Näyttelyt 2023: huhtikuu

Julkaistu: 28.2.2023 | Päivitetty: 28.2.2023

Huhtikuun näyttelyistä löytyy värejä, voimaa ja energiaa. Kaarina-talon ensimmäisessä kerroksessa nähdään Pinja-Leena Lapin ja Heljä-Liina Tuomisen yhteisnäyttely, jossa on paitsi runsaita värejä myös valtavasti yksityiskohtia. Toisessa kerroksessa on Turun suomenkielisen työväenopiston Maalausateljee-kurssin maalareiden vuosien 2022-2023 aikana valmistuneiden maalausten näyttely. Piikkiön kirjastossa on Tatu Vahalan valokuvasarja Yhteys, joka lähestyy käsitettä moniulotteisesti eri näkökulmista.


Pinja-Leena Lappi ja Heljä-Liina Tuominen
4.–28.4.2023 | Kaarina-talo 1. krs

Pinja-Leena Lappi ja Heljä-Liina Tuominen ovat kaksi kirkkaista ja voimakkaista väreistä kiinnostunutta taiteilijaa, joiden maalauksia yhdistää myös mielikuvitukselliset aiheet. Eroavaisuuksiakin on – siinä missä Heljä-Liinan kokeilevat maalaukset ovat täysin realismista vapaat, Pinja-Leenan taide nojaa enemmän todellisuuteen. 

Lapin ja Tuomisen pitkäaikainen ystävyys alkoi taidekoulussa, kun he huomasivat, että huumorintajun ja jutunaiheiden lisäksi heitä yhdisti yhtä vahva rakkaus ja palo maalaamiseen ja kuvataiteeseen. Yhteisnäyttely kuljettaa katsojan runsaiden värien ja yksityiskohtien maailmaan. Heljä-Liinan teoksissa on vaihtelevaa kolmiulotteista pintaa, joka laajentaa katsomiskokemusta. Pinja-Leena on taas erityisen kiinnostunut ihmiskasvojen sijoittamisesta fantasiamaailmoihin, ja erikoistuukin maalauksissaan ihmisten kuvaamiseen. 

Pinja-Leena Lappi

Pinja-Leena Lappi on 33-vuotias taiteilija Vantaalta, joka on elänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Kaarinassa. Piirtäminen on ollut Lapille erityinen mielenkiinnon kohde pienestä pitäen. Nuoruusiässä Lappi teki digitaalisia piirroksia, ja oma tyyli alkoi kehittyä. Lapin mieltymys ihmisten kasvojen kuvaamiseen oli jo tuolloin hänen taiteensa määrittävä tekijä.

Maalaaminen on ollut Lapille sekä tunteiden purkamiskanava, että selviytymiskeino arjessa. Parikymppisenä Lapille oli tärkeää ilmaista tunnetiloja mahdollisimman puhtaasti, mitään piilottamatta ja hän maalasi suurella vimmalla valtavan määrän teoksia muutamassa vuodessa.

Enää Lapilla ei ole erityistä tarvetta käsitellä kärsimystä taiteen kautta, saati tuoda esille sisintään niin suoraan. Lappi saa edelleen usein inspiraatiota elämän kipeistä asioista, mutta sen rinnalle innoittajaksi ovat nousseet erilaiset fantasia-aiheet ja kaikki kaunis, taianomainen. 

”Harkittu toteutustapa ja viimeistelty lopputulos ovat minulle vähintään yhtä tärkeitä kuin aiheen merkityksellisyys. Maalaan yhtä teosta niin pitkään, että olen tyytyväinen jokaiseen yksityiskohtaan. En enää päästä itseäni helpolla, vaan vaadin itseltäni aina vain enemmän – paneudun tosissani viimeistelyyn” kertoo Lappi ja jatkaa ”Maalausten aiheina ovat taianomaisiin ympäristöihin sijoitetut kauniit ihmishahmot. Nautin suuresti heidän koristeellisten vaatteidensa maalaamisesta, ja rakastan tuoda esiin eri materiaalien värejä ja muotoja maalaamisen keinoin. Minusta tuntuu hienolta päästä näyttämään käsitykseni kauneudesta ja merkityksellisyydestä myös laajemmalle yleisölle.”

