Näyttelyt 2022: joulukuu

Päivämäärä
Tapahtumapaikan nimi
Kaarina-talo ja Piikkiön kirjasto
Lisätietoja

Kaarina-talo
Lautakunnankatu 1, Kaarina
Kaarina-talon aukioloajat 

Piikkiön kirjasto
Hadvalantie 9, Piikkiö
Piikkiön kirjaston aukioloajat

Anri Veston, kulttuurikoordinaattori-graafikko
Kaarinan kulttuuri ja kirjastopalvelut
anri.veston@kaarina.fi, 050 353 0946

Hinta
Tapahtuma on maksuton.

Kaarina-talon ensimmäisen kerroksen Eternal Dreams –näyttelyn taiteilija Janne JJ Virtanen toivoo, että hänen taiteensa avulla ihmiset voivat löytää ja kohdata itsessään ja muissa asioita, joihin eivät muuten saa yhteyttä. Toisessa kerroksessa Aila Elosen ja Timo Kariston runoissa ja kuvissa annetaan mielen vaeltaa paikoissa, joita näemme nyt, olemme joskus nähneet tai ehkä vain kuvitelleet. Piikkiön kirjaston näyttelyssä on Kaarinan Kuvaajien luontokuvia.


Janne JJ Virtanen: Eternal Dreams 
2.–29.12.2022 | Kaarina-talo 1. krs

Eternal Dreams: Elämän fokus, suuri illuusio, poissaolon läheisyys, läsnäolon kaukaisuus, elon karpalo. JJ: Taiteeni on minulle meditaatio.

JJ toivoo, että hänen taiteensa avulla ihmiset voivat löytää ja kohdata itsessään ja muissa asioita, joihin eivät muuten saa yhteyttä.  Taide on turvallinen tuki mielen maailmoihin. JJ pyrkii taiteellaan auttamaan ihmistä pysähtymään, rauhoittumaan ja kohtaamaan. Kun on löydetty oma itse, voidaan tutkia ja ymmärtää, miksi muut tuntevat ja ajattelevat ehkä eri tavoilla. 

JJ kokee, että aina on toivoa. Ihminen on viisas eläin, kun sille vain annetaan aikaa ja turvaa qrauhoittua.  ”Ei minun kuuluisi olla taiteilija”, sanoo JJ ja jatkaa: ”Ei ainakaan, jos kysytään häneltä, joka päättää, kuka voi olla kuka.” Kun JJ:ltä kysytään valmistumisvuotta, hän vastaa: 
”En ole mistään valmistunut enkä aiokaan valmistua, jatkan opiskelua koko elämäni.”
 

Aila Elonen ja Timo Karisto: Talot varjelevat tarinoitaan
2.–29.12.2022 | Kaarina-talo 2. krs

Meidän kaikkien mieli vaeltaa ajassa. Se vaeltaa paikoissa, joita näemme nyt, olemme joskus nähneet tai ehkä vain kuvitelleet. Mukanamme kulkee muistoja ja jäänteitä jostain menneestä. 

Talo vain on. Vai onko? Entäpä jos seinälle jäänyt kalenteri alkaakin katoavaisuuden sijasta kertoa tarinoita päivistä, jolloin joku tanssahteli riemusta keskikesän aamukasteisella nurmella tai synkästä marraskuusta, jolloin joku itki lähdön hetkien surua. Lumeen huurtunut talo odottaa heitä, jotka ehkä kesällä vielä palaavat. Entäpä jos vanha naulakkoon jäänyt paidan riepu muistuttaakin hänestä, joka oli lapsuuden vahvin sankari. 
Kuvien ja tekstien taloissa on jäljellä kovin vähän, mutta ehkä katsojan muistot alkavat kertoa omaa tarinaansa jostakin toisesta paikasta, toisesta talosta, joka oli tärkeä ja merkityksellinen. Portaille voi istua kuka vain kuuntelemaan.

