Näyttelyt 2021: lokakuu

Julkaistu: 10.9.2021 | Päivitetty: 10.9.2021

Seija Kiesiläisen (1952-2018) maaluksista koostetussa näyttelyssä Pelleilyä, teemana ovat klovnit, sirkus ja elämänilo. Sinikka Salmen öljyvärimaalausnäyttelyssä Värimaalauksia, tutkitaan väriä ja sen vaikutusta ihmiseen; miten sävyjä voi tulkita yksilön kokemuksesta käsin. 


Seija Kiesiläinen: Pelleilyä
2.–29.10.2021 | Kaarina-talo 1. krs

Seija Kiesiläisen (1952-2018) maalauksista koostetun näyttelyn teema, elämänilo- ja suru, esitetään klovni-hahmon kautta.

Narrit ovat aikoinaan naurattaneet yleisöä, saattaneet naurunalaiseksi ja paljastaneet totuuksia. Sirkushahmo on kautta aikain inspiroinut taiteilijoita. Suosituksi aiheeksi klovnit tulivat maalaustaiteessa 1930-luvulla. Niistä tuli taiteen ystävien keskuudessa haluttuja keräilykohteita, vaikka niitä usein verrattiinkin B-luokan elokuviin.  

Taiteilijat kokevat usein olevansa yhteiskunnan marginaalissa. Yrittäessään myydä töitään he kokevat itsensä pelleiksi tehdessään parhaansa viihdyttääkseen yleisöä ja saadakseen huomiota, siinä kuitenkin usein epäonnistuen. Ei siis ihme, että sirkuksen esiintyjistä tuli taiteilijoille samaistumisen kohde. Klovnin kasvojen hymy peittää sydämen surun. Kyynel silmäkulmassa voi sen paljastaa. Pajatson kuuluisan aarian sanoin:

Lyö aina leikiksi itku ja tuska.
Tee aina pilkaksi suru suunnaton.
Ah, naura, Pajatso, vaikka rakkautes raukee.
Nauraa sä saat, särkynyt syömmes vaikk' on.

Oman elämämme sirkuksessa me usein piiloudumme naamion taakse, esitämme eri rooleja. Voimme näyttää iloiselta, vaikka kantaisimme sisimmässämme syvääkin surua.

Seija Kiesiläisen pelle, klovni, harlekiini, narri, ihmettelee maailman menoa usein, ulkopuolisena, samaan aikaan hymyilevänä ja kuitenkin surumielisenä. Hahmon taakse kätkeytyy useissa teoksissa taiteilija itse. Monissa kuvissa mukana on kissa tai koira, tuomassa turvaa tai ehkä lohdutusta. Kuvat kuitenkin kumpuavat taiteilijan omasta sisäisestä maailmasta. Seija poistui ”elämän sirkuksesta” esiripun taakse vuonna 2018. Hänen maalauksensa ovat jääneet meitä ihmetyttämään ja ilahduttamaan.         

Näyttelyn järjestäjänä toimii Kari Kiesiläinen. Näyttelytuloilla tuetaan Sairaalaklovnit ry:n toimintaa TYKSn lastenosastojen ilahduttamiseksi.

Seija Kiesiläinen (1952-2018)    

”En osaa sanoa mitä tyylisuuntia Seijan työt edustavat. Niitä näet ei ole helppo kategorisoida koska niissä on niin paljon kaikenlaista hänen omaa jäljittelemätöntä käsialaa”, sanoo eräs taiteilijan läheinen. Uransa alussa Seija viehättyi klovnihahmoista. Niissä voi nähdä taiteilijan omakuvan, alteregon. Seijan töistä on sanottu, että ne saavat katsojansa hyvälle mielelle. Ja mitä enemmän niitä katsoo sitä enemmän niistä löytää. Edes hänen viimeisiksi jääneissä töissään ei sairauden tuomat varjot näkyneet. Monet töistä jäivät taiteilijalta signeeraamatta.

