Näyttelyt 2023: maaliskuu

Päivämäärä
  • 2.3.2023 klo 09.00 - 30.3.2023 klo 19.00
Tapahtumapaikan nimi
Kaarina-talo ja Piikkiön kirjasto
Lisätietoja

Kaarina-talo
Lautakunnankatu 1, Kaarina
Kaarina-talon aukioloajat 

Piikkiön kirjasto
Hadvalantie 9, Piikkiö
Piikkiön kirjaston aukioloajat

Anri Veston, kulttuurikoordinaattori-graafikko
Kaarinan kulttuuri ja kirjastopalvelut
anri.veston@kaarina.fi, 050 353 0946

Hinta
Tapahtuma on maksuton.

Maaliskuisessa Kaarinassa pääsee monin eri tavoin tutustumaan Vanumammaan eli Turun Vanun perustajaan ja omistajaan kauppaneuvos Aline Grönbergiin. Kaarina-talon ensimmäisen kerroksen näyttely ja kolme eri sisältöistä luentoa avaavat Aline Grönbergin elämää. Kauppaneuvoksen elämästä kertoo myös Kaarina-Teatterin 40-vuotisjuhlanäytelmä Vanumamma – Vaddmamma, jota esitetään maalis-huhtikuussa.

Kaarina-talon toisen kerroksen näyttelyssä nähdään kirjasta valkokankaalle siirtyneiden elokuvien julisteita, jotka on koottu eri vuosikymmeniltä sekä kotimaisista että ulkomaisista elokuvista, unohtamatta lasten elokuvia. Piikkiön kirjaston näyttelyssä kuullaan hirnahduksia historiasta, kun Sukupostin tietokantapäivittäjät ovat koonneet mielenkiintoisen valokuvanäyttelyn Kaarinan ja Piikkiön seudun hevosista noin sadan vuoden takaa.


Vanumamma – Aline Grönbergin tarina
2.–30.3.2023 | Kaarina-talo 1. krs

Kaarina-talossa nähdään maaliskuun ajan näyttely Vanumammasta eli Turun Vanun perustajasta ja omistajasta kauppaneuvos Aline Grönbergistä (1871-1950). 

Aline Grönbergin uskomaton elämäntarina aukeaa hyvin suurista seinätauluista ja hänen lukemattomista ulkomaan matkoistaan saa välähdyksen USA:n ja Viron/Latvian matkojen esittelyllä. Näyttelyn vitriineissä on esillä Aline Grönbergin henkilökohtaisia esineitä mm. 
kunniamerkit, Aline Grönberg –mitali, kuvanveistäjä Aarre Aaltosen tekemä pysti ja kuningas Oscar II:lle aikanaan kuulunut hopearasia sekä Turun Vanun omia sekä Turun Vanussa myynnissä olleita tekstiilejä. 

Aline Grönberg kuului myös Kaarinaan. Hän omisti Vähä-Rauhalinnan kartanon ja perusti kartanon läheisyyteen Turun Peiteteollisuus teollisuuslaitoksen. Tervetuloa ihmettelemään mitä kaikkea työteliäs ja ihmisläheinen henkilö onkaan saanut elinaikanaan aikaiseksi!

Kaarina-talon näyttelyä ovat avustaneet Turun Museokeskus, Aline Grönbergin perilliset sekä yksityishenkilöt.  
 

Vanumamma – Vaddmamma Kaarina-Teatterissa

Vanumammasta saa lisäksi elävän kuvan Kaarina-Teatterin 40-vuotisjuhlanäytelmässä Vanumamma - Vaddmamma, jota esitetään maalis-huhtikuussa 2023. 

Tutustu näytelmään Kaarina-Teatterin kotisivulla.


Vanumamma – luennot Kaarina-talossa

7.3. Aline Grönbergin elämä – luennoimassa kirjailija Olli Kauremaa
16.3. Kaarina-Teatterin Vanumamma – luennoimassa ohjaaja Jarmo Kujala
23.3. Aline Grönbergin matkoja sanoin ja kuvin – luennoimassa kirjailija Olli Kauremaa
 

Kynällä ja kameralla, kirjasta valkokankaalle – elokuvajulistenäyttely
2.–30.3.2023 | Kaarina-talo 2. krs

”Elokuvajuliste on elokuvan markkinointiin suunniteltu juliste. Niiden historia ulottuu ensimmäisiin elokuvanäytöksiin asti, jolloin ne olivat teatterin ulkopuolelle asetettuja plakaatteja, joissa luki tarjolla olevien elokuvien näytösajat. 1900-luvun alkupuolella julisteissa alettiin kuvata kuhunkin elokuvaan liittyviä kohtauksia.”

