Näyttelyt 2021: maaliskuu

Päivämäärä
Tapahtumapaikan nimi
Kaarina-talo ja Piikkiön kirjasto
Lisätietoja

Kaarina-talo
Lautakunnankatu 1, Kaarina
Kaarina-talon aukioloajat 

Piikkiön kirjasto
Hadvalantie 9, Piikkiö
Piikkiön kirjaston aukioloajat

Anri Veston, näyttelykoordinaattori
Kaarinan kulttuuri ja kirjastopalvelut
anri.veston@kaarina.fi, 050 353 0946

Hinta
Tapahtuma on maksuton.

Maaliskuun 2021 näyttelyt Kaarina-talossa ja Piikkiön kirjastossa

Maaliskuussa vietetään Minna Cantin- ja naistenpäivää ja silloin myös näyttelyissä esillä ovat naiset. Lukevia, Anneli Perälän postikorttikokoelma perustuu emerita-kirjastonhoitaja Anneli Perälän kokoelmaan ja korttien kuvien pääosassa ovat lukevat naiset. Anna Pesosen abstraktit maalaukset kuvaavat naiseutta ja kaikkea mitä kannamme mukanamme näyttelyssä STRONG and INDEPENDENT – Naiseuden monet kasvot. Piikkiön kirjastossa nähdään Marianne Montosen herkkiä akvarelleja.

Lukevia, Anneli Perälän postikorttikokoelma 
1.–31.3.2021 | Kaarina-talo 1. krs 
Kuraattori Anu Tuomi 

En muista tarkalleen, milloin aloin kerätä postikortteja lukevista, ja aluksi naisista, kertoo Anneli Perälä. Tultuani töihin Kaarinan kirjastoon 90-luvun alussa, lukeva nainen sai uutta sisältöä; Kaarinan vanhassa hienossa vaakunassa oli Katariina Aleksandrialainen kirja ja hengenmiekka käsissään, myöhemmin kirja pääsi myös kirjastokorttiin. Kortteja lukevista naisista löytyi sieltä täältä vähitellen ja mukaan ujuttautui muitakin lukevia, miehiä ja erilaisia otuksia, sekä kirjoja ja kirjahyllyjä.

Lukevia löytyy monista paikoista: sisätiloista, ulkoa nurmikolta, nojatuolista, sängyn päältä, tikapuilta, pöydän äärestä, junan penkiltä, kylvystä, rannalta, veneestä. He lukevat kirjaa tai sanomalehteä tai kirjettä, heitä löytyy joka puolelta maailmaa ja monilta aikakausilta, kuvattuna erilaisilla maalaustavoilla, piirroksilla, valokuvilla.

Tuntemamme kirjan muoto syntyi vasta ensimmäisellä vuosisadalla, jota ennen "kirja" oli käärön muotoinen. Kirjapainotaito kehittyi idässä, kiinalaiset painoivat ensimmäisiä tekstejä 1000-luvulla ja 1400-luvulla kirjapainotaito osattiin Euroopassakin. Mutta lukevia on kuitenkin maalattu paljon kauemmin, vaikka Neitsyt Marialla tai pyhimyksillä ei välttämättä ole ollut oikeaa kirjaa käsissä. Kirja symboloi uskoa, tietoa, viisautta, kulttuuria.

Kuvataiteessa lukevia löytyy lukemattomia. Miksi se on ollut niin valtavan suosittu aihe? Kun maalauksia katselee ja ajattelee taiteilijaa, voi ajatella - paitsi sitä, että malli pysyy liikkumattomana - valoa, rauhaa, yksinoloa, keskittymistä, olipa lukija sitten lapsi tai vanhus tai lapselle lukeva äiti. Kaikista lukevista välittyy jotain ajatonta, rauhoittavaa. Olkaamme onnellisia näistä kuvista, sillä pian ehkä kirja ja lukeminen muuttuvat perusteellisesti.

Lukevan takaa löytyy aina myös hän, joka on luettavan kirjoittanut. Nyt maaliskuussa 19.3. liputamme Minna Canthille ja tasa-arvolle, olkoon tämä näyttely myös kunnianosoitus kirjailijoille.

