Näyttelyt 2023: helmikuu
Kaarina-talon helmikuun näyttelyissä kohtaavat sukupolvet ja kulttuurit, kun ensimmäisessä kerroksessa nähdään äidin ja tyttären, Riitta ja Anni Lintuahon maalauksia, joissa he ovat yhdistäneet näkemyksensä ja kokemuksensa ja luoneet yhteisen löytöretken. Toisessa kerroksessa nähdään valokuvanäyttely, jossa esitellään maahanmuuttajia suomalaisen kulttuurin tekijöinä ja käyttäjinä. Piikkiön kirjaston näyttelyssä on Kaarinan Kuvaajien sinisen-teeman valokuvia.
Anni ja Riitta Lintuaho: Löytöretkellä
2.–27.2.2023 | Kaarina-talo 1. krs
Anni ja Riitta Lintuaho ovat tytär ja äiti, joille kuvien tekeminen on perheessä aina ollut osa arkipäivää. He ovat tässä näyttelyssä yhdistäneet näkemyksensä ja kokemuksensa ja luoneet yhteisen löytöretken.
Annin maalaukset ovat syntyneet pienistä, mutta vahvoista luontokokemuksista. Hän toivoo kuvien toimivan portteina, jotka vievät myös katsojan löytöretkelle noiden kokemusten luo. Anni maalaa ennakkoluulottomasti eri tekniikoin, kokeillen ja sekoittaen materiaaleja ja keksien omia tekniikoita ja maalausvälineitä. Kuvien lähtökohtana on aina tunnetilat ja tunnelmat, joita hän haluaa kuvan välittävän.
Riitta puolestaan pohtii, miten siirtää nykymaailman viisaus tuleville polville? Hän käsittelee näitä asioita lapsenmielisen leikkisästi piirtäen ja maalaten toivoa ihmisten tulevaisuuteen. Kertomus Nooan arkista herää eloon nykyiseen geenipankkiaikaan. Riitan näkemyksen mukaan terveen ihmisen tuntomerkki on halu suojella ja auttaa heikompia lähimmäisiään, nyt ja tulevaisuudessa.
Anni Lintuaho:
”Löytöretkelle ei tarvitse lähteä kaukomaihin. Itselleni kotiseudun pellot ja metsät, pilvet ja horisontit ovat loputon ihmetyksen lähde. Olen syntynyt Ruskon maaseudulla ja asunut jo pitkään Raision laitamilla, ja täällä tunnen olevani yhtä ympäristöni kanssa. Peltoteillä ja metsäpoluilla lenkkeileminen, pyöräileminen ja hiihtäminen merkitsevät minulle korvaamatonta vapautta. Löydän retkiltäni odottamatonta, hiljaista kauneutta, ja tunnen usein pakottavaa tarvetta tehdä kokemukseni kuvalliseksi. Koen ympäristöni moniaistisesti, ja haluan maalata hetket muistiin sellaisina, kuin ne voi kaikin aistein havaita: Taivaan sävyt, soran rahina, sänkipellon tuoksu, auringon lämpö iholla... Kuvien avulla noihin hetkiin voi palata aina uudelleen ja uudelleen.
Vuodenajoista alkukevät ja syksy herättävät minussa aina ylitsepursuavan innon maalata. Maalaukseni ’Valonpilkahdus’ on hetki helmikuiselta aamulenkiltä, kun auringon ensimmäiset, herkät valosäteet pysäyttivät minut, ja tunsin käsittämätöntä riemua kevään lupauksesta. Joskus taas luonto yllättää voimallaan, joka näkyy teoksessa ’Oja tulvii’. Teos kuvaa kotini takana virtaavaa ojaa, jonka kevättulva peitti pellot ja sillat alleen vieden talven vyöryten mukanaan.”
Riitta Lintuaho:
”Maalauksen synty on minulle löytöretki ja seikkailu. Mattapintainen kalkkiväri houkuttelee tutkimusmatkalle. Hiili koskettaa väripintaa ja käsi lähtee leikittelemään välillä ohuella, harmaansävyisellä, välillä miltei mustalla vahvalla viivalla. Toisinaan pastelliliitua tai akryyliväriä liittyy matkatovereiksi.
Toivon tuovani katsojalle matkamuistona ajatuksia, mielihyvää ja uusia kokemuksia. Toisinaan löytöretki vie historiaan, toisinaan tulevaisuuteen tai pään sisäiseen soppeen tutkimaan ihmismieltä. Antiikin raunioille matkatessani näen ihmispylväitä kannattelemassa kivistä taakkaansa. Rappeutuneet rakennelmat pinnistelevät mutta eivät romahda, vaan sinnittelevät arvokkaasti ja arvonsa tuntien.
Luettuani Walter Isaacsonin kirjoittaman Leonardo Da Vincin elämäkerran, ihastuin Leonardon taitaviin ihmispiirroksiin. Löytöretkeläisenä siirryin renessanssin aikaan vanhojen kaariholvien alle. Tartuin punaliituun vanhan mestarin tapaan ja käytin töitteni lähtökohtana hänen naispiirroksiaan. Löytöretkeltä on rauhoittavaa palata kotiin. Koti ei ole vain talo, vaan turvapaikka palautua suuresta maailmasta.”

