Näyttelyt 2021: elo-syyskuu

Päivämäärä
Tapahtumapaikan nimi
Kaarina-talo ja Piikkiön kirjasto
Lisätietoja

Kaarina-talo
Lautakunnankatu 1, Kaarina
Kaarina-talon aukioloajat 

Piikkiön kirjasto
Hadvalantie 9, Piikkiö
Piikkiön kirjaston aukioloajat


Anri Veston, näyttelykoordinaattori
Kaarinan kulttuuri ja kirjastopalvelut
anri.veston[at]kaarina.fi, 050 353 0946

Hinta
Tapahtuma on maksuton.

Kaarina-talon ja Piikkiön kirjaston näyttelyt elo-syyskuussa

Elo- ja syyskuussa saadaan nauttia teatterin tunnelmasta, kun Kaarina-Teatterin ikimuistoisimpien näytelmien puvustus pääsee ansaitusti esille Kaarina-talon ensimmäisessä kerroksessa ja toisessa kerroksessa on koko seinän mitalla näytelmäjulisteita. Mukana on mm. teatterin kaikkien aikojen ensimmäisen näyttelyn Rohdoskaupassa –juliste. Piikkiön kirjastossa on elokuussa Tuula Purmosen valokuvia perhosista ja kukista ja syyskuussa Olli Rantamäen piirroksia ja maalauksia vuosilta 2014-2021.


Kaarina-Teatteri: Roolipuku- ja julistenäyttely
2.8.–29.9.2021 | Kaarina-talo 1 ja 2 krs

Kaarina-talon ensimmäisessä kerroksessa nähdään Anniina Kuulan, Sirpa Niemelän ja Kirsi Vaaran puvustuksia. Toisessa kerroksessa on esillä näytelmäjulisteita vuodesta 1983 lähtien.

Kaarina-Teatteri ry on kaarinalainen, vuonna 1983 perustettu aktiivinen harrastajateatteri. Nykyisissä, entisen Ylikylän kansakoulun tiloissa teatteri on toiminut vuodesta 1985. Näytelmien ensi-iltoja on ollut vuosien varrella yli 80, ja tämän lisäksi on ollut paljon pienimuotoisia produktioita ja vierailevia esityksiä.

Näyttelijöiden lisäksi näytelmän valmistuminen vaatii ohjaajan, lavastajan, tekniikan ja puvustajan, sekä paljon muuta teatterin vapaaehtoista väkeä. Puvustajan rooli on erittäin näkyvä. Hän luo näytelmään aikakauden tunnelman, satuhahmojen muodon ja näytelmän värimaailman yhdessä lavastajan ja ohjaajan kanssa. Hän on myös valmistamassa pukuja yhdessä teatterin ompelutaitoisten harrastajien kanssa.

Anniina Kuula, Sirpa Niemelä ja Kirsi Vaara ovat puvustaneet Kaarina-Teatterin lukuisia näytelmiä onnistuneesti. He ovat loihtineet kauniita pukuja joka näytelmään, niin satuhahmoista aina historiallisiin epookkihahmoihin. Näyttelyssä esillä olevat rooliasut ovat puvustajien valitsemia.  Näiden esillä olevien pukujen lisäksi teatterin varastosta löytyy runsaasti eri näytelmissä olleita, hienoja pukuja, joita tilan rajallisuuden vuoksi ei ollut mahdollista tuoda näyttelyyn. 

Kaarina-Teatterin väki toivoo, että näyttelyn katsojat nauttivat näytelmien tunnelmasta ja tästä pienestä kattauksesta teatterin pukuhistoriaa.

Näyttelyä ovat puvustajien lisäksi olleet rakentamassa myös teatterilaiset Kalevi Lantonen, Paula Rantanen, Henna Salminen, Esa-Matti Virtanen ja Iris Virtanen. 


