Näyttelyt 2022: kesäkuu

Julkaistu: 6.5.2022 | Päivitetty: 6.5.2022

Kesäkuun näyttelyissä hersyää tila, ilo, vapaus ja värit. Kahden graafisen suunnittelijan, Kirsi Tapanin ja Päivi Rückerin, vapaa-ajan täyttää mielihyvää tuottava harrastus, taiteen tekeminen, jonka tuloksia nähdään Kaarina-talon ensimmäisessä kerroksessa. Toisessa kerroksessa on maalausta vasta muutaman vuoden harrastaneen Kristiina Tarkiaisen töitä, joiden tyyli on esittävän ja abstraktin taiteen välimaastosta. 


Kirsi Tapani ja Päivi Rücker: Elämän värejä
2.–29.6.2022 | Kaarina-talo 1. krs

Tapani ja Rücker ovat graafisia suunnittelijoita, joiden työssä on usein tiukkoja raameja ja toiveita. Taiteen tekeminen rentouttaa ja antaa tekemiseen tilaa, iloa, vapautta ja värejä. Tuosta tekemisen ilosta, omien ajatusten läpikäymisestä ja eletystä elämästä syntyvät näyttelyn värit. Taiteen tekeminen on mielihyvää tuottava harrastus, vastapainoa graafisille säännöille. Toivottavasti jokainen löytää näyttelystä omaan elämäänsä värejä, myös niitä, jotka lämmittävät ja laittavat hymyn huulille. 

”Tuijotamme kumpikin tietokonetta päivittäin. Graafisen suunnittelijan työ on antoisaa ja mukavaa, mutta suurta iloa tuottaa myös se, että ruudun voi välillä sulkea ja työntää sormet saveen ja luoda vaikkapa jotain täysin sattumanvaraista. Kun työn saa tehdä puhtaasti itselle, antaa käsien muovailla ja sutia omia ajatuksia syntyy oman näköisiä teoksia. Välillä kiposta tuleekin klöntti tai se halkeaa poltossa. Joskus epäonnistunut maalaus tekee mieli heittää suoraan roskikseen”, nauravat taiteilijat.

Kirsi Tapani

Olen Nousiaislainen kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Olen vuodesta 2000 saakka tehnyt työkseni mainoksia, graafista suunnittelua sekä kuvituksia. Tietokonetyön lisäksi haluan kehittyä kuvallisessa ilmaisussa ja pyrin opiskelemaan eri taiteen tekniikoita. Käyn neljättä vuotta Konsta kuvataidekoulun aikuisten opintoryhmässä kokeilemassa uusia tapoja, hiomassa jo opittuja ja välillä puhtaasti upottamassa turhat ajatukset saveen tai paperimassaan. Taidekoulun inspiroiva ympäristö ja ympäröivät ihmiset saavat minut tarttumaan pensseleihin ja maaleihin.

Käytän kuvitustyössäni eri tekniikoita. Mieluisin työvälineeni on bambutikku ja muste, jolla saan luonnosmaista ja elävää viivaa. Lyijykynällä, tussikynällä tai koneella piirrän tarkempia linjoja. Suurinta riemua saan piirtäessäni pilke silmäkulmassa lapsille ja lapsenmielisille lukijoille ja katselijoille. Työn teossa koen tärkeänä kuunnella asiakkaan toiveita.

Minua innostavat italialainen kulttuuri, vanha arkkitehtuuri ja kaikenlainen taide, matkailu ja luonnon kauneus sekä taitavat ja aikaansaavat ihmiset. Viihdyn tanssiessa, musiikin ympäröimänä ja ryhmäliikunnan parissa. Himoitsen makeita jälkiruokia. Rentoudun taidenäyttelyissä, museoissa ja kirpputoreilla. Elämässä pitää olla värejä ja etsin niitä mielekkään tekemisen, upeiden paikkojen ja ihmisten keskeltä. Olen kuullut, että piirtäessäni kasvon ilmeitä eläydyn työhön niin, että hymyilen kuvan kanssa kilpaa, rypistän otsaa, nyrpistän nenää tai irvistän kuvittamieni tunnetilojen mukana. Teen kuvitustyötäni suurella ilolla ja pyrin sukeltamaan taiteeseen silmät avoimina.

