Keväisiä liikenneturvallisuusvinkkejä

Julkaistu: 11.4.2022 | Päivitetty: 14.4.2022
Kevät tuo Kaarinassakin taas liikenteeseen paljon isoja ja pieniä pyöräilijöitä, myös motoristit lähtevät liikkeelle. Liikenneturvallisuus kuuluu kaikille.

Kevätauringon ja kevyen liikenteen lisääntyessä autoilijan kannattaa puhdistaa tuulilasi sisäpuoleltakin ja kiinnittää entistä enemmän huomiota erilaisiin tienkäyttäjiin ja kulkumuotoihin. Hidasta risteyksiin ajoissa ja tarkista kääntyessäsi katvealueet, jotta ehdit huomata myös eri nopeuksilla eri suunnista tulevat kaksipyöräiset ja jalankulkijat. Muista siis kääntyessäsi katsoa huolella myös pyöräteiden suuntaan ja huomioi väistämissäännöt. Väistämissäännöt voit kerrata tästä. Noudata myös nopeusrajoituksia, ettei sinun kiireesi vähennä muiden liikenneturvallisuutta.

Pyöräilijän kannattaa keväällä tarkistaa pyöräilyvarusteensa ja pyörän kunto sekä kerrata pyöräilyä koskevat liikennesäännöt. Vanhempien kannattaa käydä liikennesäännöt ja turvallinen liikenteessä käyttäytyminen läpi lastensa kanssa. Lasten kanssa yhdessä pyöräily on tähän hyvä keino. Risteyksiä lähestyessä kannattaa pyöräillessäkin hidastaa vauhtia ja varmistaa, että eri suunnista tulevat autoilijat ehtivät nähdä sinut. Pyöräilijöillä ei ole suojatiellä aina etuajo-oikeutta, joten opettele väistämissäännöt ja tarkkaile muuta liikennettä. Muista käyttää kypärää. Näistä linkeistä löydät Liikenneturvan ohjeita pyöräilyyn:

Erityistä huomiota kaikkien tiellä liikkujien tulisi kiinnittää suojatiekäyttäytymiseen ja väistämisvelvollisuuksiin risteyksissä. Valitettavasti kaupungille tulee paljon palautetta siitä, että autoilijat eivät huomioi suojateitä käyttäviä jalankulkijoita lain mukaisesti, vaikka suojatie ja sille pyrkivät kävelijät olisivat hyvin havaittavissa. Merkityt suojatiet ovat turhia, jos autoilijat eivät niitä kunnioita. Kuten Liikenneturvakin muistuttaa, ilman sinua suojatie on vain asfalttia ja maalia.

 

Kaarinassa on myös muutamia pyöräilijän tienylityspaikkoja, joissa autoilijat on erillisellä liikennemerkillä velvoitettu väistämään myös pyörätien jatkeella tien ylittäviä pyöräilijöitä. Näistä pyöräilijän tienylityspaikoista voit lukea lisää kaupungin pyöräily-sivulta.

Kaupungille tulee asukkailta myös paljon palautetta pyöräteillä autoilla ajamisesta. Ongelmat ja onnettomuusriskit lisääntyvät kesäaikaan, kun kevyttä liikennettäkin on enemmän. Jalakulku- ja pyöräteillä autoilu on aina kiellettyä ja mopoilukin on pyörätiellä kielletty, ellei sitä ole erikseen liikennemerkillä sallittu. Pyörätiellä kulkevan kevyen liikenteen ei pitäisi joutua varomaan kapealla väylällä sääntöjen vastaisesti ajavia autoja tai mopoja. Pyörätiet on yleensä niin selkeästi merkittyjä, että harvoin sinne autoilijat vahingossa päätyvät, joten käytetäänhän autoillessa vain autoille sallittuja katuosuuksia.

Kaarinan kaupunki toivottaa kaikille liikkujille malttia ja muiden huomioimista liikenteessä sekä turvallista kevättä.

Jaa