Emerita kirjastonhoitaja Anneli Perälä (s. 1944 Kuopiossa) asuu Turussa. Perälä on suorittanut Tampereen Yliopistossa kirjastonhoitajan tutkinnon 1967 ja YTK 1969. Hän on työskennellyt Espoon kaupunginkirjastossa 1968-1978, Helsingin kaupunginkirjastossa 1978-1984, Vantaan kaupunginkirjastossa 1984-1992 ja Kaarinan kaupunginkirjastossa 1992-2007.

Anneli Perälä on intohimoinen kaikkien taiteiden suurkuluttaja ja vuosikymmenien ajan kuvataiteiden amatööri, katselija, kokeilija. Perälä piti Kaarinan kirjastossa pientä seinägalleriaa. Hän on harrastanut piirtämistä, maalaamista eri tekniikoilla, grafiikkaa ja kuvanveistoa. Vuodesta 1995 taiteessa ja maailmanmatkoilla on ollut mukana myös näyttelyn kuratoinut Anu Tuomi, joka on kaarinalainen taiteilija ja taiteenopettaja.

Anna Pesonen: STRONG and INDEPENDENT – Naiseuden monet kasvot 
1.–31.3.2021 | Kaarina-talo 2. krs

Strong and independent osoittaa tunnustusta ja kunnioitusta naisille ja tuo esille naiseutta ja sen monia kasvoja, nostamatta kuitenkaan naisia muiden sukupuolien yläpuolelle, vaan juhlistaen juuri naiseuden vahvoja piirteitä.

Jokainen taulu on oma yksilönsä, joka kertoo jotain itsestään. Abstraktit maalaukset antavat katsojalle tilaa tehdä omia tulkintoja, omista lähtökohdistaan. Pesonen valottaa kuitenkin kunkin teoksen lähtökohtia lyhyillä teoksiin liitetyillä kuvauksilla. Näyttelyä suunnitellessaan Pesonen törmäsin tekstiin, jonka koki tärkeäksi nostaa esille tämän näyttelyn mukana. Tekstin on kirjoittanut Audrey Hepburn, kun häntä pyydettiin paljastamaan kauneutensa salaisuus.

"
To have attractive lips, speak kind words.
To have a loving look, look for the good side of people.
To look skinny, share your food with the hungry.
To have beautiful hair, let a child cross it with his own fingers once a day.
To have a beautiful poise, walk knowing you're never alone, because those who love and loved you accompany you.
People, even more than objects, need to be fixed, spoiled, awakened, wanted and saved: never give up on anyone.
Remember, if you ever need a hand, you'll find them at the end of both your arms.
When you become old, you will discover that you have two hands, one to help yourself, the second to help others.
The beauty of a woman is not in the clothes she wears, in her face or in her way of fixing her hair.
The beauty of a woman is seen in her eyes, because that is the door open to her heart, the source of her love.
The beauty of a woman doesn't lie in her makeup, but the true beauty in a woman is reflected in her soul.
It is the tenderness that gives love, the passion that it expresses.
The beauty of a woman grows over the years
"
- Audrey Hepburn

Anna Pesonen on itseoppinut taiteilija, jolla on valtava palo luoda uutta. Hän pohdiskee ja analysoi jatkuvasti maailmaa ja ympärillään olevia ihmisiä, eikä ikinä kyllästy avartamaan katsomustaan tai näkökulmia.

"Taide on aina ollut lähellä sydäntäni, mutta itsevarmuus sillä saralla on ollut niin heikkoa, etten ollut ennen aikuisikää uskaltanut tehdä taidolla juuri mitään. Maalaamaan päädyin etsiessäni itseäni ja sen pitikin olla ensin vain itseäni varten, omaa-aikaa ja uppoutumista omaan itseeni. Uskon ajan kanssa pystyväni auttamaan ihmisiä taiteeni kautta, mutten vielä tiedä miten, asia selvinnee matkaa taittaessa eteenpäin. Abstrakti tyyli antaa minulle vapauden luoda taidetta rajoista piittaamatta ja antautuen täysin tunteiden valtaan. Olen etsiskellyt omaa tyyliä taiteen parissa ja kokeillut paljon kaikkea maalaamisesta pisteillä piirtämiseen. Olen oppinut paljon itsestäni ja taide on opettanut minulle mm. pitkäjänteisyyttä ja mukavuusalueen ulkopuolelle astumista."
 

Marianne Montonen: Akvarelleja 
1.–31.3.2021 | Piikkiön kirjasto 

"Elämä on vesi, se kantaa niitä, jotka antautuvat sen kannettaviksi". Marianne Montosen herkät akvarellit ihastuttavat maaliskuussa Piikkiön kirjastossa.

