Kirjastojärjestelmä vaihtuu – Kaarinan kirjastot suljettu 19.5.-3.6.

Julkaistu: 30.4.2021 | Päivitetty: 17.5.2021

Vaski-kirjastot vaihtavat uuteen kirjastojärjestelmään 19.5.–3.6. Tänä aikana Vaski-kirjastot eivät tarjoa lainaus-, palautus- ja varauspalveluja, mutta e-aineistot ja osa kirjaston muista palveluista on käytettävissä.

Useimmat Vaski-kirjastojen toimipisteet ovat kiinni tai rajoitetusti auki järjestelmänvaihdon aikana. Kirjastojen aukioloon ja tarjolla oleviin palveluihin vaikuttavat myös koronarajoitukset. 

Kaarinassa kaikki kirjaston toimipisteet ovat kiinni. Kaarina-talon ovet ovat avoinna arkisin tavalliseen tapaan klo 8-19 ja lauantaisin klo 10-15. Tietokoneen käyttö, tulostaminen ja kopiointi on mahdollista palvelupiste Fiskarin aukioloaikoina ma klo 9-19 ja ti-pe klo 9-16. Näyttelyihin voi tutustua Kaarina-talon aukioloaikoina.

Rajatut palvelut katkon aikana – kaikki e-aineistot käytettävissä

Noudettavana olevia varauksia ei voi palvelukatkon aikana lainata, vaan ne voi noutaa vasta kun uusi kirjastojärjestelmä on toiminnassa. Näiden varausten viimeinen noutopäivä on 15.6. Kirjastot toivovat, että aineistoa ei palauteta järjestelmänvaihdon aikana, koska palautuksia ei pystytä käsittelemään, eikä niistä voida antaa kuittia. Eräpäiviä ei tule palvelukatkon ajalle. 

Uusien kirjastokorttien teko, asiakastietojen päivitys tai maksujen maksaminen ei ole mahdollista, eikä verkkokirjastoon voi kirjautua. Saatavuustiedot näkyvät verkkokirjastossa, mutta aineistoa ei voi varata. 

Palvelukatkon aikana Vaskin kaikki e-aineistot ovat käytettävissä. E-aineistojen käyttöön tarvitaan kirjastokortti ja siihen liitetty tunnusluku.

Uusia toimintoja verkkokirjaston käyttäjälle

Uuden järjestelmän myötä asiakas voi palauttaa unohtuneen tunnuslukunsa itse, jos hänen asiakastiedoissaan on sähköpostiosoite. Asiakas voi jatkossa myös itse päättää oman varaustunnuksensa. Uudessa järjestelmässä asiakas voi myös itse keskeyttää varauksensa. Tätä toimintoa asiakkaat ovat erityisesti toivoneet verkkokirjastoon. Esimerkiksi lomalle lähtevä asiakas voi keskeyttää varauksensa, jolloin varaus ei tule noudettavaksi kirjastoon juuri loman aikana.

Jatkossa myöhästymismuistutukset lähtevät vain sähköpostitse. Jos järjestelmässä ei ole asiakkaan sähköpostiosoitetta, lähtevät ilmoitukset kirjeenä. Asiakas saa halutessaan myös lainaus- ja palautuskuitit suoraan sähköpostiinsa. Ennakkoilmoitus eräpäivästä tulee jatkossa vain kerran.

Pelkällä henkilötodistuksella ei voi enää lainata

Uuden kirjastojärjestelmän myötä lainaaminen pelkällä henkilötodistuksella ei ole mahdollista. Asiakkaan lainaushistoria katoaa verkkokirjastosta, joten jos sen haluaa säilyttää, se pitää tallentaa suosikkilistaksi 18.5. mennessä. Jos asiakkaalla on monta korttia Vaski-kirjastoihin, vain yksi kirjastokortti siirtyy uuteen järjestelmään.

Ohjeet lainaushistorian tallentamiseen

Järjestelmänvaihdolla uusia palveluita ja säästöjä kirjastoille

Järjestelmänvaihto mahdollistaa uusien palvelujen kehittämisen ja tuo säästöjä kirjastoille. Avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmä Koha on käytössä yleisesti Suomen kirjastoissa, joten sen käyttöönotto Vaski-kirjastoissa mahdollistaa myös avoimemman yhteistyön sekä kirjastojen välisen yhteistyön kehittämisen.

Lisätietoja järjestelmänvaihdon aiheuttamista muutoksista Kaarinan kirjastojen palveluihin

Lisätietoja: 
kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja Ritva Nurminoro, puh. 050 373 2742

 

Jaa