Näyttelyt 2020: elokuu

Päivämäärä
Tapahtumapaikan nimi
Kaarina-talo

Lautakunnankatu 1
20780 Kaarina

Lisätietoja

Anri Veston, näyttelykoordinaattori
Kaarinan kulttuuri ja kirjastopalvelut
anri.veston[at]kaarina.fi, 050 353 0946

Hinta
Tapahtuma on maksuton.

Elokuun 2020 näyttelyt Kaarina-talossa

Elokuun näyttelyt Kaarina-talossa kiehtovat mielikuvitusta ja katsoja löytääkin niistä uusia merkityksiä oman kokemuksensa kautta. Mirkka Mattheiszenin tekstejä ja piirustuksia yhdistävässä näyttelyssä ihmetellään millainen esine on peurahenkari ja mitä tapahtuu, kun erilaiset yksilöt katsovat toisiaan? Taru Salosen teosten lähtökohtana ja materiaalina puolestaan ovat maalaukselliset puupiirrokset, joista paloiksi leikeltyinä ja uudelleen sommiteltuina rakentuu aivan uusia kokonaisuuksia. 


Mirkka Mattheiszen: Muistiinpantuja eläimiä
3.–31.8.2020 | Kaarina-talo 1.krs

Mirkka Mattheiszenin tekstejä ja piirustuksia yhdistävässä näyttelyssä ihminen ja muut lajit kohtaavat. Millainen esine on peurahenkari? Entä hyönteismobile? Mitä tapahtuu, kun erilaiset yksilöt katsovat toisiaan? Ihmettely, valppaus ja tarkkailu ovat johdattaneet Mattheiszenin panemaan kohdattuja kumppaneita muistiin runoissaan ja piirustuksissaan, joista suurin osa on piirretty ns. väärällä kädellä. Ehkä näin jää talteen jotain siitä, mikä ainutlaatuisissa yksilöissä pakenee luokittelua, määrittelemistä, kesyttämistä tai nimeämistä.

"Elokehä kärsii ja kuormittuu ihmisen toiminnasta kohtuuttomasti. Avainsana on kohtuus kaiken materiaalin käyttämisessä ja toisten elollisten kohtaamisessa. Tätä näyttelyä varten on tuotettu uutta materiaalia ainoastaan yhteen teokseen. Kaikki muu on ylijäämää muista töistä ja projekteista, käytöstä poistettuja esineitä tai julkaisuyhteisö Puru-kollektiivin selailukappaleina vaurioituneita kirjoja ja vihkoja”, Mattheiszen kertoo.

Mirkka Mattheiszen (s. 1976) on Naantalissa asuva kirjoittaja ja piirtäjä. Hän on kirjoittanut mm. tietokirjan, oppimateriaalia, kaksi runokokoelmaa, julkaissut runovihkon sekä tehnyt kuvituksia ja pitänyt muutamia piirustusnäyttelyitä. Mattheiszen on opiskellut taidehistoriaa, kotimaista kirjallisuutta, omakuvallisia menetelmiä sekä graafista suunnittelua. Häntä kiinnostavat kieli, nimeäminen ja lajienväliset kohtaamiset.
 

Taru Salonen: Seinällä
3.–31.8.2020 | Kaarina-talo 2.krs

Seinällä-näyttely on kokoelma puupiirroksia, jotka muodostavat sekä tekotavaltaan että ripustukseltaan kollaasimaisen kuvaseinän. Teosten lähtökohtana ja materiaalina ovat Taru Salosen maalaukselliset puupiirrokset, joista paloiksi leikeltyinä ja uudelleen sommiteltuina rakentuu uusia kokonaisuuksia. 

Tekotavassa Salosta viehättää vanhojen vedosten uusiokäyttö ja kollaasityöskentelyn palapelimäisyys, leikillisyys ja vapaus. Kollaasit ovat kuin visuaalista tajunnanvirtaa, värin, tekstuurin ja muodon johdatellessa sommitelmaa. Uusi järjestys ja visuaalinen konteksti luo uusia merkityksiä. Esittävyyttä, tunnistettavia muotoja ja tarinallisuutta olennaisempaa on näennäisestä sattumanvaraisuudesta nouseva yhdistävä tunnelma. Seinällä-näyttelyn puupiirroskollaaseissa herkistellään värien ja muotojen herättämillä mielikuvilla luonnosta, säästä, tunnetiloista.

Taru Salonen on turkulainen, Kaarinassa työskentelevä kuvataideopettaja. Hänen pääasiallinen työtapansa on yhden laatan öljyväripuupiirros. Salonen tekee perinteistä, käsityömäistä taidegrafiikkaa, mutta on kiinnostunut tekniikan laajentamisesta kollaasin, sekatekniikan ja maalauksen suuntaan. 

Taru Salonen on opiskellut Kankaanpään taidekoulussa ja valmistunut taiteen maisteriksi Aalto yliopistosta. Hän on Turun taidegraafikoiden ja Suomen puupiirtäjien seuran jäsen. Seinällä-näyttely on Salosen neljäs yksityisnäyttely.
 

Ajankohdat

3.8.2020 - 31.8.2020
Viikonpäivä Klo
maanantai
  • 10.00 - 19.00
tiistai
  • 10.00 - 19.00
keskiviikko
  • 10.00 - 19.00
torstai
  • 10.00 - 19.00
perjantai
  • 10.00 - 19.00

Jaa