Seija syntyi 1952 ja kuoli 2018 Turussa. Hän kävi Turun Taideyhdistyksen maineikkaan piirustuskoulun vuosina 1971-74. Päätoimiseksi kuvataiteilijaksi hän ryhtyi vuonna 1983 ensimmäisen oman työhuoneen saatuaan. Hänen töitään oli sittemmin esillä gallerioissa ja näyttelyissä niin Turussa, Helsingissä, Tukholmassa ja Hampurissa, mutta 2000-luvulle tultaessa ei enää julkisesti.  Seija halusi keskittyä maalaamiseen, töitten esittely oli sivuseikka. ”Maalaukset ovat lapsiani ja kukapa lapsistaan tahtoisi luopua”, hän totesi.

Luovuuttaan Seija toteutti pääasiassa maalaamalla, mutta myös kirjoittaminen luonnistui häneltä hyvin. Kirjeenvaihto oli runsasta ja päiväkirjat kertovat taiteilijan tunnelmista värikkäästi. Hänen jälkeenjääneistä papereistaan löytyi iso joukko runoja, joista on koottu runoteos.

”En pyri aalloksi laineen paikalle
enkä kuulaksi toivon tielle.
Kirjoitan minkä kirjoitan
iloksi omaksi,
tuskaksi muille.”

Sinikka Salmi: Värimaalauksia
2.–29.10.2021 | Kaarina-talo 2. krs

Näyttelyssä on esillä maalauksia, joiden pääsisältö on väri.  Katsoja voi antautua väreille ja kokea mitä teokset hänelle viestivät. Väri on vahva viestintäväline. Toivon että näyttelyni tuo ihmisille iloa ja inspiraatiota.

Sinikka Salmi

Maalaukseni lähtevät värikokemuksesta joka syntyy ulkoisen ja sisäisen ympäristön näkemisestä ja kokemisesta. Eri sävyt ja väriyhdistelmät viestivät asioita, joita kuvaan maalaamalla, sanattomasti. Tämä prosessi on   vapautunutta ilmaisua ja samalla ongelmanratkaisua. Värit ilmaisevat jokaiselle eri asioita ja maalari on oman sielunsa tulkki.  Parhaimmillaan maalauksen katsoja luo oman kokemuksensa; taide syntyy katsojassa.

Taidemaalari Sinikka Salmi on suorittanut opinnot TTK:ssa ja Turun Piirustuskoulussa. Hän on osallistunut näyttelyihin 1980-luvulta lähtien.
 

Lisätiedot:
Anri Veston
Näyttelykoordinaattori
Kaarinan kulttuuri ja kirjastot
050 353 0946
anri.veston@kaarina.fi

Katso kaikki näyttelyt: kaarina.fi/nayttelyt

Näyttelyt ovat avoinna kirjastojen aukioloaikoina:

Aukioloajat
Talviaikaan
maanantai-perjantai klo 9-19
lauantai klo 10-15

Kesällä 1.6.-31.8.
maanantai-perjantai klo 10-19, lauantai suljettu

Aatto- ja pyhäpäivinä poikkeavat aukioloajat.

Palautusluukku toimii kirjastokortilla ja siihen liitetyllä pin-koodilla.
Käyntiosoite

Lautakunnankatu 1
20780 Kaarina

Postiosoite

PL 50
20781 Kaarina

Puhelin
Aikuisten osasto puh. 02 588 4400
Lasten ja nuorten osasto puh. 02 588 4403
Sähköposti
paakirjasto@kaarina.fi
Lisätietoja

Kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja Arja Pesonen puh. 02 588 4402

Kouluyhteistyö, lapset ja nuoret puh. 02 588 4403

Asiakaslaskutus, toimistotarvikkeet puh. 02 588 4401

Ostolaskut puh. 050 512 7850

Kaarinan pääkirjaston löydät Kaarina-talosta

*********

Kirjastojen palvelut koronapandemian aikana

 

Jaa