Marianne Montonen on hullaantunut lintuihin, joita näkyy useissa maalauksissa. Myös maisemat ja kukat kuuluvat lempiaiheisiin. Montonen on ammatiltaan modisti ja toiminut yrittäjänä koko elämänsä. Hän on mm. suunnitellut hattumalliston, jota on myyty laajalti Suomessa. Jäätyään kuusi vuotta sitten eläkkeelle, Montonen aloitti uudelleen maalaamisen, jota oli harrastanut yli 20 vuotta. Harrastus alkoi aikoinaan posliinimaalauksesta, mutta nykyään akvarelli ja erityisesti kiinalainen tussi-akvarellimaalaus on ollut etusijalla.

Montonen on opiskellut maalausta kansalaisopistossa useiden eri taiteen opettajien ja taiteilijoiden kursseilla ja hän on mukana myös Kaarinan Taideyhdistyksen toiminnassa.
 

Lisätiedot: 
Anri Veston, näyttelykoordinaattori
Kaarinan kulttuuri ja kirjastot
050 353 0946 anri.veston@kaarina.fi

Katso kaikki näyttelyt: kaarina.fi/nayttelyt

Katso toimipaikkakohtaiset aukioloajat:

Ajankohdat

1.3.2021 - 31.3.2021
Viikonpäivä Klo
maanantai
  • 9.00 - 19.00
tiistai
  • 9.00 - 19.00
keskiviikko
  • 9.00 - 19.00
torstai
  • 9.00 - 19.00
perjantai
  • 9.00 - 19.00
lauantai
  • 10.00 - 15.00
Aukioloajat
Huom! 28.3.2021 saakka kirjastoissa rajoitetut palvelut. Palauttaminen, varausten nouto, tietokoneen käyttö ja aulassa olevan aineiston lainaus on mahdollista. Ei pääsyä osastoille.

*******
Talviaikaan
maanantai-perjantai klo 9-19
lauantai klo 10-15

Kesällä 1.6.-31.8.
maanantai-perjantai klo 10-19, lauantai suljettu

Aatto- ja pyhäpäivinä poikkeavat aukioloajat.

Palautusluukku toimii kirjastokortilla ja siihen liitetyllä pin-koodilla.
Käyntiosoite

Lautakunnankatu 1
20780 Kaarina

Postiosoite

PL 50
20781 Kaarina

Puhelin
Kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja 02 588 4402
Sähköposti
paakirjasto@kaarina.fi
Lisätietoja

Aikuisten osasto puh. 02 588 4400

Lasten ja nuorten osasto puh. 02 588 4403

Kouluyhteistyö, lapset ja nuoret 02 588 4403

Asiakaslaskutus, toimistotarvikkeet puh. 02 588 4401

Ostolaskut puh. 050 512 7850

Kaarinan pääkirjaston löydät Kaarina-talosta

 

*******

Kirjastojen palvelut koronapandemian aikana

 

Aukioloajat
Huom! 28.3.2021 saakka kirjastoissa rajoitetut palvelut.

Omatoimikirjasto ei ole koronarajoitusten vuoksi käytössä 28.3.2021 saakka.

**********

Omatoimikirjasto on avoinna ma-pe klo 7-19, la ja su klo 7-17.

Asiakaspalvelu avoinna talviaikaan
maanantai ja keskiviikko klo 12-19
tiistai ja torstai sekä perjantai klo 10-16

Aatto- ja pyhäpäivinä poikkeavat aukioloajat.

Asiakaspalvelu avoinna kesäaikaan 1.6.-31.8.:
maanantai klo 12-19
tiistai klo 10-16
torstai klo 10-16

Lainat voi jättää palautusluukkuun.
Postiosoite

Hadvalantie 9
21500 Piikkiö

Puhelin
02 588 4410
Sähköposti
piikkion.kirjasto@kaarina.fi
Lisätietoja

Omatoimiaikana pääset sisään kirjastokortilla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. Lukulaite on ovea vastapäätä tolpassa. Jos sinulla ei ole tunnuslukua, saat sen Vaski-kirjastoista, ota henkilöllisyystodistus mukaan.

 

*******

Kirjastojen palvelut koronapandemian aikana

Jaa