Näyttelyt 2022: toukokuu

Päivämäärä
Tapahtumapaikan nimi
Kaarina-talo ja Piikkiön kirjasto
Lisätietoja

Kaarina-talo
Lautakunnankatu 1, Kaarina
Kaarina-talon aukioloajat 

Piikkiön kirjasto
Hadvalantie 9, Piikkiö
Piikkiön kirjaston aukioloajat

Anri Veston, näyttelykoordinaattori
Kaarinan kulttuuri ja kirjastopalvelut
anri.veston@kaarina.fi, 050 353 0946

Hinta
Tapahtuma on maksuton.

Toukokuun näyttelyn teoksissa toistuu paitsi ilo ja rakkaus, myös uteliaisuus ja rohkeus. Kaarina-talon ensimmäisessä kerroksessa nähdään Hymyhuulet-ryhmän korona-aikaisia teoksia, joissa on tehty oman näköistä taidetta reippaalla otteella. Toisessa kerroksessa Mia-Catarina Rantalan teosten kantavana teemana on mielikuvitus, värit ja tunne. Kaarina Kuvaajien kameroihin taltioituneita puita päästään katsomaan Piikkiön kirjaston näyttelyssä.
 

Hymyhuulet: Mitä näin? Mitä koin? Mitä tein?
3.–30.5.2022 | Kaarina-talo 1. krs

Näyttelyn avajaiset pidetään tiistaina 3.5. klo 17–18.30
Lämpimästi tervetuloa!

”Täällä ei sitten maalata mitään maisemia eikä kukka-asetelmia!” oli opettajamme, taiteilija Elina Ruohosen mieleenpainunut alustus ensimmäisellä maalauskerrallamme lähes kahdeksan vuotta sitten. Vähän jännitti ja pelotti, mitähän tästäkin tulee? Vähitellen ohimenneen käsien vapinan jälkeen siitä on tullut hyvää, meille on avautunut ihan uusi maalauksen maailma, uteliaisuus uuteen ja kokeilunhalu, rohkeus. ”Ei tämä ole vakavaa, tämä on maalausta!” Melko hyvin olemme pysyneet ladulla, ei ole maalattu kukkia eikä edes perinteisiä maisemia. Näin ryhmä kiteytti ajatukset maalausopintomatkastaan. 

”Hymyhuulet”-maalausryhmän tavoitteena on tutustua nykytaiteeseen, opetella havainnoimaan ja näkemään ympäristöä uusin silmin, muokkaamaan nähtyä ja tekemään siitä oman näköistä taidetta reippaalla otteella, isolla pensselillä muhevasti maalaten. Tehtävänannoissa tutustaan koti- ja ulkomaisten taiteilijoiden tyyleihin ja pyritään ammentamaan niistä vaikutteita töihin, ei kuitenkaan kopioimalla alkuperäistä. Jokaiselle maalausryhmän jäsenelle on kehittynyt vuosien ja töiden mukana oma rohkea tyyli ja värimaailma. 

Perinteisen öljyväreillä kankaalle maalaamisen lisäksi ryhmä on kokeillut maalausta läpinäkyvälle pleksille, jolloin maalaus tehdään käänteisessä järjestyksessä, aloittamalla päällimmäiseksi jäävästä kerroksesta, jolloin jokainen uusi värikerros vaikuttaa kaikkiin aikaisemmin maalattuihin. Aivojumppaa parhaassa muodossa ja leuat loksauttavia yllätyksiä, hyviä ja huonoja.

Korona keskeytti ryhmän kokoontumiset keväällä 2021, mutta opettajalta saatujen ohjeiden mukaan kotityönä tehtiin barokkimaalauksia. Tehtävä oli vaikea, mutta avartava kokemus, jossa sukellettiin täysin erilaiseen maalaustyyliin ja -maailmaan 1600-luvulle. Ryhmä piti yhteyttä, lähetti kuvia, vaihtoi mielipiteitä, pyysi ja antoi apua toisilleen whatsappissa. Tämä yhteydenpito pelasti ryhmän täydeltä erakoitumiselta.

