Näyttelyt 2021: marraskuu

Julkaistu: 30.9.2021 | Päivitetty: 30.9.2021

Marraskuussa Osuuskunta Kulttuuriteon taiteilijoiden (Seija Honkanen, Pipa Hytinkoski, Helena Lappalainen ja Kaisa Salokannel) yhteisnäyttely Löytöretki on matka kohti tuntematonta, joka ei ole askelia vain johonkin suuntaan, jonkun tavoittelua, vaan kääntyminen elämän puoleen, ihmettelyä ja kysymyksiä valmiiden vastausten sijaan. Löytöretki pitää sisällään piirustuksia, maalauksia ja keramiikkaveistoksia. Marraskuussa pysähdytään myös hetkeksi pohtimaan muiston pysyvyyttä Keijo Viljakaisen pieneläinhautausmailla taltioidussa valokuvanäyttelyssä sekä ihastelemaan  Heidi Keskikylän mielikuvituksellisia maalauksia veden asukeista Piikkiön kirjastossa.


Osuuskunta Kulttuuriteko: Löytöretki
2.–29.11.2021 | Kaarina-talo 1. krs

Maailman sivu on tehty erilaisia löytöretkiä, isompia ja pienempiä erilaisin saavutuksin ja löydöin.  Maapallon tultua kartoitetuksi on tutkittu myös avaruutta ja merten syvyyksiä. Myös ihminen itsessään aistivana, tuntevana ja fyysisenä olentona tarjoaa löytöretkeilijälle loputtoman aarreaitan, puhumattakaan luonnon mitä moninaisimmista kasvi-, eliö- ja eläinkunnasta, kirjallisuudesta, historian moninaisuudesta, tarinoista, uskomuksista ja uskonnoista...

Näyttelymme Löytöretki kutsuu tutkimaan, aistimaan ja olemaan vuorovaikutuksessa itsensä, ympäristön, tutun ja tuntemattoman ulottuvuuden kanssa. Tutuilta poluilta voi astua sivuun joko hitaan uteliaasti, tutkivasti tai innostuen. Näyttelyssä teokset ovat löytäneet uuden ilmaisunsa, sisältönsä ja tuoreutensa ajatuksissa, tunteissa, tunnelmissa tai ilmenemisessään, kukin omalla tavallaan. 

Näyttely Löytöretki on Osuuskunta Kulttuuriteon taiteilijoiden Seija Honkasen, Pipa Hytinkosken, Helena Lappalaisen ja Kaisa Salokanteleen yhteisnäyttely. Jokainen on lähtenyt omalle löytöretkelleen omista lähtökohdistaan, ja mielenkiintoista onkin, miten jokaisen tuntemattomat polut kohtaavat ja luovat yhdessä jotain uutta.

Seija Honkanen

Minua on kiehtonut tyhjä paperi ja kangas, siihen ilmestyvä vapaa viiva tai muoto. Se, miten riimustelusta, viivojen sekamelskasta, väristä tai muodoista voi lopulta kehkeytyä järjestys, tasapaino ja sisältö, ja ehkä jotain uutta, kiinnostavaa, jolla on mahdollisuus olla jotain merkitystä. 

Olen halunnut suoda mahdollisuuden kuvan kehittyä, kasvaa ja muuntua kuin itsestään vapaasti ja pakottomasti suurella uteliaisuudella. Se on ollut mielenkiintoista, tarkkaavaisuutta ja läsnäoloa vaativaa. Sisimmästä tulevat impulssit ovat vahvasti ohjanneet maalaustapahtumaa, työ on edennyt hitaasti, mutta löytäessään ilmaisunsa, se on puhutellut ja sillä on ollut merkityksensä. 

Hektisen elämän keskellä tämä on ollut hyvin vapauttava kokemus, joka on lisännyt luottamusta siihen, että elämä kantaa vaikeana koettujen aikojen keskelläkin, sillä on tarkoituksensa ja ennen kaikkea sen, että luovuus johdattaa meidät pienten askelten kautta yhä suurempaan vapauteen ja iloon. Teoksissani käsittelen ihmisenä olemista, henkistä ulottuvuutta, vapautumista, ja siitä löytyvää iloa ja potentiaalia.