Ylistarolaisen Elokuvateatteri Matin-Tuvan holvistossa on yli 20 000 julistetta, joista vanhimmat on painettu 1900-luvun alussa. Julisteiden omistaja Anssi Luoma on kerännyt julisteita kokoelmaansa jo yli 60 vuoden ajan. Vanhoista julisteista on vaihtuvia näyttelyjä elokuvateatteri Matin-Tuvan aulassa. 

Elokuva-alan järjestöt ja asiantuntijat ovat antaneet kokoelmalle runsaasti tunnustusta. Kokoelman julisteista on ollut näyttelyjä Sodankylän ja Tampereen elokuvajuhlilla. Marilyn Monroen elokuvajulisteista koostuva näyttely, Marilyn – nainen roolien takana, oli esillä museokeskus Vapriikissa Tampereella vuonna 2018. Julistenäyttelyjä on ollut myös Ylistaron, Nurmon, Peräseinäjoen, Törnävän ja Vaasan kirjastoissa vuosina 2018-2020. 

Uusin, vuonna 2020 kiertämään lähtenyt Kynällä ja kameralla –kirjasta valkokankaalle 
-elokuvajulisteiden näyttely on koottu Suomen kirjastomuseo-yhdistyksen tilauksesta. Julistenäyttely koostuu kirjasta tehtyyn elokuvaan. Julisteet on koottu eri vuosikymmeniltä, vanhimmat vuodelta 1939 ja uusimmat vuodelta 2000. Julisteita on sekä kotimaisista että ulkomaisista elokuvista unohtamatta lasten elokuvia. Näyttelyn kokoamisessa on otettu huomioon myös historia ja nykyaika. 

Näyttelyn suunnitteluun ja toteutukseen on saatu Pohjanmaan liiton avustus.
 

Hirnahduksia historiasta – Kaarinan ja Piikkiön seudun hevosia 1800–1900-lukujen vaihteesta
2.–30.3.2023 | Piikkiön kirjasto

Näyttelyn ovat koonneet Sukupostin tietokantapäivittäjät Halla Vuokniemi ja Taru Peltosaari.

Hirnahduksia historiasta -valokuvanäyttely esittelee Kaarinan ja Piikkiön seudun hevosia noin sadan vuoden takaa, kansallisrotumme suomenhevosen jalostuksen alkuajoilta. Valokuvissa esiintyy niin nykyajan suomenhevosten taustalla vahvasti vaikuttavia jalostushevosia, kuin jo hiipuneittenkin hevossukujen edustajia.

Näyttelyn kuvista iso osa on turkulaisen eläinlääkäri Ludvig Fabritiuksen ottamia. Kaikkien kuvien valokuvaaja ei ole tiedossa. Näyttelyn kuvat on koottu eri lähteistä, mm. Suomen Hevosurheilumuseon, Mustialan maatalousopiston, Hevosurheilu-lehden, Suomen Hippos ry:n ja Varsinais-Suomen hevosjalostusliiton arkistoista.

Sukuposti.net on Hevostietokanta ry:n ylläpitämä palvelu. Sukuposti on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen sivusto, jonka pääosassa on sukutietokanta sekä siihen liittyvä kuvagalleria. Kotimaisten hevosten lisäksi Sukupostista löytyy myös erirotuisia ulkomaisia hevosia. Erityisesti suomenhevosen osalta Sukuposti tarjoaa monenlaista tietoa: laajat sukutiedot nykysuomenhevosille sekä paljon tietoa jo kadonneista suomenhevossuvuista; sukutietojen lisäksi näyttelytuloksia, valokuvia ja kertomuksia. 

Onko sinulla hallussasi kantakirjaan merkittyjen hevosten valokuvia tai muita dokumentteja suomenhevosen historiasta? Otamme aineistoa mielellämme vastaan!

Lisätietoja Sukupostin kotisivulta.

Lisätiedot:
Anri Veston, kulttuurikoordinaattori-graafikko
Kaarinan kulttuuri ja kirjastot
050 353 0946 / anri.veston@kaarina.fi

Katso kaikki näyttelyt: kaarina.fi/nayttelyt

Kaarina-talon ja Piikkiön kirjaston ajankohtaiset aukioloajat

Jaa