Usein kysytyt kysymykset - koronarokotus UKK

Olemme tähän keränneet koronarokotuksiin liittyviä yleisimpiä kysymyksiä.

1. Onko rokotus maksuton?

 • Kyllä.

2. Milloin Kaarinassa rokotetaan 12-15-vuotiaita? Voinko varata ajan rokotukseen?

3. Pitääkö minun ottaa kolmas rokoteannos?

Tällä hetkellä 3. rokoteannoksia annetaan ainoastaan voimakkaasti immuunipuutteisille. THL arvioi muun väestön osalta tilannetta myöhemmin.

4. Koska alle 12-vuotiaita aletaan rokottaa?

 • Koronarokotteita ei toistaiseksi anneta alle 12-vuotiaille. Rokotteiden tehoa ja turvallisuutta nuoremmissa ikäryhmissä tutkitaan parhaillaan.

5. Miten 16 vuotta täyttäneet varaavat ajan?

6. Mistä tiedän onnistuiko netissä varaamani aika?

7. Voinko saada haluamani rokotteen? Mitä rokotteita eri ikäisille annetaan?

8. Milloin ja missä toisen rokotteen voi ottaa? Pitääkö rokotteiden olla samaa valmistetta?

 • Saat ajan toiseen annokseen ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Toisen rokoteannoksen voi ottaa 6-12 viikon kuluttua ensimmäisestä. Ajan voi perua tai siirtää nettiajanvarauksen kautta tai voit tulla rokotukselle ilman ajanvarausta. Toisen rokotuksen voi myös ottaa 12 viikon jälkeen ensimmäisestä esimerkiksi sairastumisen tai muun syyn vuoksi.
 • Toista rokotetta ei tarvitse ottaa samassa paikassa, jossa sait ensimmäisen.
 • mRNA-rokotesarja pyritään antamaan samoja valmisteita käyttäen loppuun asti. Rokotussarjaa voidaan jatkaa toisella koronarokotteella yksilöllisen harkinnan mukaan, jos esimerkiksi ensimmäisestä rokotteesta on tullut rokotettavalle hyvin harvinainen anafylaktinen reaktio. Lisäksi jos kunnassa ei ole saatavilla samaa rokotetta, voidaan sarja jatkaa loppuun toisen valmistajan koronarokotteella.

9. Olen raskaana. Voinko ottaa rokotuksen?

Myös raskaana oleva voi tarvita rokotuksia. On osoitettu, että monet rokotteet hyödyttävät sekä äidin että lapsen terveyttä, ja siksi niiden käyttö raskauden aikana on perusteltua. Raskaana olevan rokotussuositukset

10. Miten voin peruuttaa varaamani ajan?

Ajan voi peruuttaa netissä lomakkeella tai nettiajanvarauksen kautta osoitteessa kaarina.terveytesi.fi 

11. Voiko rokotteen ottaa, jos on jo sairastanut koronan? Entä estääkö joku muu sairaus tai lääkitys rokotuksen antamisen?

 • Jos on sairastanut koronavirustaudin, rokote voidaan antaa 6 kuukauden kuluttua sairastamisesta. Sairastettu tauti antaa nykytiedon mukaan suojan kuudeksi kuukaudeksi. Yli 70-vuotiaille suositellaan rokotetta aina 6 kuukauden kuluttua taudin sairastamisesta, koska sairauden aiheuttama immuniteetti on heikompi iäkkäillä kuin nuoremmissa ikäluokissa.
 • Mikä tahansa akuutti infektiosairaus on syy lykätä rokottamista. Rokotukseen voi tulla vain terveenä ja sairaudesta toipuneena.
 • Solunsalpaajahoidon jälkeen on hyvä pitää vähintään kaksi viikkoa taukoa ennen rokottamista, jotta elimistö pystyy muodostamaan rokotevasteen. Korkea-annoksinen kortisonihoito on myös este rokotukselle.

12. Voiko rokotteesta sairastua koronavirukseen?

 • Ei voi. Rokotteesta voi tulla osalle rokotetuista lieviä ja ohimeneviä oireita kuten pistosraajan paikallisia oireita: kuumotusta, punoitusta, turvotusta, kipua, paikallisten imusolmukkeiden turvotusta. Lisäksi voi ilmetä lieviä yleisoireita kuten väsymystä, huonovointisuutta ja kuumetta.

13. Mistä saan rokotustodistuksen?

 • Voit tulostaa todistuksen Omakannasta. Koronatodistuksen näkymisessä voi olla viivettä.

 • Jos et voi tulostaa todistusta itse ja olet esimerkiksi lähiaikana matkustamassa, voit saada todistuksen Kaarinan pääterveysasemalta. Todistusta ei saa välttämättä saman päivän aikana. Voit tiedustella todistusta:
  - laittamalla Omahoito-viestin ajanvarauksen kautta
  - tulemalla pääterveyskeskuksen ajanvaraukseen
  - soittamalla terveyskeskuksen vaihteeseen.

 • Kiireellisissä tilanteissa voit myös noutaa todistuksen suoraan kaupungin koronarokotuspisteestä klo 9-15 välisenä aikana. Tähän et tarvitse ajanvarausta.

Jaa