Näyttelyn teokset on maalattu 2021-2022 aikana. Näyttelyssä mukana olevat ryhmän jäsenet ovat:
Anne Andersson, Anne Avola, Pirjo Juslin, Henry Lipponen, Jenny Lipponen, Marita Holkeri, Pirkko Juva, Marja-Leena Kontio, Maija Utchay, Marja Vuorisalo, Marketta Reini, Ulla Pietiläinen ja Mirja Stolt.

Mia-Catarina Rantala: Ilolla ja rakkaudella
3.–30.5.2022 | Kaarina-talo 2. krs

Ilolla ja rakkaudella -näyttelyn teosten kantavana teemana on mielikuvitus, värit ja tunne.  Työt ovat syntyneet Saksassa asuttujen vuosien aikana 2018 -2021. Teosten inspiraationa on olleet jännittävä ja rajaton universumi, hurmaava luonto ympärillämme sekä koskettavat sadut. Ota pieni hetki aikaa, väreistä ja ilosta nauttien.

Mia-Catarina Rantala on Helsingissä syntynyt ja nykyään Littoisissa asuva kahden lapsen äiti. Piirtäminen ja maalaaminen on osa Rantalan elämää, toisinaan enemmän, toisinaan vähemmän, mutta jossain määrin se on aina ollut läsnä. Kesäkuussa 2021 Rantala palasi kolmen Saksassa vietetyn vuoden jälkeen takaisin kotiin, Suomeen, ja huomasi että taidetta oli kertynyt näyttelyn verran. Rantala kertoo: ”Teoksien kantavina voimina ovat olleet mielikuvitus, värit ja tunne. Jokainen niistä on tehty ilolla ja rakkaudella. Toivon, että katsoja voi pysähtyä hetkeksi teosten pariin, hengähtää ja saada hyvää energiaa. Jaksamme paremmin, kun otamme elämän vastaan kevyemmin mielin.”
 

Kaarinan Kuvaajat: Puut
3.–30.5.2022 | Piikkiön kirjasto

Huhtikuun salakampa-aihe "Puut" oli kuvaamisen kohteena todella innostava. Salakampakisassa oli mukana ennätykselliset 48 valokuvaa.

Kuvat esittivät puita monipuolisesti, osa puista oli todella isoja, oli myös todella vanhoja puita, kelottuneitakin. Erilaisissa maisemissa näkyi paljon ympäristömme tuttuja puita kuten mäntyjä, koivuja ja kuusia. Joissakin kuvissa puiden keskeltä kulkeva polku loi katsojalle salaperäisen, mystisenkin tunnelman. Monia korkeita puita kuvattiin alhaalta jolloin puiden latvat kohosivat ylös taivaalle. Kuvien monipuolisuutta lisäsi kuvausteeman "puut" käsittely eri näkökulmista kuten pitkospuut ja polttopuut. Kaarinan Kuvaajien näyttelyssä on 21 kuvaa, kuvaajia on mukana 13.

Kuva: Jari Rajalin | Viivakoodi


Salakampa on Kaarinan Kuvaajien leikkimielinen valokuvauskilpailu, johon jokainen yhdistyksen jäsen voi osallistua. Kilpailun aiheet määrätään ennakkoon kerran vuodessa ja kilpailu käydään jokaisessa jäsenillassa. Ennen iltaa kilpailuun osallistuvien kuvat kootaan yhteen ja ne esitetään nimettöminä läsnäolijoille. Tuomariksi valitaan läsnäolijoiden joukosta jäsen tai vierailija. Salakampa-kilpailussa voittaja valikoituu pisteytyksen kautta.
 

Lisätiedot:
Anri Veston, Näyttelykoordinaattori
Kaarinan kulttuuri ja kirjastot
050 353 0946 / anri.veston@kaarina.fi

Katso kaikki näyttelyt: kaarina.fi/nayttelyt

Katso Kaarina-talon ja Piikkiön kirjaston ajankohtaiset aukioloajat tästä linkistä.

Ajankohdat

3.5.2022 - 30.5.2022
Viikonpäivä Klo
maanantai
  • 9.00 - 19.00
tiistai
  • 9.00 - 19.00
keskiviikko
  • 9.00 - 19.00
torstai
  • 9.00 - 19.00
perjantai
  • 9.00 - 19.00
lauantai
  • 10.00 - 15.00

Jaa