Näyttelyt 2020: marraskuu

Julkaistu: 5.10.2020 | Päivitetty: 5.10.2020

Marraskuun näyttelyissä kohtaavat monenlaiset teokset ja taiteilijat. Kaarina-talon ensimmäisessä kerroksessa seitsemän taiteilijan Taivasalla-ryhmä juhlii 15 vuotisjuhlaansa ja esittelee laajaa tuotantoaan veistoksista maalauksiin. Toisessa kerroksessa päästään tutustumaan Milla Karppisen sekatekniikkateoksiin ja Piikkiön kirjastossa Anna Pesosen acrylic pour -teoksiin.


Taivasalla-taiteilijaryhmä: Taivasallanäkymiä 15-vuotisjuhlanäyttely
2.–30.11.2020 | Kaarina-talo 1. krs

Vuonna 2020 Taivasalla-ryhmän toiminta täyttää 15 vuotta ja juhlavuoden näyttelyssä onkin mukana uusia teoksia uusin teemoin. 

Taivasalla-taiteilijaryhmä

Taivasalla-ryhmä on toiminut vuodesta 2005, jolloin joukko samanhenkisiä taiteilijoita tapasi toisensa Turun AMK:n Maalauksen rajoilla -täydennyskoulutuksessa.

Ryhmä on koonnut viikonlopun taidenäyttelyitä luonnonhelmaan. Tämän on mahdollistanut yhden jäsenen metsäpalsta Ilmarisissa. Myös saaristossa, Korppoossa, silloisen Korppi-gallerian yhteydessä, on ulkoilmaa rakastettu näyttelytilana. Ulkoilma näyttelyjen idea syntyi aikana, jolloin työhuone tilanne oli huono, eikä galleria-aikoja ollut helppo saada. Tapahtumat ovat olleet antoisia ja kävijöitä runsaasti. Näin syntyi myös ryhmän nimi Taivasalla.

Taivasalla-ryhmä on järjestänyt näyttelyitä mm. Alpo Jaakolan puiston vanhassa kuivurissa, sekä Paraisten ja Liedon kunnantaloilla. Ryhmä on ottanut osaa Konstrundaniin ja ollut useasti mukana Brinkhallin kartanon kesänäyttelyissä. Viimeisin ryhmänäyttely on ollut Loimaan Suomen maatalousmuseo Sarkassa, teemana maito. Epätavallisissa paikoissa toteutuneet näyttelyt ovat tavoittaneet monia, joille galleriassa käynti on vierasta ja tätä Taivasalla-ryhmä pitääkin tärkeänä.

Juhlavuosinäyttelyssä mukana olevat Taivasalla-taiteilijat: Arja Maarit Puhakka, Eeva Harju, Eija Tähkäpää, Erja Ketamo, Nanna Jalkanen, Paula Vierikko ja Pirkko Siivonen-Takku.


Taivasalla-taiteilijat

Arja Maarit Puhakka
Ammattitaiteilijana vuodesta 1998 toiminut Puhakka on koulutukseltaan kuvanveistäjä. Taiteen tekemisen ohella hän on toiminut kuvataiteen opettajana kansalaisopistoissa Kaarinassa ja Paraisilla. Puhakan näyttelyssä olevien teosten teemana on ihmiselämä monine vivahteineen. Teoksissa Puhakka yhdistelee piirrostekniikkaa syanotypia-menetelmään, missä UV -säteilylle valoherkän materiaalin avulla siirretään paperille valokuvia tai vaikkapa oman kehon jättämiä jälkiä. Näyttelyssä on mukana myös pieniä pronssiveistoksia.

Eeva Harju
Harju käyttää töissään käsintehtyä paperia, kierrätysmateriaalia ja kaikenlaista luonnosta löytynyttä. Hän tekee mm. installaatioita luontoon ja taiteilijakirjoja. Uusimmissa töissään Harju on käyttänyt painotekniikkaa, jossa värit siirtyvät kasveista suoraan paperille. 

Eija Tähkäpää
Tähkäpää on taidemaalari ja paperintekijä, joka on vuodesta 1990 lähtien tehnyt teoksia itse valmistamastaan uusiopaperista. Hän on tehnyt taiteilijakirjoja käyttäen niissä mm. käsintehtyä paperia ja löytöesineitä. Tähkäpää toimii kuvataideopettajana Lieto-opistossa. Näyttelyyn Tähkäpää tuo koosteen Korona-ajan kuvapäiväkirjasta, joka on kokoelma pieniä akvarelleja, joita on syntynyt päivittäin maaliskuusta alkaen. 

Erja Ketamo
Ketamo tekee hiilimaalauksia paperille, puulle ja kankaalle sekä työstää kollaaseja. Hän kuvaa töissään tunnetiloja, elämän hiljaista melankoliaa, etsimällä paitsi yhtymäkohtia lapsuudesta myös puhuttelevia pysähtyneitä hetkiä ja unelmia. Teoksia on työstetty henkilö-, kasvi- ja asetelmanomaisesti.

