Näyttelyt 2020: joulukuu

Julkaistu: 5.11.2020 | Päivitetty: 5.11.2020

Joulukuun näyttelyissä on Aino-Maija Halme-Vaajan rosoista kädentyönjälkeä, jossa langanpätkillä on lupa roikkua ja Kristiina Tarkiaisen palettiveitsellä työstettyjä maalauksia sekä Kaarinan Kuvaajien tammikuisia ulkona otettuja valokuvia. 
 

Aino-Maija Halme-Vaaja: ”Lentävät kahvikupit, Kukko, Muuta”
1.–30.12.2020 | Kaarina-talo 1. krs

Tekstiilitaiteilija Aino-Maija Halme-Vaajan töissä rosoinen kädentyön tuntu saa näkyä, langanpäillä on lupa roikkua.

Kaarina-talossa nyt esillä olevat työt ovat kokoelma pidemmältä ajanjaksolta, sisältäen eri aihepiirejä. Arkkitehtuuriaiheiset työt ovat saaneet alkunsa kiinnostuksesta lapsuudenmaiseman, Linnankadun poispurettuja taloja kohtaan. Myöhemmin mukaan tuli muitakin Turun vanhoja rakennuksia, ja toisaalta jotkut aiheet alkoivat elää aivan omaa, universaalia elämäänsä.

Uusimmat näyttelytyöt ovat japanilaisella sashiko- ja boro-ompelulla vv. 2018-20 toteutettuja töitä.

Aino-Maija Halme-Vaaja on kaarinalais-turkulainen tekstiilitaiteilija ja muotoilualan järjestö Ornamon jäsen. Koulutukseltaan Halme-Vaaja on taidehistorian humanisti, tekstiiliartenomi ja ammatillinen opettaja.

Tekstiilikäsityön alue on laaja. Alun perin Halme-Vaaja opiskeli kankaankudontaa ja –suunnittelua, myös neuleet ovat olleet läheinen tekniikka, mutta tärkeimmäksi on kuitenkin muodostunut kirjonta eri osa-alueineen.

Kirjonta merkitsee Halme-Vaajalle luovaa ja ilmeikästä ilmaisumuotoa tekstiilin alueella. Kirjonnalla hän tarkoittaa laajasti käsin- ja konekirjontaa, applikaatiota, käänteistä applikaatiota ja näiden yhdistelemistä. Halme-Vaaja pyrkii säilyttämään töissään rosoisen kädentyön tunnun, langanpäät saavat roikkua. Tekstiilit on toteutettu pääasiassa kirjomalla, värjäämällä ja applikoimalla.

Ornamon sivut: http://finnishdesigners.fi/portfolio/aino_maija.halme_vaaja

Kristiina Tarkiainen: Palettiveitsen jälkiä
2.–30.12.2020 | Kaarina-talo 2. krs

Kristiina Tarkiaisen maalausharrastus on melko tuore ja yllätti hänet itsensäkin. ”Tuli vain tarve ja idea maalata” sanoo Tarkiainen kesästä 2018, jolloin kaikki alkoi.

Tarkiainen käyttää maalaamiseen yksinomaan palettiveistä ja akryylivärejä. Hän käyttää mielellään lämpöisiä, murrettuja ja voimakkaitakin värejä, varsinkin oranssia sekä myös lehtikultaa. Kun hän aloittaa työn, ei useinkaan tiedä, mikä lopputulos tulee olemaan. 

Tarkiainen on tuottelias ja nopea maalaaja ja varsin kriittinen omien töidensä osalta. Usea teos onkin tullut jo päälle maalatuksi. Maalausten aiheet vaihtelevat paljon. Useimmat teemat tulevat luonnosta, mutta myös naisfiguurit, kaupunkikuvat ja rakennukset toistuvat aiheissa. 

Tarkiaisen debyyttinäyttely Väristyksiä oli heinäkuussa 2020 Mökki Galleriassa ja lokakuussa töitä oli esillä Paraisilla Cafe Hallonbladissa.

