Yleisimmät kysymykset koronarokotuksiin liittyen

Olemme tähän keränneet koronarokotuksiin liittyvät yleisimmät kysymykset.

1. Koska riskiryhmäläisiä rokotetaan ja mistä tiedän kuulunko riskiryhmään?

  • Rokotukset annetaan valtakunnallisesti päätetyn rokotusjärjestyksen mukaisesti. Yli 70 vuoden ikä altistaa kaikkein voimakkaimmin vakavalle koronavirustaudille. Siksi kaikki 70 vuotta täyttäneet rokotetaan ensin, ikäjärjestyksessä eikä sen perusteella, onko ikääntyneellä myös jokin vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus.
  • Aluksi rokotettiin myös alle 70-vuotiaita riskiryhmäläisiä, koska Astra Zenecan rokotetta oli saatavilla, mutta sitä ei suositeltu yli 70-vuotiaille. 
  • Riskiryhmistä on kerrottu THL: sivuilla

2. Voinko saada haluamani rokotteen?

  • Rokotteita annetaan sitä mukaan, kun niitä saadaan, eikä rokotetta voi valita. Alun perin Astra Zenecan rokotetta suositeltiin vain alle 70-vuotiaille, mutta 10.3. kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä ilmoitti, että sitä voidaan käyttää myös ikääntyneille. Euroopan lääkevirasto on todennut rokotteen turvalliseksi 18.3. 
  • (päivitys 22.3.2021) HUOM! Rokotukset on toistaiseksi keskeytetty Astra Zenecan valmisteella. Rokotusajan jo saaneille annetaan kuitenkin toista valmistetta, joten aikoja ei tarvitse siirtää tai peruuttaa. 

3. Mistä tiedän onnistuiko netissä varaamani aika?

4. Saako omaishoitaja rokotuksen samalla kun hoidettava?

  • Tämänhetkisen THL:n linjauksen mukaan rokotukset keskitetään 70-vuotta täyttäviin ja sitä vanhempiin ikäryhmiin. Omaishoitaja saa rokotteen samalla, jos täyttää tänä vuonna 70-vuotta.

5. Voiko rokotteen ottaa, jos on jo sairastanut koronan? Entä estääkö joku muu sairaus tai lääkitys rokotuksen antamisen?

  • Jos on sairastanut koronavirustaudin, rokote voidaan antaa 6 kuukauden kuluttua sairastamisesta. Sairastettu tauti antaa nykytiedon mukaan suojan kuudeksi kuukaudeksi.. Yli 70-vuotiaille suositellaan rokotetta aina 6 kuukauden kuluttua taudin sairastamisesta, koska sairauden aiheuttama immuniteetti on heikompi iäkkäillä kuin nuoremmissa ikäluokissa.
  • Mikä tahansa akuutti infektiosairaus on syy lykätä rokottamista. Rokotukseen voi tulla vain terveenä ja sairaudesta toipuneena.
  • Solunsalpaajahoidon jälkeen on hyvä pitää vähintään kaksi viikkoa taukoa ennen rokottamista, jotta elimistö pystyy muodostamaan rokotevasteen. Korkea-annoksinen kortisonihoito on myös este rokotukselle.

6. Voiko rokotteesta sairastua koronavirukseen?

  • Ei voi. Rokotteesta voi tulla osalle rokotetuista lieviä ja ohimeneviä oireita kuten pistosraajan paikallisia oireita: kuumotusta, punoitusta, turvotusta, kipua, paikallisten imusolmukkeiden turvotusta. Lisäksi voi ilmetä lieviä yleisoireita kuten väsymystä, huonovointisuutta ja kuumetta.

Jaa