Näyttelyt 2022: helmikuu

Julkaistu: 7.1.2022 | Päivitetty: 18.1.2022

Helmikuussa Kaarina-talon näyttelyissä nähdään intuitiivisia puoliabstrakteja metsämaalauksia ja naivistisia betonilähiökuvia. Piikkiön kirjastossa on Kaarinan Kuvaajien taltioimia kulkuneuvoja.


Hanna Saali: Mielenmaisemia
2.–26.2.2022 | Kaarina-talo 1. krs

Maadoittavia metsiä, sumuisia vuoria, maanalaisia luolia, salaisia lähteitä, vedenalaista rauhaa… Mielenmaisemia-näyttely tuo Kaarina-talon 1. kerroksessa esille akryylimaaleilla toteutettuja värikylläisiä, intuitiivisia ja puoliabstrakteja maisemamaalauksia. 

Taiteilija Hanna Saali maalaa luonnon voimapaikkoja ja mielenmaisemia omien luontokokemustensa innoittamana. ”Olen aina ollut luontoihminen. Korona-aika on saanut minut hakeutumaan entistäkin enemmän metsään, lähiluontokohteisiin ja kansallispuistoihin. Liikun luonnossa samoillen, suppaillen ja valokuvaten. Jo pienikin hetki luonnon helmassa virkistää, elvyttää ja lataa akkuja. Luonnossa kerätyt kokemukset purkautuvat minulla maalatessa ulos värikkäinä mielenmaisemina. En maalaa paikkoja kuten ne näen, vaan miten ne sisimmässäni tunnen ja koen. Maalauksiini ilmestyy intuitiivisesti elementtejä luonnon voimapaikoista. Minulle tällaisia paikkoja ovat korkeat näköalakalliot, linnavuoret, syvänvihreät sammaleiset metsäkummut ja merenrantapoukamat sileine kivineen” kertoo Saali.

Jokainen voi löytää luonnosta oman voimapaikkansa, kunhan vaan kulkee aistit ja mieli avoimena. Voimapaikassa ihminen voi kokea olevansa yhtä ympäröivän luonnon kanssa. Siellä tuntuu olevan jotain pyhää ja siellä on mahdollisuus kokea sisäistä rauhaa. Voimapaikka voi myös avata kanavan omaan sisäiseen voimaan tai luovuuteen. Kun omassa voimapaikassa vierailee tarpeeksi monta kertaa voi sinne lopulta päästä ihan vain ajatuksissaankin. Silloin siitä on tullut oma mielenmaisema.

”Toivon, että Mielenmaisemia-näyttelyn kävijä pystyisi näkemään näissä teoksissa myös maalatun pinnan taakse ja pääsisi tauluja katsellessaan matkaamaan omiin mielenmaisemiinsa ja kokemaan siellä syntyvät tunteet, tunnelmat ja seikkailut” Saali jatkaa.

Hanna Saali on itseoppinut taiteilija Kaarinan Piikkiöstä. Päivisin hän työskentelee luokanopettajana Turussa ja vapaa-ajalla harrastaa maalaamista. Viime vuosina Saali on Museokortin innoittamana kulkenut paljon museoissa ja gallerioissa. Näyttelyissä kiertäminen on saanut innostumaan intohimoisesti taiteesta, väreistä ja maalaamisesta. Toinen mielenkiinnon kohde on luonto ja siellä ulkoilu patikoiden, perheen kanssa retkeillen, suppaillen ja valokuvaten. Luonnosta Saali ammentaa voimaa ja energiaa, jota sitten maalatessa purkautuu ulos puoliabstrakteina, intuitiivisina maisemamaalauksina tai täysin abstrakteina teoksina. 

Päivi Salminen: Kauniit ja rohkeat
2.–26.2.2022 | Kaarina-talo 2. krs

Moni naivistitaiteilija kuvaa koukeroisen kaunista mielikuvitusmaailmaa tai menneen ajan maalaismaisemaa. Päivi Salminen näkee kauneutta kotilähiön betonirakenteissakin. Ihmisen (tai kissan…) mahdollinen suuruus on Salmisen mielestä pettymysten jälkeisessä sopeutumisessa, selviytymisessä ja ilon löytämisessä elämään niistä hyvistä asioista, joita kuitenkin on. Salmiselle yksi loputtoman innoituksen lähde on puutarha. Se näkyy myös maalauksissa.

Näyttelyssä on mukana viisi teossarjaa. ”Afrikkalaiset tarinat” pohjautuvat biafralaisen ystävän kertomuksiin. ”Kun lapsenlapsia ei ole eikä tule” lähti siitä, että perheiden pienentyessä on paljon meitä isoäiti-ikäisiä naisia, jotka emme ole isoäitejä. Onneksi voimme hoivata kissoja… ”Pyykkipäivä” on lähtöisin unesta. ”Korona-ajan seuraelämä” taustalla ovat pandemia-ajan keväät, joina omaa pihaa kauemmas ei ollut paljoa asiaa. Viides sarja koostuu puutarha-aiheisista maalauksista.

"Pari vuosikymmentä sitten äitini käytti, televisiosarjan innoittamana, ilmausta ”Kauniit ja rohkeat” ystäväpiiristäni, joka etsi väyläänsä eteenpäin sen jälkeen, kun oli käynyt selväksi, että sitä maailmaa ja elämää, johon meitä oli kasvatettu, ei ollut olemassakaan. Siitä tämän näyttelyn nimi." kertoo Salminen.