Pipa Hytinkoski

Keramiikkateokseni kantavat mukanaan hetkiä, joita olen kokenut luonnossa ja kulttuurimatkoilla niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Suomalainen metsä, muinaiset tavat ja uskomukset ovat aina olleet lähellä sydäntäni, niinpä suomalainen mytologia ja sen luonnonhahmot elävät myös teoksissani.

Työskennellessäni saven kanssa minulle on luontaista luoda tarinoita, illuusioita ja leikitellä materiaalin muodonmuutoksilla. Aina yhtä kiehtovaa, kuin materiaalin muuntuvuuskin, on havainnointi oman työskentelyn prosessista. 

Työskentelyni on intuitiivista, ja lopputulos on usein yllätys itsellenikin. Kun tarina alkaa syntyä, annan sille luvan johdatella vapaasti ja leikitellä kanssani. Sama alku, saviaihio kutsuu käteni muovailemaan uusia sivuja ja iloitsen niiden käänteistä löytyvistä aarteista. Keramiikkateos kasvaa pikkuhiljaa, hakee muotoaan elävinä viivoina, portaikkoina ja polkuina. Samoin kuin elämä itse.
Tervetuloa löytöretkelle kirjateosteni pariin. Toivon, että niitä veistäessäni kokemani ilo ja oivallus välittyisi valmiin työn muodossa myös sinulle. Ajatuksia vapaasti kuljettaen, mahdollisesti myös uusia polkuja avaten.

Helena Lappalainen

Kuvataiteilijana koen akvarellin omimmaksi tekniikaksi sen läpikuultavuuden ja sattumanvaraisuuden vuoksi, se on veden ja värin iloista leikkiä, hetkessä elämistä, vahvaa läsnäoloa. Akvarellimaalauksessa toteutuu yhtä aikaa tarkka keskittyminen sekä elävä, herkkä ja yllättävä sattuma.

Maalausaiheista ihminen on lähinnä sydäntäni: Ihmisen maalaaminen tai piirtäminen eri ikäisenä eri vaiheissa, aina yksilön ainutlaatuisuutta kunnioittaen. Varsinkin katseen vangitseminen hetki on se mikä itseäni kiinnostaa eniten, ja pyrinkin tuomaan esiin syvemmän ja sisemmän tason ulkoisen olemuksen lisäksi.

Myös kukkien ja kasvien elämänvoima ja värikylläisyys innoittaa minua kauneudellaan. Maalaan vapaasti ja ilmaisuni saattaa olla yhtä aikaa vahva ja herkkiä, hauras ja rosoinenkin. Maalausprosessi on minulle elämän löytöretkellä olemista pintaa syvemmällä tasolla. 

Kaisa Salokannel

Piirrän, siis olen. Maalatessanikin on tyylini hyvin piirtävä ja sarjakuvamainen. Välineikseni valikoituvat toistuvasti huopa- ja sivellinkynät sekä akvarelli- ja akryylivärit. Aiheista minulle rakkaimpia ovat ihmiset ja luonto, tyypillisimmillään toisiinsa mielikuvituksekkaasti yhdistettynä. Taiteeni on myös varsin hiusvoittoista sekä useimmiten pinkkiä ja kullanhohtoistakin. En osaa täydellisesti selittää teoksiani, mutta visualisoinkin pitkälti juuri sitä, mitä en pysty sanoin selittämään.

Luomistyö on minulle ikuista löytöretkeä oman mieleni ja sieluni syövereihin. Lisäksi taiteen tekeminen on myös selviytymiskeino: keino lievittää ahdistusta ja lisätä onnellisuutta.

