Alle 12-vuotiaiden koronatestaus ja kouluun tai päiväkotiin palaamisen ohje muuttuivat

Julkaistu: 23.9.2021 | Päivitetty: 24.9.2021

Alle kaksitoista vuotiaita ei enää testata pienessä nuhassa Varsinais-Suomessa. Lapsi voi myös palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa ja oireet vähenemässä. 

Testauskäytännöt valtakunnallisen linjauksen mukaiseksi

Alle kaksitoista vuotiaita ei enää testata pienessä nuhassa Varsinais-Suomessa. Alle 12-vuotiailta lapsilta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, näyte on perusteltua ottaa seuraavissa tapauksissa:

  • Altistus tartuntaan varmistetulta koronaviruspotilaalta edeltävän kahden viikon sisällä.
  • Lapsen perhepiirissä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa.
  • Lapsen infektio-oireet edellyttävät testausta lääkärin arvion mukaan.

Tämä tarkoittaa, ettei lieväoireisia lapsia enää tarvitse testata niin usein ja tämä on tietysti lapsillekin mielekkäämpää.

Lievissä oireissa on tärkeintä, että aikuiset ja lapset jäävät kotiin töistä, koulusta tai päiväkodista.

Tällä hetkellä on paljon muitakin viruksia liikkeellä, kuin korona. Esimerkiksi rinovirus ja RS-virus, joka aiheuttaa infektioita erityisesti pienillä lapsilla. 

Lähde: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedote

Koronatestaus Kaarinassa

Kun oireet vähenevät kouluun ja päivähoitoon voi palata

Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa ja oireet vähenemässä. Kuten muissakin virusinfektioissa, myös koronassa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen. Jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin tuoreen hengitystieinfektion jälkeen.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, hän voi suosituksemme mukaan mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Koulu tai varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.

Rokottamattomien ja oireisten yli 12-vuotiaiden on syytä hakeutua testiin edelleen, jos heillä on koronavirusinfektioon sopivia oireita. 

Lähde ja lisätietoja: THL

 

Jaa