Näyttelyn puvustajat

Kirsi Vaara on yli 20-vuotisen teatteripuvustajauransa aikana suunnitellut ja toteuttanut puvustuksia useisiin teatteri-, tanssi- ja sirkusesityksiin. Hän on toiminut sekä teattereissa että vapaan kentän tuotannoissa. Tällä hetkellä Kirsi työskentelee freelancerina. Kaksi mieleenpainuvinta puvustusta Kaarina-Teatterille ovat olleet Lumikuningatar ja Amadeus.

Kirsi Vaaran Kaarina-Teatterille suunnittelemat puvut:

2020 Maukka, Väykkä ja Karhu Murhinen
2015 Hiljaista musiikkia
2014 Takinkääntäjä
2014 Simpauttaja
2013 Paljon melua makkarasta
2013 Lenin jäillä
2013 Amadeus
2012 Kvartetti
2012 Kunnankoukkuja
2012 Lumikuningatar
2010 Dracula
2009 Suomenhevonen
2007 Lumikit


Sirpa Niemelällä on modistin ja vaatetusalan artenomin koulutukset, sekä muotoilu- ja valmistuksen AMK-tutkinto. Hän on opiskellut myös nukketeatteritekniikoita. Teatteripuvustuksia Sirpa on tehnyt vuosina 1996-2019 ja näiden vuosien aikana jopa 27 puvustusta Kaarina-Teatterille.

Sirpan teatteri-innostus alkoi Turussa perustajajäsenenä sketsiteatteri Toimistoteatterissa, joka toimi harrastajavoimin 1980-luvulla. Freelancerina hän on saanut toimia eri teattereissa. Teatterityön ohella Sirpa on työskennellyt mm. taidekäsityöläisenä, suutarina ja kehitysvammaisten työ- ja päivätoiminnassa. Harrastuksiin kuuluvat kuvataiteet, kirjoittaminen ja nukketeatteri.

Mieluisin puvustusprojekti Kaarina-Teatterille on ollut Ilves kielekkeellä vuonna 2009 kun Kaarina täytti 700 vuotta. Juhlavuoden teos esitettiin Kuusiston linnanraunioilla. Käsikirjoitus oli Leena Landerin ja ohjaus Jukka Aaltosen. Toteutus oli suuri ponnistus teatterille myös puvustuksen osalta, sillä pukuja oli kaikkiaan noin 70 kappaletta ja niitä toteutettiin paljolti teatterilaisten talkoovoimin.


Anniina Kuula on työskennellyt pukusuunnittelijana eri teattereissa vuodesta 2012 sekä freelancerina, että kiinnitettynä pukusuunnittelijana. Tällä hetkellä hän toimii freelancerina. Anninalla on kokemusta hyvin erityyppistä näyttämötaiteen teoksista ja erilaisista työryhmistä. Mieleenpainuvin Kaarina-Teatterin näytelmistä on ollut suurteos Kurjat. Siinä jokainen osa-alue toimi upeasti yhteen ja teoksesta tuli yhtenäinen ja upea kokonaistaideteos.

Anniina Kuulan Kaarina-Teatterille suunnittelemat puvut:

2020 Päällystakki
2020 Kahdeksan naista
2019 Heila hakusessa
2019 Niskavuoren nuori emäntä
2018 Ylpeys ja ennakkoluulo
2017 Taide
2016 Kurjat
2015 Odotusta Pariisissa


Kuvan puvut:
Toivon puu, pysy lujana / Frida Kahlo - puvustaja Sirpa Niemelä 
Amadeus / Itävallan keisarin puku -  puvustaja Kirsi Vaara
Ylpeys ja ennakkoluulo / Lady de Bourgh - puvustaja Anniina Kuula

Tuula Purmonen: Perhoset ja kukkaset
2.–31.8.2021 | Piikkiön kirjasto

Näyttelyn kuvissa on suomalaisia päiväperhosia, jotka lähes kaikki on kuvattu Kaarinan Kuusistossa. Kukkia kuvatessa ovat myös kukat tärkeässä roolissa, sillä perhosia on vaikea kuvata lennossa, mutta kukat pysähdyttävät perhosen kuvattavaksi.