Keijo Viljakainen: Muiston pysyvyys
2.–29.11.2021 | Kaarina-talo 2. krs

Keijo Viljakaisen valokuvanäyttelyssä on esillä kuvia Turun Vasaramäen ja Raision pieneläinhautausmailta. Viljakaisen mukaan näyttelyn nimi sisältää kaiken tarpeellisen, eikä hän halua sanoittaa tai perustella kuvien olemassaoloa näyttelyn nimeä enempää. Kaikki kuvat on otettu lähivuosien aikana. 

Keijo Viljakainen on 71 -vuotias turkulainen graafinen suunnittelija. Hän on valokuvannut jo 50 vuotta, viime vuosina digikameralla. Kuviaan hän ei käsittele jälkikäteen millään lailla, ei edes rajausta. 

Heidi Keskikylä: Meri
2.–29.11.2021 | Piikkiön kirjasto

Meri-taidenäyttelyssä on esillä värikkäitä ja mielikuvituksellisia maalauksia kaloista, kilpikonnista, linnuista ja muista veden asukeista.

Heidi Keskikylä on itseoppinut taiteilija ja kirjailija Paraisilta, joka opiskelee ja tekee töitä puutarha-alalla. Hän on Suomen taiteiljat ry:n jäsen ja pitää aktiivisesti taidenäyttelyitä.

Lisätiedot:
Anri Veston
Näyttelykoordinaattori
Kaarinan kulttuuri ja kirjastot
050 353 0946
anri.veston@kaarina.fi

Katso kaikki näyttelyt: kaarina.fi/nayttelyt

Näyttelyt ovat avoinna kirjastojen aukioloaikoina:

Aukioloajat
Pyhäinpäivän poikkeavat aukiolot:
pe 5.11. klo 9.16
la 6.11. suljettu

*********

Talviaikaan
maanantai-perjantai klo 9-19
lauantai klo 10-15

Kesällä 1.6.-31.8.
maanantai-perjantai klo 10-19, lauantai suljettu

Aatto- ja pyhäpäivinä poikkeavat aukioloajat.

Palautusluukku toimii kirjastokortilla ja siihen liitetyllä pin-koodilla.
Käyntiosoite

Lautakunnankatu 1
20780 Kaarina

Postiosoite

PL 50
20781 Kaarina

Puhelin
Aikuisten osasto puh. 02 588 4400
Lasten ja nuorten osasto puh. 02 588 4403
Sähköposti
paakirjasto@kaarina.fi
Lisätietoja

Kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja Arja Pesonen puh. 02 588 4402

Kouluyhteistyö, lapset ja nuoret puh. 02 588 4403

Asiakaslaskutus, toimistotarvikkeet puh. 02 588 4401

Ostolaskut puh. 050 512 7850

Kaarinan pääkirjaston löydät Kaarina-talosta

*********

Kirjastojen palvelut koronapandemian aikana

 

Aukioloajat
Pe 5.11. ei asiakaspalvelua, omatoimikirjasto käytössä klo 7-20.

*********

Asiakaspalvelu avoinna talviaikaan:
maanantai ja keskiviikko klo 12-19
tiistai, torstai ja perjantai klo 10-16

Aatto- ja pyhäpäivinä poikkeavat aukioloajat.

Asiakaspalvelu avoinna kesäaikaan 1.6.-31.8.:
maanantai klo 12-19
tiistai-perjantai klo 10-16

Lainat voi jättää palautusluukkuun.

Omatoimikirjasto avoinna 1.7. 2021 alkaen
ma-pe 7-20
la-su 7-17
Postiosoite

Hadvalantie 9
21500 Piikkiö

Puhelin
02 588 4410
Sähköposti
piikkion.kirjasto@kaarina.fi
Lisätietoja

Omatoimiaikana pääset sisään kirjastokortilla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. Lukulaite on ovea vastapäätä tolpassa. Jos sinulla ei ole tunnuslukua, saat sen Vaski-kirjastoista, ota henkilöllisyystodistus mukaan.

*********

Kirjastojen palvelut koronapandemian aikana

 

 

Jaa