Nanna Jalkanen
Useita vuosia mm. Kaarinan kansalaisopistossa taidemaalauskursseja opettanut Jalkanen on koulutukseltaan taiteen maisteri ja kuvataiteilija. Hän työskentelee monipuolisesti eri maalaustekniikoin, pääasiassa kuitenkin öljy- ja akryylivärein. Inspiraatiota maalauksiin Jalkanen löytää mm. leikistä, meditaatiosta, luonnosta ja taidehistoriasta. Näyttelyssä nähdään Jalkasen maalauksia sarjasta Sun/Oblivion eli Aurinko/Unohdus.

Paula Vierikko
Vierikon akvarellimaisissa, akryylillä sekä temperalla tehdyissä maalauksissa esiintyy eläimiä ja luontoa. Tähtitaivas ja revontulet inspiroivat myös. Vierikko on ohjannut kuvataide- ja sarjakuvapiirustuskursseja Kaarinan kansalaisopistolla jo useamman vuoden ajan.

Pirkko Siivonen-Takku
Akvarelli on Siivonen-Takun omin työskentelytapa, toisinaan myös rakusavi tai öljyväri kankaalle. Teosten aiheina on usein ihminen, luonto, elämä ja lähiympäristön realismi. Aiheita Siivonen-Takku käsittelee naturalistisesti ja etsii abstraktia ilmaisua. Parasta Siivonen-Takun mukaan on ollut työskennellä luonnossa osana maisemaa. Nykyään työskentelyn apuna ovat kamera, kuvat ja muisti.

Milla Karppinen: Lähellä mutta kaukana
2.–30.11.2020 | Kaarina-talo 2. krs

Kajaanista lähtöisin oleva Milla Karppinen maalaa teoksiaan pääasiassa paperille erilaisin sekatekniikkamenetelmin. Hän yhdistelee pigmentinsiirtotekniikkaa maalaukseen ja kollaasiin sekä lisää niihin piirtäen asioita. 

Mieluisimpia välineitä Karppiselle ovat erilaiset tussikynät ja vanha perinteinen lyijykynä, jolla saa monenlaista herkullista jälkeä aikaan. Lisäksi hän rakastaa luoda töihinsä erilaisia kerrostumia; läpikuultavaa ja peittävää pintaa. Akvarellit ja akryylit ovat tyypillisimpiä hänen käyttämiään materiaaleja, niillä hän saa aikaan vaihtelevia pintoja kuviinsa. Karppinen rakastaa leikitellä eri tekniikoilla maalauksissaan ja hän kokeileekin uusia yhdistelmiä ennakkoluulottomasti.  
 
Karppisen töissä toistuvat usein joko rakennukset tai ihmishahmot keskiaikaisten patsaiden muodossa. Näyttelyn maalaukset ovat jatkoa aiempaan sarjaan, jossa toistuvat keskiaikaiset kirkkopatsaat sekä suomalaiset majakat. Kirkollisuus on rajattu pois jo ajatuksena kuvista ja kuvat edustavatkin enemmän nykyihmisen hektistä elämää ja siinä pysähtymistä. Karppinen pohtii töissään ihmisen osaa ja paikkaa maailmassa ja yhteiskunnassa, sekä ihmisten välisiä suhteita sekä etäisyyksiä heidän välillään. Ihminen voi olla kaukana, vaikka hän olisi aivan vieressä. 

Töiden taustalla voi nähdä ihmisten ilmastoahdistusta ja muita globaaleja ongelmia, jotka koskettavat nyt myös hyvin läheltä meitä kaikkia suomalaisia. Ihmisten eriarvoisuus ja nykyisen kaltainen tilanne, jossa kaikkien on avattava silmänsä pysäyttää miettimään. Töistä löytyy myös pohdintoja siitä mitä ihminen on itselleen ja muille, mitä ovat etäisyydet välillämme? Töistä voi aistia pohjalla olevan toivon ja ajatuksen siitä, että jotenkin asioihin pystyy vaikuttamaan ja kaikella on tarkoituksensa. 

Kirkkopatsaat hän on valinnut osaksi töitään siksi, koska ne edustavat pysähtyneisyyttä ja jollain tapaa jähmeyttä, kyvyttömyyttä muutokseen.  Pystyykö ihminen muuttumaan tarpeeksi ja muuttamaan omaa toimintaansa luontoa ja toisia ihmisiä kohtaan? Maailma muuttuu ja ihminen sen mukana, toivottavasti ikiaikainen viisaus kuitenkin säilyy ja kantaa tätä ihmiskuntaa. Tämän hetkiseen tilanteeseen nämä uusimmat työt tarjoavat ajatuksen toivosta, kaikki käy hyvin. 

www.millakarppinen.com

Anna Pesonen: Acrylic pour
2.–30.11.2020 | Piikkiön kirjasto

Anna Pesosen acrylic pour –maalaukset tulvivat vahvoja värejä ja tunnelmia. Niihin voi helposti uppoutua pidemmäksikin aikaa tai vain vilkaista ja saada melkoinen energialataus.