Perhosten esiintyminen vaihtelee eri vuosina. Tänä vuonna alkukesällä oli liikkeellä runsaasti auroraperhosia, nokkosperhoset lentelevät nyt keskikesällä todella runsaslukuisina. Pari vuotta sitten ohdakeperhosia oli kaikkialla, jopa isoina parvina. Perhosten suosimista kukista luonnossa ja valokuvissakin erittäin tavallinen on ohdake, mutta myös muut tavalliset kukkivat kasvit, kuten voikukka, apila, koiranputki ja päivänkakkara houkuttelevat perhosia.

Näyttelyssä on 20 kuvaa, joissa 12 eri perhosta. Kuvat on otettu useamman vuoden aikana.

Tuula Purmonen on ahkera valokuvauksen harrastaja ja on aktiivisesti mukana Kaarinan Kuvaajien toiminnassa. Perhoset on houkutteleva kuvauskohde: niitä on lähiluonnossa ja ahkerasti kameran kanssa kulkien niitä löytyy kuvattavaksi. Perhoset ja kukat ovat värikkäitä ja kauniita, ja tämä pyritään kuvilla tuomaan esille.

Kuva: Tuula Purmonen | Karttaperhonen ja koiranputki

Olli Rantamäki: Tuulten tyyssijoilla – oppivuosien töitä 2014-2021
1.–30.9.2021 | Piikkiön kirjasto

Tuulten tyyssijoilla kertoo opiskelijan onnesta, pohjoisista maisemista ja rakkaimmista asioista Olli Rantamäen elämässä. Näyttely koostuu piirroksista ja parista maalauksesta, joita Rantamäki on vapaa-aikanaan tehnyt retkillään luonnon helmassa. 

Alkulähteellä

Näyttelyn ensimmäinen kuva, piirros Turun Halistenkoskelta, on alkukesältä 2014. “Haaveeni oli pitkään ollut veden liikkeen vangitseminen piirrokseen. Nyt tuntui, että onnistuin siinä ensimmäistä kertaa. Myöhemmin sinä kesänä kävin useasti kallioilla kosken partaalla pyörteitä katselemassa. Jostain syystä juuri liikkuvan veden maisemat vetävät minua luonnossa vastustamattomasti puoleensa“, muistelee Rantamäki.

Paluu koskelle

“Näyttelyn viimeinen työ on piirros Halistenkoskelta vuodelta 2021. Otin piirrokseen saman kuvakulman kuin tuossa ensimmäisessä piirroksessa ikään kuin sulkemaan tietyn ajanjakson“, kertoo Rantamäki ja jatkaa “Tuon vuoden 2014 kuvan piirtämisen aikoihin olin juuri saanut tiedon kouluun hyväksymisestä. Silloin tuntui upealta, että pääsisin kohta tutustumaan uusiin maisemiin. Uudet kalliot ja kosket odottivat silloin tutkijaansa ja ikuistajaansa.“

Olli Rantamäki

Olli Rantamäki on syntynyt Piikkiössä (1979) ja asuu nykyään Paraisilla. Rantamäki on koulutukseltaan luonnontieteiden kandidaatti ja puutarhuri. Hän mainitsee suosikkitaiteilijoikseen mm. Mauri Kunnaksen, Carl Barksin, Akseli Gallen-Kallelan, Otto Mäkilän ja Tove Janssonin.

Lisätiedot:
Anri Veston, Näyttelykoordinaattori
Kaarinan kulttuuri ja kirjastot
050 353 0946 / anri.veston@kaarina.fi

Katso kaikki näyttelyt: kaarina.fi/nayttelyt

Katso Kaarina-talon ja Piikkiön kirjaston ajankohtaiset aukioloajat tästä linkistä.

Ajankohdat

2.8.2021 - 29.9.2021
Viikonpäivä Klo
maanantai
  • 10.00 - 19.00
tiistai
  • 10.00 - 19.00
keskiviikko
  • 10.00 - 19.00
torstai
  • 10.00 - 19.00
perjantai
  • 10.00 - 19.00

Jaa