Kaarina-talon näyttelyssä Palettiveitsen jälkiä, on esillä keskenään hyvinkin erilaisia töitä. Osa töistä on esittäviä, osa abstraktia ja uusiokäyttöä on löytynyt vanhalle englannin sanakirjallekin.
 

Kaarinan Kuvaajat: Pitkä syksy
1.–30.12.2020 | Piikkiön kirjasto

Kaarinan Kuvaajien Pitkä syksy –valokuvanäyttelyn kuvat on otettu tammikuussa 2020, jolloin yhdistyksen salakampakilpailun aiheena oli tuore ulkokuva. Näyttelyyn valikoitui 20 kuvaa useilta eri kuvaajilta.

Ilmastonmuutoksen myötä jopa kuuden kuukauden mittaista syksyä on pidetty mahdollisena Varsinais-Suomessa. Pitkä syksy toteutuikin tänä vuonna, kun tammikuun 2020 keskilämpötila oli Kaarinan Yltöisten havaintoasemalla mitattuna 2,6 astetta. Talvi tuli hetkeksi, mutta vasta helmikuun puolivälissä. Toki tammikuussa muutamana päivänä satoi lunta. 

Kuvaajat olivat ahkerasti liikkeellä noina harvoina lumisina ja huurteisinä päivinä. Kuitenkin jopa kevään merkkejä on nähtävissä joissain kuvissa, joista yhdessä sinivuokkokin pilkistää esiin.

Kuva: Margit Forssell | Rauhalinna

Lisätiedot:
Anri Veston
Näyttelykoordinaattori
Kaarinan kulttuuri ja kirjastot
050 353 0946
anri.veston@kaarina.fi

Katso kaikki näyttelyt: kaarina.fi/nayttelyt

Näyttelyt ovat avoinna kirjastojen aukioloaikoina:

Aukioloajat

Talviaikaan
maanantai-perjantai klo 9-19
lauantai klo 10-15

Kesällä 1.6.-31.8.
maanantai-perjantai klo 10-19, lauantai suljettu

Aatto- ja pyhäpäivinä poikkeavat aukioloajat.

Palautusluukku toimii kirjastokortilla ja siihen liitetyllä pin-koodilla.
Käyntiosoite

Lautakunnankatu 1
20780 Kaarina

Postiosoite

PL 50
20781 Kaarina

Puhelin
Kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja 02 588 4402
Sähköposti
paakirjasto@kaarina.fi
Lisätietoja

Aikuisten osasto puh. 02 588 4400

Lasten ja nuorten osasto puh. 02 588 4403

Kouluyhteistyö, lapset ja nuoret 02 588 4403

Asiakaslaskutus, toimistotarvikkeet puh. 02 588 4401

Ostolaskut puh. 050 512 7850

Kaarinan pääkirjaston löydät Kaarina-talosta

 

Aukioloajat
Omatoimikirjasto on avoinna ma-pe klo 7-19, la ja su klo 7-17.

Asiakaspalvelu avoinna talviaikaan
maanantai ja keskiviikko klo 12-19
tiistai ja torstai sekä perjantai klo 10-16

Aatto- ja pyhäpäivinä poikkeavat aukioloajat.

Asiakaspalvelu avoinna kesäaikaan 1.6.-31.8.:
maanantai klo 12-19
tiistai klo 10-16
torstai klo 10-16

Lainat voi jättää palautusluukkuun.
Postiosoite

Hadvalantie 9
21500 Piikkiö

Puhelin
02 588 4410
Sähköposti
piikkion.kirjasto@kaarina.fi
Lisätietoja

Omatoimiaikana pääset sisään kirjastokortilla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. Lukulaite on ovea vastapäätä tolpassa. Jos sinulla ei ole tunnuslukua, saat sen Vaski-kirjastoista, ota henkilöllisyystodistus mukaan.

Jaa