Pesonen on itseoppinut taiteilija, joka kokeilee mielellään erilaisia tekniikoita ja menetelmiä. Acrylic pour löytyi sattumalta Youtube-videoita selatessa ja herätti heti vahvan kiinnostuksen tekniikkaa kohtaan. “Tekniikka näyttää niin helpolta ja sattumaan perustuvalta, että sitä oli päästävä kokeilemaan“, sanoo Pesonen. “Lopputulokset ovat aina kiehtovia ja arvoituksellisia.“ Heti ensimmäisellä yrittämällä Pesonen huomasi ettei kaikki mene niin helposti kuin miltä videolla näyttää. Maalia tarvitaan paljon ja sotkulta ei voi välttyä. 

“Koostumus on avainsana ja maalit onkin sekoitettava juuri sopiviksi ja eri värien saman paksuisiksi. Erilaiset pour-menetelmät myös vaativat erilaisia maalin koostumuksia ja värien kaatojärjestyksellä ja -tyylillä on myös suuri vaikutus lopputulokseen. Maalin määrän arvioiminen canvasta kohden on myös haastavaa ja vaatii harjoitusta, jotta maalia ei joudu heittämään hukkaan.“ summaa Pesonen acrylic pour –kokemuksiaan.

Pesonen haluaa haastaa jokaisen vähänkään maalaamisesta kiinnostuneen kokeilemaan acrylic pour –menetelmää ja ottamaan yhteyttä jos haluaa kuulla lisää joko menetelmästä tai näyttelyn tauluista.

www.annapart.fi

Lisätiedot:
Anri Veston
Näyttelykoordinaattori
Kaarinan kulttuuri ja kirjastot
050 353 0946
anri.veston@kaarina.fi

Katso kaikki näyttelyt: kaarina.fi/nayttelyt

Näyttelyt ovat avoinna kirjastojen aukioloaikoina:

Aukioloajat
Huom! 24.1.2021 saakka kirjastoissa rajoitetut palvelut.

Palauttaminen, varausten nouto, tietokoneen käyttö ja aulassa olevan aineiston lainaus on mahdollista. Ei pääsyä osastoille.


*******
Talviaikaan
maanantai-perjantai klo 9-19
lauantai klo 10-15

Kesällä 1.6.-31.8.
maanantai-perjantai klo 10-19, lauantai suljettu

Aatto- ja pyhäpäivinä poikkeavat aukioloajat.

Palautusluukku toimii kirjastokortilla ja siihen liitetyllä pin-koodilla.
Käyntiosoite

Lautakunnankatu 1
20780 Kaarina

Postiosoite

PL 50
20781 Kaarina

Puhelin
Kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja 02 588 4402
Sähköposti
paakirjasto@kaarina.fi
Lisätietoja

Aikuisten osasto puh. 02 588 4400

Lasten ja nuorten osasto puh. 02 588 4403

Kouluyhteistyö, lapset ja nuoret 02 588 4403

Asiakaslaskutus, toimistotarvikkeet puh. 02 588 4401

Ostolaskut puh. 050 512 7850

Kaarinan pääkirjaston löydät Kaarina-talosta

 

*******

Kirjastojen palvelut koronapandemian aikana

 

Aukioloajat
Huom! 24.1.2021 saakka kirjastoissa rajoitetut palvelut.

Omatoimikirjasto ei ole koronarajoitusten vuoksi käytössä 24.1.2021 saakka.

**********

Omatoimikirjasto on avoinna ma-pe klo 7-19, la ja su klo 7-17.

Asiakaspalvelu avoinna talviaikaan
maanantai ja keskiviikko klo 12-19
tiistai ja torstai sekä perjantai klo 10-16

Aatto- ja pyhäpäivinä poikkeavat aukioloajat.

Asiakaspalvelu avoinna kesäaikaan 1.6.-31.8.:
maanantai klo 12-19
tiistai klo 10-16
torstai klo 10-16

Lainat voi jättää palautusluukkuun.
Postiosoite

Hadvalantie 9
21500 Piikkiö

Puhelin
02 588 4410
Sähköposti
piikkion.kirjasto@kaarina.fi
Lisätietoja

Omatoimiaikana pääset sisään kirjastokortilla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. Lukulaite on ovea vastapäätä tolpassa. Jos sinulla ei ole tunnuslukua, saat sen Vaski-kirjastoista, ota henkilöllisyystodistus mukaan.

 

*******

Kirjastojen palvelut koronapandemian aikana

Jaa