Kulttuuri karttana suomalaiseen mielenmaisemaan
2.–27.2.2023 | Kaarina-talo 2. krs
Kulttuuri karttana suomalaiseen mielenmaisemaan -valokuvanäyttely on osa Kaarinan kirjaston hanketta ’Kirjasto osaksi maahanmuuttajien arkea’. Näyttelyssä esitellään maahanmuuttajia suomalaisen kulttuurin tekijöinä ja käyttäjinä.
Kuvattavat on löydetty Turun Naiskeskuksen verkostosta, osa on toiminut Naiskeskus-projekteissa, osa on yhteistyökumppaneiden (maahanmuuttaneiden omat järjestöt) aktivisteja ja osa on ollut opettelemassa suomen kieltä kirjastojen ja Naiskeskuksen yhdessä järjestämillä kursseilla.
Kullekin kuvien henkilöiden mieleenpainuvan kulttuurikokemuksen lisäksi näyttelyssä esitellään myös sitä, miten monin tavoin voi kotoutuminen tapahtua ja miten kulttuuri voi edistää Suomeen juurtumista. Tärkeä pointti on myös uuden tulevaisuuden monikulttuurisen Suomen rakentaminen, jota Suomea kaikki täällä asuvat voivat yhdessä rakentaa.
Ville Ala-Lipasti:
Ennen koronaa Villen kuvauskohteena olivat etupäässä bändit ja livekeikat sekä luontokuvaus. Tosin jo silloin Ville valokuvasi ja videoi myös materiaalia Naiskeskuksen kotouttamiskursseille. Korona-ajan alettua Ville on valokuvaustyön rinnalla keskittynyt myös kehittämään sellaisia digitaalista itsenäistä oppimista tukevia opetusmenetelmiä, jotta uudet Suomeen tulijat voivat lyhyen intensiiviopetuksen jälkeen omaehtoisesti ja jatkuvasti parantaa kielitaitoaan. Ville on myös ollut mukana sekä opettamassa että kehittämässä suomen kielen kulttuurin opetusta kielikursseille.
Hanke on toteutettu AVI:n rahoituksella.

Kaarinan Kuvaajat: Sininen
2.–27.2.2023 | Piikkiön kirjasto
Kaarinan Kuvaajilla on aiemmin ollut kuukausittaisessa salakampakilpailussa aiheena valkoinen ja keltainen. Tällä kertaa on sinisen värin vuoro.
Sininen taivas ja siniset järvet ja meri kuuluvat maapallomme elämään. Meille suomalaisille sininen värimaailma on erityisen merkityksellinen, kauniiden maisemiemme perusvärinä. Sininen on väri, jota luonnossa esiintyy monin eri tavoin: on sinisiä kukkia, perhosia, lintuja. Sininen on suosittu väri myös monissa arjen asioissa: esineissä, sisustuksessa, pukeutumisessa. Helmikuun näyttelymme tulee kertomaan, miten monipuolisesti sininen on värinä läsnä luonnossa ja jokapäiväisessä elämässämme.
Kuva: Maija Tuominen | Lemmikki
Salakampa on Kaarinan Kuvaajien leikkimielinen valokuvauskilpailu, johon jokainen yhdistyksen jäsen voi osallistua. Kilpailun aiheet määrätään ennakkoon kerran vuodessa ja kilpailu käydään jokaisessa jäsenillassa. Ennen iltaa kilpailuun osallistuvien kuvat kootaan yhteen ja ne esitetään nimettöminä läsnäolijoille. Tuomariksi valitaan läsnäolijoiden joukosta jäsen tai vierailija. Salakampa-kilpailussa voittaja valikoituu pisteytyksen kautta.

Lisätiedot:
Anri Veston
Kulttuurikoordinaattori-graafikko
Kaarinan kulttuuri ja kirjastot
050 353 0946
anri.veston@kaarina.fi
Katso kaikki näyttelyt: kaarina.fi/nayttelyt
Näyttelyt ovat avoinna Kaarina-talon ja Piikkiön kirjaston aukioloaikoina:
lauantai klo 10-15
Kesällä 1.6.-31.8. lauantait suljettu.
Lyhennetyt palveluajat arkipyhien aattoina, juhannusaatonaattona ja jouluaatonaattona klo 9-16.
Arkipyhinä ja pääsiäislauantaina suljettu.
Palautusluukku toimii kirjastokortilla ja siihen liitetyllä pin-koodilla.
Lautakunnankatu 1
20780 Kaarina
PL 50
20781 Kaarina
Kouluyhteistyö, lapset ja nuoret
puh. 02 588 4403
Asiakaslaskutus, toimistotarvikkeet
puh. 02 588 4401
Ostolaskut puh. 050 512 7850
Kaarinan pääkirjaston löydät Kaarina-talosta.
20.3.-4.6.2023 omatoimiaika on käytössä ma-to klo 7-21 ja pe-su klo 7-16. Arkipyhinä klo 7-16.
*********
Asiakaspalvelu avoinna :
maanantai klo 12-19
tiistai - perjantai klo 10-16
Heinäkuussa 3.-30.7.2023 ei palveluaikaa.
Lyhennetyt palveluajat arkipyhien aattoina, juhannusaatonaattona ja jouluaatonaattona klo 10-16.
Arkipyhinä suljettu.
Lainat voi jättää palautusluukkuun.
Omatoimikirjasto käytössä 20.3. - 4.6.2023
ma-to klo 7-21
pe-su klo 7-16
Hadvalantie 9
21500 Piikkiö
Omatoimiaikana pääset sisään kirjastokortilla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. Lukulaite on ovea vastapäätä tolpassa. Jos sinulla ei ole tunnuslukua, saat sen Vaski-kirjastoista, ota henkilöllisyystodistus mukaan.