Näyttelyt 2022: heinäkuu

Julkaistu: 7.6.2022 | Päivitetty: 13.6.2022

Heinäkuussa näyttelyjen pääroolin ottaa valokuvat. Kaarina-talon ensimmäisessä kerroksessa on Esko Aarre-Ahtion kuvalliseen muotoon tiivistetyt päiväkirjanomaiset merkinnät ja toisessa kerroksessa Kaarinan Kuvaajien värikäs, katsojalle iloa tuova hyvän mielen kuvakavalkadi puutarhoista. Piikkiön kirjastossa nähdään Kaarinan Kuvaajien salakampakilpailun kuvia teemalla ’valkoinen’.

 

Esko Aarre-Ahtio: Elämäni re (p) liikkejä 14
4.–29.7.2022 | Kaarina-talo 1. krs

Esko Aarre-Ahtion näyttelyn valokuvat ovat kuin ajatusten tiiviitä symboleja, pikakirjoitusta, jossa kuva on enemmän kuin kirjain, tavu, sana tai lause. Kuin repliikki näytelmästä tai visuaalinen vastine eteenpäin vievästä ajatuksesta, reliikki, jonka viestistä kuvaaja kokijana on tuntenut kasvaneensa ihmisenä.

”Toivottavasti löydät kuvistani jotain - et välttämättä samaa kuin minä, vaan mieluumminkin jotain omaasi.” - Esko Aarre-Ahtio

Esko Aarre-Ahtio syntyi vuonna 1952 Helsingissä perheen nuorimpana. Isä oli näyttelijä ja äiti kuvataiteilija. Koulu ei liiemmälti kiinnostanut, mutta vanhempien taiteet sitäkin enemmän. Aarre-Ahtiosta tuntui itsestään selvältä pyrkiä teatterikouluun ja yhtä selvältä laventaa alaa lavastamiseen ja julisteisiin. Nuoruuden ensimmäinen harrastus, kirjallisuus, puolestaan laveni dramaturgiaksi ja ohjaamiseksi; Aarre-Ahtio halusi vastata kokonaisuuksista. 

Lomat olivat aikaa opiskella ja niiden annin Aarre-Ahtio säilöi ensin pääasiassa päiväkirjoihin, sittemmin valokuviin, jotka monasti olivat tiiviitä symboleja ajatuksille - ikään kuin pikakirjoitusta, jossa yksi kuva oli enemmän kuin kirjain, tavu, sana tai lause. Usein kuva oli kuin yksi repliikki näytelmästä. Usein kuva on ollut myös visuaalinen vastine eteenpäin vievästä ajatuksesta tai oivalluksesta, reliikki, josta olen tuntenut kasvaneeni ihmisenä. Tästä kaikesta muodostui näyttelysarjan nimi.
 

Kaarinan Kuvaajat: Tunnelmia puutarhoilta
4.–29.7.2022 | Kaarina-talo 2. krs

Puutarha on yksi Suomen yleisimmistä ja suosituimmista harrastuksista. Pihat ja parvekkeet ovat tulleet entistä merkityksellisemmiksi koronan poikkeusolojen myötä. Näyttely on värikäs, katsojalle iloa tuova hyvän mielen kuvakavalkadi, joissa näkyy kauniita kukkia, herkullisia marjoja, monenlaisia puutarhoja ja puutarhatöitä sekä vuodenajat.

Kaarinan Kuvaajien valokuvanäyttely on aiheena kiehtova ja teemana ajankohtainen, sillä puutarha on yksi Suomen yleisimmistä ja suosituimmista harrastuksista. Tutkimuksen mukaan yli 70 % suomalaisista harrastaa puutarhaa tavalla tai toisella ja noin puolelle harrastus on tärkeä. Pihat ja parvekkeet ovat tulleet entistä merkityksellisemmiksi ja harrastus on lisääntynyt koronan poikkeusolojen myötä.

Kaarina - puutarhojen kaupunki

Kaarina on hyvä paikka puutarhaharrastukselle. Korona-aikana tehty selvitys toi esille, että varsinkin nuoret aikuisperheet innostuivat hyötykasvien viljelystä ja muuttovoittoisessa Kaarinassa nuoria aikuisperheitä on paljon. Julkiset puistot ja puutarhat ovat luonnollisesti suosittuja virkistyskohteita eri ikäisille ja erilaisissa elämäntilanteissa oleville.

Kaarinassa on myös merkittävää puutarhaosaamista ja alan koulutusta, jota tarjoaa Ammattiopisto Livia Tuorlassa ja Luonnonvarakeskus (Luke) Yltöisissä, jonka toimipaikat ovat Arboretum Yltöinen ja Yltöisten puisto. Kaarinan ja aivan erityisesti Piikkiön alueella on useita isoja kauppapuutarhoja, joten puutarhat ovat myös osa Kaarinan elinkeinoelämää.

