Näyttelyt 2022: syyskuu

Päivämäärä
Tapahtumapaikan nimi
Kaarina-talo

Lautakunnankatu 1
20780 Kaarina

Lisätietoja

Kaarina-talo
Lautakunnankatu 1, Kaarina
Kaarina-talon aukioloajat 

Anri Veston, näyttelykoordinaattori
Kaarinan kulttuuri ja kirjastopalvelut
anri.veston@kaarina.fi, 050 353 0946

Hinta
Tapahtuma on maksuton.

Riitta Hidénin ja Mirja Sergeliuksen Yhdessä erilaiset –näyttelyssä nähdään kuinka taiteilijoiden erilaiset persoonat piirtyvät esiin, vaikka käsittelyssä on sama materiaali. Vesa Tynin ja Jari Niemisen Mielimaissa-projekti murtaa tabuja mielenterveysongelmista muotokuvien ja ihmisten omien kokemusten kautta. Työparin tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä aiheesta ja murtaa siihen liittyviä tabuja. 


Riitta Hidén ja Mirja Sergelius: Yhdessä erilaiset 
2.–29.9.2022 | Kaarina-talo 1. krs

Riitta Hidénin ja Mirja Sergeliuksen näyttelyn lähtökohtana on savi ja sen monet mahdollisuudet. Teosten kautta esitellään, kuinka samasta materiaalista ja samoista aihepiireistä löytyy erilaisia näkökulmia ja toteutustapoja ja kuinka paljon tekijän persoona, historia ja saven käsittelytapa vaikuttavat lopputulokseen. Sergelius luo tunteella luonnonläheisiä, ainutkertaisia teoksia kun taas Hidén mielellään yksinkertaistaa, toistaa ja versioi. 

Näyttelyä on tukenut kuvanveistäjä Miika Karttunen.

Riitta Hidén ja Mirja Sergelius tutustuivat toisiinsa Turun Tuulenpesän rakukurssilla vuonna 2017 ja ovat muutaman vuoden olleet samassa Kaarinan kansalaisopiston kuvanveistoryhmässä. Heillä on yhteinen työhuone Kaarinan Koristossa. 

Mirja Sergelius: ”Piirtäminen on ollut minulle aina mieleinen tapa tehdä kuvia. Nyt kolmiulotteisuus haastaa kokeilemaan uutta.  Saven työstäminen ja erilaiset mahdollisuudet houkuttelevat ja kokemus muuttuu kuviksi. Näyttely on sarja erilaisia ja erillisiä töitä, jotka heijastelevat tunteita ja rooleja elämässä.”

Riitta Hidén: ”Keramiikkaharrastus on kestänyt nelisenkymmentä vuotta ja vieläkin on into kova. Töissäni on tärkeää, miltä ne tuntuvat koskettaa. Jos ihan vapaasti alan muotoilla savea, siitä syntyy todennäköisimmin pyöreää, pulleaa ja käteen sopivaa. Tässä näyttelyssä ympyrä ja pallomainen muoto toistuvat joko teoksissa tai niiden alustoissa.”

Vesa Tyni ja Jari Nieminen: Mielimaissa
2.–29.9.2022 | Kaarina-talo 2. krs

Vesa Tynin ja Jari Niemisen Mielimaissa-projekti kertoo mielenterveysongelmista muotokuvien ja ihmisten omien kokemusten kautta. Työparin tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä aiheesta ja murtaa siihen liittyviä tabuja. 

Projektin nimi on sanaleikki, joka kertoo mielenterveysongelmien ytimen. Se on oma maailmansa, jossa kellään muulla ei ole sijaa olla. Yhdessä kuvattavien kanssa suunnitellut muotokuvat tekevät abstraktista asiasta fyysisen ja näkyvän. Jokaisen muotokuvan rinnalla julkaistaan teksti, jossa kuvattava kertoo tarinansa. Tekstit taltioitujen keskustelujen pohjalta toimittaa äidinkielenopettaja Tuomo Polo.

Ensimmäinen Mielimaissa-näyttely nähtiin vuonna 2019 Aboa Vetus Ars Nova -museossa Turussa. Maaliskuussa 2022 käynnistyi näyttelykiertue ympäri Suomea. ”Olemme hakeneet Mielimaissa-näyttelyille matalan kynnyksen tiloja, joihin yleisöllä on vapaa pääsy. Haluamme tehdä projektin teokset saavutettavaksi mahdollisimman laajalle joukolle. Toivomme että ihmiset löytävät näyttelyiden kautta vertaisuuden kokemuksia, ja että projekti auttaisi puhumaan mielenterveyden ongelmista”, Tyni ja Nieminen kertovat. 

Näyttelykiertuetta tukee TOP-Säätiö.

Kaikki Mielimaissa-projektin teoskuvat ja niihin liittyvät tekstit löytyvät myös projektin verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa: www.mielimaissa.fi

Miten kaikki alkoi? 

Seitsemän vuotta sitten valokuvaajat Vesa Tyni ja Jari Nieminen joutuivat kumpikin kohtaamaan mielenterveyden ongelmat läheltä. Miehet eivät silloin tunteneet toisiaan.

Vesan tutoroitavana ollut valokuvauksen opiskelija Jussi päätyi itsemurhaan. Surullinen asia aiheutti monenlaisia tunteita. Tyni oli yllättynyt ja pahoillaan, koska ei ollut havainnut mitään masennuksen merkkejä, eikä voinut auttaa mitenkään. Olisiko hän osannut ymmärtää tai tukea, jos Jussi olisi kertonut tunteistaan? Voisiko aiheesta tehdä jonkinlaisen projektin, jotta oppisi itse mielenterveyden ongelmista ja auttaisi muita samassa tilanteessa olevia?

Samaan aikaan Jari oli toipumassa vakavasta masennuksesta, joka oli ollut lähellä tuhota hänet kokonaan. Parantumisen edetessä terapian ja psykiatrian avulla Nieminen päätti, että hän haluaisi jättää jäljen kokemastaan, ja siitä, että aina ei pärjää yksin. Ei ilman apua. 

Syntyi ajatus muotokuvasta. Nieminen otti yhteyttä Tyniin ja kertoi tarinansa. Vesa vastasi nopeasti ja kertoi, kuinka hienoa on, että juuri hän sai viestin. Miehet tapasivat ja huomasivat, että heitä yhdisti luova intohimo, estetiikan taju sekä eräänlainen tarinankertojuus. Yhteinen Mielimaissa-projekti sai alkunsa ja ensimmäiseen muotokuvaan asettui toinen projektin tekijöistä.
 

Lisätiedot:
Anri Veston, näyttelykoordinaattori
Kaarinan kulttuuri ja kirjastot
050 353 0946 / anri.veston@kaarina.fi

Katso kaikki näyttelyt: kaarina.fi/nayttelyt

Katso Kaarina-talon ja Piikkiön kirjaston ajankohtaiset aukioloajat tästä linkistä.

Ajankohdat

2.9.2022 - 29.9.2022
Viikonpäivä Klo
maanantai
  • 9.00 - 19.00
tiistai
  • 9.00 - 19.00
keskiviikko
  • 9.00 - 19.00
torstai
  • 9.00 - 19.00
perjantai
  • 9.00 - 19.00
lauantai
  • 10.00 - 15.00

Jaa