Päivi Salminen on syntynyt Aurassa 1959 mutta asunut Turun Varissuolla jo vuodesta 1987. Hän on koulutukseltaan äidinkielenopettaja, mutta kuvataide on kuulunut elämään lapsesta asti. Vuonna 2001 hän aloitti näyttelyiden pitämisen kahden taiteilijaystävänsä kanssa. Ryhmä ”Kolme väriä” piti paljon näyttelyitä, mm. Galleria Reginassa Turun Tuomiokirkkosillan kulmassa. Ystävistä toinen lopetti maalaamisen, mutta toisen kanssa oli yhteinen pieni näyttely vielä viime vuonnakin. 

Salminen on osallistunut mm. suuriin naivistinäyttelyihin Iittalassa ja viime kesänä Kouvolan PatoKlubilla. Tyypillisimmillään Päivi Salmisen akryylimaalaukset lähtevät arkisen, urbaanin elämän pienistä asioista ja kohtaamisista mutta paljastavat arjen kauneutta, herkkyyttä, huumoria ja fantasiaakin.

Kaarinan Kuvaajat: Kulkuneuvoja
2.–26.2.2022 | Piikkiön kirjasto

Kaarinan Kuvaajien näyttelyn keskiössä ovat kaikenlaiset kulkuneuvot. 

Aihe antoi kuvaajilta monipuolisen kuvavalikoiman: kulkuneuvoja löytyy joka lähtöön: veneitä, laivoja, vanhoja ja uusia autoja, skoottereita, polkupyöriä, lentokoneita, hiihtohissejä. Kuvaajien otoksissa hyvin suosittu aihe oli veneet ja muu vesillä liikkuminen, pienet veneet ja isot laivat, mukana myös saaristoliikenteen lautta. On erilaisia työkoneita, jotka toimivat myös kulkuneuvoina. Osa kuvista oli ulkomailta joka lisäsi entisestään kuvavalikoiman monipuolisuutta. Mukana on toistakymmentä kuvaajaa, yhteensä näyttelyssä on kuvia 20.

Salakampa on Kaarinan Kuvaajien leikkimielinen valokuvauskilpailu, johon jokainen yhdistyksen jäsen voi osallistua. Kilpailun aiheet määrätään ennakkoon kerran vuodessa ja kilpailu käydään jokaisessa jäsenillassa. Ennen iltaa kilpailuun osallistuvien kuvat kootaan yhteen ja ne esitetään nimettöminä läsnäolijoille. Tuomariksi valitaan läsnäolijoiden joukosta jäsen tai vierailija. Salakampa-kilpailussa voittaja valikoituu pisteytyksen kautta.

Kuva: Mirjo Kanervavuori | Valmiina

Lisätiedot:
Anri Veston
Näyttelykoordinaattori
Kaarinan kulttuuri ja kirjastot
050 353 0946
anri.veston@kaarina.fi

Katso kaikki näyttelyt: kaarina.fi/nayttelyt

Näyttelyt ovat avoinna Kaarina-talon ja Piikkiön kirjaston aukioloaikoina:

Aukioloajat
maanantai-perjantai klo 9-19, palveluaika klo 10 alkaen
lauantai klo 10-15

Kesällä 1.6.-31.8. lauantait suljettu.

Lyhennetyt palveluajat arkipyhien aattoina, juhannusaatonaattona ja jouluaatonaattona klo 9-16.
Arkipyhinä ja pääsiäislauantaina suljettu.

Palautusluukku toimii kirjastokortilla ja siihen liitetyllä pin-koodilla.
Käyntiosoite

Lautakunnankatu 1
20780 Kaarina

Postiosoite

PL 50
20781 Kaarina

Puhelin
Neuvonta / aikuisten osasto puh. 02 588 4400
Neuvonta / lasten ja nuorten osasto puh. 02 588 4403
Sähköposti
paakirjasto@kaarina.fi
Lisätietoja

Kouluyhteistyö, lapset ja nuoret
puh. 02 588 4403

Asiakaslaskutus, toimistotarvikkeet
puh. 02 588 4401

Ostolaskut puh. 050 512 7850
 

Muut yhteystiedot
 

Kaarinan pääkirjaston löydät Kaarina-talosta

*********

Kirjastojen palvelut koronapandemian aikana

 

Aukioloajat
Asiakaspalvelu avoinna :
maanantai klo 12-19
tiistai - perjantai klo 10-16
Heinäkuussa ei palveluaikaa.

Lyhennetyt palveluajat arkipyhien aattoina, juhannusaatonaattona ja jouluaatonaattona klo 10-16.
Arkipyhinä suljettu.

Lainat voi jättää palautusluukkuun.

Omatoimikirjasto avoinna 1.1. 2022 alkaen
ma-su klo 7-21

Postiosoite

Hadvalantie 9
21500 Piikkiö

Puhelin
02 588 4410
Sähköposti
piikkion.kirjasto@kaarina.fi
Lisätietoja

Omatoimiaikana pääset sisään kirjastokortilla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. Lukulaite on ovea vastapäätä tolpassa. Jos sinulla ei ole tunnuslukua, saat sen Vaski-kirjastoista, ota henkilöllisyystodistus mukaan.

*********

Kirjastojen palvelut koronapandemian aikana

 

 

Jaa