuu toistaiseksi:

  • Henkilöllä on 2 rokotusta ja hän on sairastanut koronan ennen toista rokotusta. Rokotustodistukseen tulee tässä tapauksessa merkintä 2/1.
  • Henkilöllä on 3 rokotusta ja hän on sairastanut koronan ennen toista rokotusta. Rokotustodistukseen tulee tässä tapauksessa merkintä 3/1.

Koronatodistuksen voimassaolo

Matkustaminen

Helmikuusta 2022 lähtien EU:n koronarokotustodistukset hyväksytään matkustuskäytössä EU-maissa vain 9 kuukauden ajan eli 270 päivää toisen rokotteen jälkeen. Kolmannen rokotteen jälkeen ei ole toistaiseksi rajoitusta voimassaolon suhteen. Rokotustodistus hyväksytään koronapassina, jos henkilö on saanut täyden rokotussarjan vähintään 7 vuorokautta aiemmin.

Huomioi, että rokotustodistuksen merkinnät muuttuivat helmikuussa 2022: merkinnät tulevat todistukseen automaattisesti, mutta sinun tulee kuitenkin ladata Omakannasta uusi todistus valmiiksi ennen 270 päivän aikarajan umpeutumista.

Koronatestitodistus voidaan myöntää sekä PCR- että antigeenitutkimuksesta. Kaarinassa otetaan antigeenitestejä, joiden tulos on voimassa 48 tuntia. Testitulostodistus hyväksytään koronapassina, jos henkilö on saanut negatiivisen testituloksen enintään 72 tuntia aiemmin. Voimassaolo lasketaan näytteenottoajasta, ei todistuksen muodostamisajankohdasta.

Sairastamistodistus voidaan myöntää ainoastaan positiivisesta PCR-tutkimustuloksesta. Todistus voidaan myöntää heti positiivisen tuloksen jälkeen, mutta sen voimassaolo alkaa 11 päivän päästä ja päättyy 180 päivän päästä. Sairastamistodistus hyväksytään koronapassina, jos henkilö on sairastanut koronan enintään kuusi kuukautta aiemmin.

Todistuksen käyttö Suomessa

EU-säädös koronarokotustodistusten hyväksymisajasta ei vaikuta suoraan koronatodistusten tai koronapassin käyttöön Suomessa. Suomi linjaa koronatodistuksen ja koronapassin kansallisesta käytöstä itse. Tällä hetkellä Suomessa ei ole käytössä koronapassia (tilanne 4.2.2022).

Lisätietoja

Lue lisää koronatodistuksesta osoitteesta kanta.fi

Jaa