Näyttelyt 2023: tammikuu

Päivämäärä
  • 3.1.2023 klo 09.00 - 30.1.2023 klo 19.00
Tapahtumapaikan nimi
Kaarina-talo ja Piikkiön kirjasto
Lisätietoja

Kaarina-talo
Lautakunnankatu 1, Kaarina
Kaarina-talon aukioloajat 

Piikkiön kirjasto
Hadvalantie 9, Piikkiö
Piikkiön kirjaston aukioloajat

Anri Veston, kulttuurikoordinaattori-graafikko
Kaarinan kulttuuri ja kirjastopalvelut
anri.veston@kaarina.fi, 050 353 0946

Hinta
Tapahtuma on maksuton.

Vuosi aloitetaan upeilla näyttelyillä, joita ei voi jättää näkemättä! Kaarina-talon ensimmäisessä kerroksessa nähdään Merja Pitkäsen näyttely Olotila, jossa vanhat puutuolit kertovat tarinaa ihmiselämästä. Toisessa kerroksessa Eero Alho koskettaa kuvilla ja teksteillä, joiden syvin tarkoitus on näyttää miten ihmeellisiä asioita meistä itsestämme ja aivan meidän läheltämme löytyy. Piikkiön kirjastossa Kaarinan Kuvaajien lemmikki- ja kotieläinkuvissa nähdään myös harvinaisempia eläimiä.


Merja Pitkänen: Olotila 
3.–30.1.2023 | Kaarina-talo 1. krs

Kaarina-talon näyttelyssä on esillä vanhoista puutuoleista rakennettuja veistoksia. OLOTILA -näyttelyssä tuoli toimii ihmisen tunne-elämän tulkkina ja elämäntapahtumien tallentajana. Teokset käsittelevät ihmiselämää syntymästä kuolemaan. Ne kertovat elämästä, sen eri vaiheista, kytköksistä sukupolvien ja aikakausien välillä.
 
Merja Pitkänen (s.1958) on Piikkiössä asuva kuvanveistäjä, jonka taiteelle on ominaista arkielämään liittyvät aiheet. Veistosten materiaaleiksi käyvät yhtä lailla kierrätysmateriaali, vanhat huonekalut ja tekstiilit kuin myös pronssi ja alumiini.

Pitkänen on valmistunut kuvanveistäjäksi Turun Taideakatemiasta vuonna 1985. Hän on toiminut sen jälkeen ammatissa pitäen lukuisia yksityisnäyttelyitä eri puolilla Suomea, sekä osallistuen moniin kuratoituihin ja jurytettyihin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin.

Pitkänen on tehnyt useita julkisia taideteoksia Kaarinaan, Turkuun ja Ouluun. Hänen teoksiaan löytyy niin Valtion taidekokoelmasta kuin myös Turun, Raision ja Kaarinan kaupunkien sekä useiden yhdistysten ja yksityisten taidekokoelmista. Hän on Suomen kuvanveistäjäliiton jäsen ja kuuluu myös Turun Taiteilijaseuraan, Kuvastoon, sekä pronssivalimoa ylläpitävään Jöötti ry:hyn.
 

Eero Alho: Läheltä
3.–30.1.2023 | Kaarina-talo 2. krs

Läheltä-näyttelyn tavoitteena on saada ihmiset pysähtymään pienten asioiden äärelle sekä luonnossa, että itsessään, omassa luonnossaan. Katsomaan tarkasti ja lähelle. Ja toisaalta vapaasti ja avoimesti. Syvin tarkoitus on näyttää miten ihmeellisiä asioita meistä itsestämme ja aivan meidän läheltämme löytyy.

”Runoni ja valokuvani syntyvät erityyppisten meditatiivisten harjoitusten pohjalta”, kertoo Alho ja jatkaa: ”Suurin osa runoistani syntyy muodollisen istumameditaation aikana kohtaamistani tunteista, tunnelmista tai tarinoista. Syvemmät meditatiiviset mielentilat tuntuvat avaavan portin omasta sydämestä löytyvän sisäisen viisauden äärelle. Pyrin kirjoittamaan tästä viisaudesta käsin. Viisaudesta, joka tuntuu kumpuavan rakkaudesta. Rakkaudesta, jolla ei ole rajoja. Rakkaudesta, jolla ei ole kohdetta. Toisaalta taas kirjoitan tällä tiellä kohtaamistani vaikeuksista. Tie omaan sydämeen, rakkauden äärelle, ei useinkaan ole vailla esteitä.”

Alho sanoo valokuvauksen toimivat samalla periaatteella kuin yksi muodollisista meditaatioharjoituksista. ”Keskittämällä huomion johonkin miellyttävään kokemuksessamme, voimme opettaa mieltämme suuntautumaan vaikeuksien sijaan kohti kauneutta. Näkemään täydessä kukoistuksessaan olevan kukan harmaantuneiden lehtien keskellä marraskuisessa metsässä. Tätä ajatusta pyrin soveltamaan mennessäni luontoon”, Alho kertoo.

Suurin osa näyttelyn kuvista on otettu aivan Alhon kotipihan läheisyydestä. Hänen mukaansa mielenkiintoisimmat kuvat tulevat usein hyvin läheltä ja hyvin tavanomaisista luonnonympäristöistä. 

”Me olemme jatkuvasti kauneuden ympäröimänä. Ongelmana on vain se, ettemme itse tajua sitä. Emme näe sitä kauneutta, koska emme osaa katsoa. Mielemme ei ole tottunut suuntautumaan kohti kauneutta, vaan etsimään ongelmia, joita voimme korjata. Joiden parissa voimme aktiivisesti toimia. Kauneuden parissa ei ole mitään tehtävää, kauneudessa voi vain levätä. Siksi se kiehtoo meitä. Mutta siksi se myös pelottaa meitä.”
 

Kaarinan Kuvaajat: Lemmikkejä ja kotieläimiä
3.–30.1.2023 | Piikkiön kirjasto

Kaarinan Kuvaajien vuoden ensimmäisessä näyttelyssä on esillä lemmikkieläimiä ja ihmisten kesyttämiä kotieläimiä. Toki usein näitä ryhmiä ei voi erottaa toisistaan. Näyttelyssä on kuvia koirista eniten ja eniten kissoista ja mukaan mahtuu myös harvinaisempia lemmikkejä kuten papukaija ja kilpikonna. Kotieläimistä suosituin kuvauskohde oli hevonen. Tavallisten kotieläinten lisäksi on harvinaisempiakin kuten alpakka ja vuohi.

Kaarinan Kuvaajilla on ollut Omaishoidon tukikeskus Visiitissä vaihtuva kymmenen kuvan näyttely vuodesta 2015 lähtien ja näyttely "Lemmikkejä ja kotieläimiä" siirtyy tammikuun jälkeen ilahduttamaan Visiitin asukkaita.

Kuva: Sunneva Ollila | Bella 

Lisätiedot:
Anri Veston, kulttuurikoordinaattori-graafikko
Kaarinan kulttuuri ja kirjastot
050 353 0946 / anri.veston@kaarina.fi

Katso kaikki näyttelyt: kaarina.fi/nayttelyt

Kaarina-talon ja Piikkiön kirjaston ajankohtaiset aukioloajat

Jaa