www.kirsitapani.com/


Päivi Rücker

Olen Kaarinassa asuva graafinen suunnittelija ja ad. Parikymmentä vuotta on vierähtänyt viestinnän ja mediatuotannon parissa. Päivittäisen työn vastapainona on tärkeää välillä unohtaa suorittaminen ja vain antaa mennä. Liiallinen suunnittelu tekee käsillä tekemisestäkin helposti suorittamista ja hauskuus katoaa. On tärkeää kokeilla uusia tekniikoita, materiaaleja ja katsoa mihin matka, milloinkin vie. Sattumanvaraisuus on tärkeää töissäni. Usein virheen tai epäonnistumisen kautta syntyykin jotain kiinnostavampaa kuin on alkuun edes ajatellut. 

Vanhojen tai kierrätettyjen materiaalien käyttö on itselle tärkeää. Eletty elämä materiaaleissa tuo oman ulottuvuutensa töihin ja kiertokulku jatkaa matkaansa. Esimerkkinä suuri seinätyö, joka on tehty pompuloista, joiden lanka on pääosin kerätty ystäviltä, tuttavilta ja kirpputoreilta. 
Se, että ei ole niin justiinsa on elämänmakuista.

www.paivirucker.com/

Kristiina Tarkiainen: Kurkistuksia
2.–29.6.2022 | Kaarina-talo 2. krs

Kristiina Tarkiaisen työt ovat esittävän ja abstraktin taiteen välimaastosta. Teosten aiheina on usein maisemia, kasveja ja muita luontoaiheita sekä naisfiguureja, mutta myös katu- ja kaupunkinäkymiä. 

Kristiina Tarkiainen on harrastanut maalausta vasta muutaman vuoden, mutta on siitä huolimatta ehtinyt jo pitää useita näyttelyitä, joita on ollut esillä Mökki Galleriassa, Kaarina-talossa ja kahvila Hallonbladissa Paraisilla. Kurkistus on hänen viides näyttelynsä.

Tarkiainen on kokeillut monia erilaisia välineitä, koska perinteinen sivellin ei oikein ole tuntunut omalta. Ensi alkuun hän käytti työkalupakin lastaa ja sen jälkeen kokeilussa ovat olleet palettiveitsi sekä nyt viimeksi maalaustela. Maalausten teemat vaihtelevat ja monissa töissä saattaa vilahtaa myös kullan vivahdetta sekä aitoja kasvin osia osana teosta. Kesäkuun näyttelyn nimi ”Kurkistuksia” tarkoittaa, että tarjolla on erilaisia maalausaiheita ilman sitovampaa teemaa.   

Lisätiedot:
Anri Veston
Näyttelykoordinaattori
Kaarinan kulttuuri ja kirjastot
050 353 0946
anri.veston@kaarina.fi

Katso kaikki näyttelyt: kaarina.fi/nayttelyt

Näyttelyt ovat avoinna Kaarina-talon aukioloaikoina:

Aukioloajat
maanantai-perjantai klo 9-19
lauantai klo 10-15

Kesällä 1.6.-31.8. lauantait suljettu.

Lyhennetyt palveluajat arkipyhien aattoina, juhannusaatonaattona ja jouluaatonaattona klo 9-16.
Arkipyhinä ja pääsiäislauantaina suljettu.

Palautusluukku toimii kirjastokortilla ja siihen liitetyllä pin-koodilla.
Käyntiosoite

Lautakunnankatu 1
20780 Kaarina

Postiosoite

PL 50
20781 Kaarina

Puhelin
Neuvonta / aikuisten osasto puh. 02 588 4400
Neuvonta / lasten ja nuorten osasto puh. 02 588 4403
Sähköposti
paakirjasto@kaarina.fi
Lisätietoja

Kouluyhteistyö, lapset ja nuoret
puh. 02 588 4403

Asiakaslaskutus, toimistotarvikkeet
puh. 02 588 4401

Ostolaskut puh. 050 512 7850
 

Muut yhteystiedot
 

Kaarinan pääkirjaston löydät Kaarina-talosta

 

 

Jaa