Näyttely on värikäs, katsojalle iloa tuova hyvän mielen kuvakavalkadi, jossa näkyy kauniita kukkia, herkullisia marjoja, hyötykasveja, monenlaisia puutarhoja ja puutarhatöitä. Kuvissa näkyvät erilaiset vuodenajat; keväällä kukkivat hyötykasvit ja keltaiset kukat, kesän kukkeimmat kukat ja syksyllä kypsyvä sato. Aivan erityisen suosittuja kuvauskohteita olivat mansikat ja omenat, kukista kypsiin hedelmiin. Myös puutarhan muu elämä; kuten perhoset, näkyvät kuvissa.

Näyttelyssä on 40 valokuvaa tauluina ja kuvaesitys, jossa on 120 kuvaa. Valokuvien valinnassa on huomioitu aiheen monipuolisuus; kotipuutarhat hyöty- ja koristekasveineen, puutarha-alan koulutus Tuorlassa, Luonnonvarakeskuksen toimipaikka Yltöisissä ja alueen kauppapuutarhat. Kuvaajien näyttelyssä on mukana 12 eri kuvaajan töitä.   

Julisteen kuva: Marke Laaksonen | Liljat

Kaarinan Kuvaajat: Valkoinen
4.–29.7.2022 | Piikkiön kirjasto

Kaarinan Kuvaajien kesäkuun salakampa-aiheena oli "valkoinen", lumi poisrajattuna. Aihe olikin varsin innostava, kuvia kertyi 48 kappaletta.

Suosituimmat aiheet olivat valkeat kukat, kuten omenan- ja kirsikankukat ja voikukkien hahtuvat. Linnuista ylivoimaisesti suosituin oli joutsen, toki muutkin valkeat linnut, kuten lokki, oli päässyt kuviin mukaan. Eläinaiheista ykkönen oli valkoinen koira, toki valkoinen hevonenkin on kuvissa mukana. Näyttelyssä on näiden aiheiden lisäksi paljon muutakin valkoista kuvattavaa kuten pilviä, kappeli ja marmoriranta. Mukana on tällä kertaa ennätyksellinen määrä kuvaajia: 15 kuvaajaa ja kuvia näyttelyssä on 20.

Kuva: Tuula Purmonen | Kansalliskukka illan valossa

Salakampa on Kaarinan Kuvaajien leikkimielinen valokuvauskilpailu, johon jokainen yhdistyksen jäsen voi osallistua. Kilpailun aiheet määrätään ennakkoon kerran vuodessa ja kilpailu käydään jokaisessa jäsenillassa. Ennen iltaa kilpailuun osallistuvien kuvat kootaan yhteen ja ne esitetään nimettöminä läsnäolijoille. Tuomariksi valitaan läsnäolijoiden joukosta jäsen tai vierailija. Salakampa-kilpailussa voittaja valikoituu pisteytyksen kautta.
 

Lisätiedot:
Anri Veston
Näyttelykoordinaattori
Kaarinan kulttuuri ja kirjastot
050 353 0946
anri.veston@kaarina.fi

Katso kaikki näyttelyt: kaarina.fi/nayttelyt

Näyttelyt ovat avoinna Kaarina-talon ja Piikkiön kirjaston aukioloaikoina:

Aukioloajat
maanantai-perjantai klo 9-19, palveluaika klo 10 alkaen
lauantai klo 10-15

Kesällä 1.6.-31.8. lauantait suljettu.

Lyhennetyt palveluajat arkipyhien aattoina, juhannusaatonaattona ja jouluaatonaattona klo 9-16.
Arkipyhinä ja pääsiäislauantaina suljettu.

Palautusluukku toimii kirjastokortilla ja siihen liitetyllä pin-koodilla.
Käyntiosoite

Lautakunnankatu 1
20780 Kaarina

Postiosoite

PL 50
20781 Kaarina

Puhelin
Neuvonta / aikuisten osasto puh. 02 588 4400
Neuvonta / lasten ja nuorten osasto puh. 02 588 4403
Sähköposti
paakirjasto@kaarina.fi
Lisätietoja

Kouluyhteistyö, lapset ja nuoret
puh. 02 588 4403

Asiakaslaskutus, toimistotarvikkeet
puh. 02 588 4401

Ostolaskut puh. 050 512 7850
 

Muut yhteystiedot
 

Kaarinan pääkirjaston löydät Kaarina-talosta

*********

Kirjastojen palvelut koronapandemian aikana

 

Aukioloajat
Asiakaspalvelu avoinna :
maanantai klo 12-19
tiistai - perjantai klo 10-16
Heinäkuussa ei palveluaikaa.

Lyhennetyt palveluajat arkipyhien aattoina, juhannusaatonaattona ja jouluaatonaattona klo 10-16.
Arkipyhinä suljettu.

Lainat voi jättää palautusluukkuun.

Omatoimikirjasto avoinna 1.1. 2022 alkaen
ma-su klo 7-21

Postiosoite

Hadvalantie 9
21500 Piikkiö

Puhelin
02 588 4410
Sähköposti
piikkion.kirjasto@kaarina.fi
Lisätietoja

Omatoimiaikana pääset sisään kirjastokortilla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. Lukulaite on ovea vastapäätä tolpassa. Jos sinulla ei ole tunnuslukua, saat sen Vaski-kirjastoista, ota henkilöllisyystodistus mukaan.

*********

Kirjastojen palvelut koronapandemian aikana

 

 

Jaa