Näyttelyt 2020: kesäkuu

Päivämäärä
Tapahtumapaikan nimi
Kaarina-talo ja Piikkiön kirjasto

Lautakunnankatu 1, Kaarina
Hadvalantie 9, Piikkiö
20780 Kaarina

Lisätietoja


Kaarina-talossa:
Turun Seudun Arkkitehdit SAFA: Meksiko arkkitehtien silmin ja Ari Pöllänen: Olen puoliksi vettä (Lautakunnankatu 1, Kaarina)

Piikkiön kirjastossa:
Kaarinan Kuvaajat: Metsän asukas (Hadvalantie 9, Piikkiö)

Lisätietoja:
Anri Veston, näyttelykoordinaattori
Kaarinan kulttuuri ja kirjastopalvelut
anri.veston[at]kaarina.fi, 050 353 0946

Hinta
Tapahtuma on maksuton.

Kesäkuun 2020 näyttelyt Kaarina-talossa ja Piikkiön kirjastossa

Kesäkuun näyttelyissä loistavat valokuvat. Meksiko arkkitehtien silmin –valokuvanäyttelyssä tutustutaan Mexico Cityyn ja sen lähiympäristöön. Näyttelyn kuvat ovat Turun seudun Arkkitehtien kevään 2018 opintomatkalta. Ari Pölläsen Olen puoliksi vettä –valokuvat ovat joskus vedenpinnan päällä, joskus alla, joskus pinnan molemmin puolin. Nämä näyttelyt löytyvät Kaarina-talosta. Piikkiön kirjastossa nähdään joitain poikkeuksellisen hienoja luontokuvia, kun Kaarinan Kuvaajat pystyttävät viimeisimmän salakampakilpailun kuvia ihasteltavaksi.

 

Turun Seudun Arkkitehdit SAFA: Meksiko arkkitehtien silmin 
- arkkitehtuuria ja kaupunkiympäristöä Mexico City:ssä ja sen ympäristössä
1.–30.6.2020 | Kaarina-talo 1.krs

Turun Seudun Arkkitehdit -yhdistys järjesti opintomatkan Mexico Cityyn ja sen ympäristöön keväällä 2018. Matkakohteet valitsi Meksikossa syntynyt ja nykyään turkulaistunut arkkitehti Ulises Marques. Hän toimi myös oppaana matkalla. 

Meksikon pääkaupungissa, Mexico City:n alueella, asuu noin 21 miljoonaa asukasta. Vuorten keskellä sijaitseva kaupunki on sekä historiallisen että modernin arkkitehtuurin keskittymä.  Kaupungista löytyvät mm. taiteilijoiden Frida Kahlon ja Diego Riveran kodit. 

”Odotin pelkkää betonia ja asfalttia, mutta löysinkin puita ja vehreyttä ympäri koko kaupunkia. Uusi arkkitehtuuri Mexicossa on yhtä villiä kuin kasvillisuutensa; se nousee rohkeasti maasta maanjäristyksistä huolimatta”, kertoo arkkitehti Pilar Meseguer.

Matkan kohteena oli myös muinainen intiaanien rakentama Teotihuacánin pyramidikaupunki, jonka valtava mittakaava tekee vaikutuksen vierailijoihin edelleen. Raunioiden paikalla oli aikoinaan 150000 asukkaan kaupunki. Samaan aikaan kukoistivat mayojen korkeakulttuuri ja sapoteekit. 

”Paahtavassa helteessä kohoava monumentaalinen pyramidien kokonaisuus sai ihmettelemään, kuinka pieni ihminen voi uskoa johonkin niin vahvasti, että saa lähes olemattomilla resursseilla aikaan jotain näin uskomatonta ja elämää suurempaa. Mieli ja tahto on vahva voima, jo itsessään jumalallista”, pohdiskelee arkkitehti Samu Virkki.

Kolmantena opintokohteena oli Guanojuaton kaupunki, joka sijaitsee kapeassa laaksossa ja monet talot on rakennettu rinteille mutkittelevien kujien varsille. Tämä maailmanperintökohde on nykyään tunnettu kulttuuri- ja yliopistokaupunki. Monet historiallisen keskustan taloista on rakennettu vaaleanpunaisesta tai vihreästä hiekkakivestä. 

”Mieleeni jäi erityisesti rohkea ja kekseliäs värien ja materiaalien käyttö, sekä mittakaavaltaan miellyttävät kaupunkitilat; lukuisat pienet aukiot ja polveilevat kujat”, muistelee arkkitehti Tero Lehtonen.