Kuvaaja Timo Karisto on kulkenut kamera mukanaan vuosikymmenet. Hän näkee paljon – melkein kaiken - kameran linssin läpi. Kuviin tarkentuu pieniä yksityiskohtia luonnosta, rakennuksista ja kaupunkiympäristöistä, esineistä, vuodenaikojen muutoksista. Omimmillaan hän on kuvatessaan elämän rosoja ja kulumia, kaiken katoavaisuutta. Kuvissaan hän pyrkii välittämään tunnelman tummista varjoista valoisiin hetkiin sellaisena kuin hän elämän eri kirjon näkee.

Runotekstien kirjoittaja Aila Elonen pyörittelee sanoja mielessä ja paperilla. Niin hän on tehnyt aina. Hän rakastaa lukemista, elää kirjojen tarinoissa ja pyrkii omalla kirjoittamisellaan sysäämään lukijan mielessä liikkeelle tunteen, joka kuljettelee aikaa pitkin, saa pohtimaan nykyhetken haastavia tapahtumia tai antaa kepeät siivet unelmille. Sateenkaaren päässä on hänen mielestään toki aarteita, mutta matkalla sinne tapahtuu kaikki tärkeä.

Tekijöitten yhteistyön idea syttyi jo kolmekymmentä vuotta sitten yhteisessä työpaikassa. Tiet ja työt erkanivat, mutta idea pysyi. Kymmenisen vuotta sitten ajatuksista tuli konkretiaa, ja tuloksena on kaksi runo/kuvateosta ja näyttelyitä.

Kaarinan Kuvaajat: Luontokuvia
2.–29.12.2022 | Piikkiön kirjasto

Kaarinan Kuvaajien marraskuun salakampakilpailuun osallistui iso määrä kuvia, kaiken kaikkiaan 47 luontokuvaa. Kuvat toivat esille luontokuvien monet mahdollisuudet. Ylivoimaisesti eniten kuvia oli linnuista eri ympäristöissä. Kiehtovin yksittäisistä lintuaiheista oli poikasten ruokinta, mukana oli monia taidokkaita kuvia aiheesta.  Lintujen lisäksi kuviin oli taltioitu nisäkkäitä ja myös hyönteisiä, samoin matelijoita ja muita ei-selkärankaisia.

Kuvissa korostui toiminnallisuus, tapahtumat luonnossa. Mutta myös monipuoliset maisemat kiehtoivat kuvaajia, maisemissakin tunnelmat vaihtelivat. Perinteisistä luontokuvista tällä kertaa kasvit olivat jääneet vähemmälle. Näyttelykuvat on valittu jäsenäänestyksen ja kuvaajien omien ehdotusten pohjalta. Piikkiön kirjaston näyttelyssä on mukana 24 kuvaa, 14 eri kuvaajalta.

Kuva: Närhi | Tuula Purmonen | Närhi

Salakampa on Kaarinan Kuvaajien leikkimielinen valokuvauskilpailu, johon jokainen yhdistyksen jäsen voi osallistua. Kilpailun aiheet määrätään ennakkoon kerran vuodessa ja kilpailu käydään jokaisessa jäsenillassa. Ennen iltaa kilpailuun osallistuvien kuvat kootaan yhteen ja ne esitetään nimettöminä läsnäolijoille. Tuomariksi valitaan läsnäolijoiden joukosta jäsen tai vierailija. Salakampa-kilpailussa voittaja valikoituu pisteytyksen kautta.
 

Lisätiedot:
Anri Veston, kulttuurikoordinaattori-graafikko
Kaarinan kulttuuri ja kirjastot
050 353 0946 / anri.veston@kaarina.fi

Katso kaikki näyttelyt: kaarina.fi/nayttelyt

Kaarina-talon ja Piikkiön kirjaston ajankohtaiset aukioloajat

Ajankohdat

2.12.2022 - 29.12.2022
Viikonpäivä Klo
maanantai
  • 9.00 - 19.00
tiistai
  • 9.00 - 19.00
keskiviikko
  • 9.00 - 19.00
torstai
  • 9.00 - 19.00
perjantai
  • 9.00 - 19.00
lauantai
  • 10.00 - 15.00

Jaa