Matkalla mukana olleet 14 arkkitehtia kuvasivat ympäristöä ja rakennuksia keräten vaikutteita omaan työhönsä kotimaassa. Näyttely esittelee matkalla nähtyjen arkkitehtuurikohteiden ja kaupunkitilojen kohokohtia ja tunnelmia. Tavoitteena on tuoda yleisön nähtäväksi rakentamisen mahdollisuuksia ja eroja verrattuna kotimaiseen tyyliin - ja synnyttää siten yhteiskunnallista keskustelua arkkitehtuurin keinoista kehittää asuinympäristöä haluttuun suuntaan. Kolmisenkymmentä valokuvaa on tulostettu alumiinilevyille koossa 60x40 cm.
 
Näyttelyn järjestää Suomen Arkkitehtiliiton paikallisosasto, Turun Seudun Arkkitehdit, Turku-SAFA.

Ari Pöllänen: Olen puoliksi vettä
1.–30.6.2020 | Kaarina-talo 2.krs

Ihmiskuntaa yhdistää patologinen taipumus tuijotella tuleen. Avotuli, takkatuli, leirituli - kaikki toimii. Samankaltainen yhteisöllinen kokemus liittyy mereen. Ulapalle on aina katseltu kaihoten tai nousevaa myrskyä peläten. Kevään merisumua haistellaan, syksyn myrskytuulella täytetään keuhkot. Meren rantoja kuljetaan hitaammin kuin kaupungin katuja, hitaammin ja paljain jaloin. Pinnan alle kurkistetaan, koska siellä maailma on erilainen.

Minä en veneile, en harrasta kalastusta. Jos joskus uin, uin uimahallissa, mutta meren äärelle hakeudun aina kun mahdollista ja erityisesti kun kaipaan rauhoittumista tai vesilasiini uhkaa muodostua myrsky. Olen aina asunut ja, mikäli se minusta on kiinni, tulen aina asumaan lähellä merta. Yli puolet kehostanikin on vettä, sekin hieman suolaista. 

Ei liene yllätys, että valokuvissani poseeraa usein meri, järvi tai joki. Näyttelyn valokuvat on kuvattu ympäri Etelä-Suomea, mutta enimmäkseen Saaristomeren rannoilla. Vedenpinnan päällä, joskus alla, joskus pinnan molemmin puolin. Vesistömme, varsinkaan rakas Itämeremme, ei hehku turkoosin sävyissä, mutta ei tarvitsekaan. Se on kaunis synkkänä ja harmaanakin. Mutta meri sairastaa ja olisi hoidettava terveeksi. Ei se valokuvaamalla taida tervehtyä, mutta jatkan silti.   Ari Pöllänen on Haminasta lähtöisin oleva 50-vuotias muotoilija ja harrastelijakuvaaja, joka on viettänyt aikuisiän Turussa ja asuu nyt Kaarinassa. Kipinä valokuvaukseen alkoi kymmenisen vuotta sitten ja tämä on hänen ensimmäisen julkinen näyttelynsä.

Kaarinan Kuvaajat: Metsän asukas
1.-30.6.2020 | Piikkiön kirjasto

Kaarinan Kuvaajien viimeisin salakampakilpailu toteutettiin netissä ja siihen osallistui 51 kuvaa, joista näyttelyyn valittiin 20. Valitut kuvat ovat jäsenten omia suosikkeja ja äänestyksessä eniten ääniä saaneita kuvia. Kaikkiaan mukana on 16 eri kuvaajan kuvia. Metsän asukas -näyttelyn kuvista löytyy poikkeuksellisen kiinnostavia kuvia, joita kannattaa käydä katsomassa.

Kaarinan Kuvaajat ry on perustettu vuonna 1994. Yhdistys määrittelee perustamisasiakirjoissaan tarkoituksensa näin: "Kaarinan Kuvaajat ry edistää valokuvausta ja videokuvausta ja herättää harrastusta siihen". Tätä tarkoitusta yhdistys toteuttaa edelleen, painottuen kuitenkin valokuvaukseen.

Ajankohdat

1.6.2020 - 30.6.2020
Viikonpäivä Klo
maanantai
  • 10.00 - 19.00
tiistai
  • 10.00 - 19.00
keskiviikko
  • 10.00 - 19.00
torstai
  • 10.00 - 19.00
perjantai
  • 10.00 - 19.00

Jaa