Öljyvärit ovat Lapin lempitekniikka, mutta hän on viime vuosina tehnyt myös akryylimaalauksia. Lapin töihin voi tutustua Instagramissa, josta hänet löytää nimimerkillä @pinmaria.art tai kotisivuilta osoitteesta www.pinjalappi.com


Heljä-Liina Tuominen

Heljä-Liina Tuominen on 30-vuotias taidemaalari sekä kotiäiti Turusta, jolle taide ja sen tekeminen on ollut aina hyvin tärkeää. Lapsena Tuominen piirsi ja maalasi paljon akvarelliväreillä ja vasta myöhemmin, alle 18-vuotiaana, syntyi ensimmäiset öljyvärityöt.

Vuosina 2010–2012 Tuominen opiskeli Porin taidekoulussa, joka ei vielä tuolloin ollut ammatillinen koulu. Siellä Tuomisella oli mahdollisuus maalata paljon, ja sen myötä hän kokeili ja löysi erilaisia tekniikoita, jotka ovat pysyneet mukana tähänkin päivään asti. Taidekoulun jälkeen Tuominen vaihtoi öljyvärit kokonaan akryyleihin, joiden ansiosta hän on pystynyt kehittelemään tekniikoita entistäkin paremmiksi sekä työstämään töitä nopeammin.

”Jo hyvin nuoresta iästä lähtien Pablo Picasson taide on toiminut innoituksenani ja inspiraation lähteenä maalaamiselleni ja siksi oma tyylisuuntaukseni kallistuu välillä vahvasti kubistiseen tyyliin. Teen myös abstrakteja ja useasti luontoon liittyviä aiheita kuten kukkia, kovakuoriaisia ja meriteemaisia kuten koralleja ja kaloja. Kun inspiraatio iskee, saatan joskus maalata myös uskonnollisia aiheita. Olen lahjoittanut myös kaksi uskonnollista maalausta Iraniin Mashhadin kaupungissa sijaitsevaan Imam Rezan pyhäkköön” kertoo Tuominen työstään.

Tuomisen töissä värit ja pintarakenne ovat aina erittäin tärkeitä osia ja siksi hän lähes aina käyttää  hyvin kirkkaita ja vahvoja väriyhdistelmiä sekä muotoilupastaa, lyöntimetallia ja uusimpana löytönä 3D folio -koristeita.

Tuomisella on taidetili Instagramissa nimellä @_liinart_ . Teoksiin voi tutustua myös sivulla www.taidesivut.net/liinart/taidemyynti
 

Turun suomenkielisen työväenopiston Maalausateljee-kurssin maalareiden näyttely
4.–28.4.2023 | Kaarina-talo 2. krs

Kaarina-talon huhtikuun näyttelyssä olevat Turun suomenkielisen työväenopiston Maalausateljee-kurssin maalareiden maalaukset ovat valmistuneet vuosien 2022–2023 aikana. 

Maalausateljee-kurssilla opiskelu on työhuonetyyppistä työskentelyä opettajan ohjauksessa. Kurssin opettaja on kuvataiteilija Merja Ylitalo. Kurssilla opiskelijat toteuttavat omia aiheita ja valitsevat itselle sopivat välineet & materiaalit, tekniikkana esim. vesiliukoinen öljyväri, akryyliväri, akvarelli ja guassi.

Kuvan teos: Tiina From | Lady of the Forest, akryyli kankaalle 2022
 

Tatu Vahala: Yhteys
4.–28.4.2023 | Piikkiön kirjasto

Valokuvasarja lähestyy ”yhteys”-käsitettä moniulotteisesti eri näkökulmista. Teokset ovat saaneet inspiraationsa luonnosta sekä sen uudistumisesta ja kiertokulusta keskeisesti sienien kautta. Vanerille tulostetut stereokuvat kutsuvat katsojaa pysähtymään, tarkkailemaan, osallistumaan ja ottamaan yhteyden niihin. 

Teossarja on osa tekijän kuvataidekasvatuksen maisteriopintoihin kuuluvia opintoja Lapin yliopistossa. Tatu Vahala (s. 1978) on turkulainen luokanopettaja ja graafikko, jonka ammatillinen tausta on liikkuvan grafiikan, kuvaefektoinnin ja animaation piirissä.
 

Lisätiedot:
Anri Veston
Kulttuurikoordinaattori-graafikko
Kaarinan kulttuuri ja kirjastot
050 353 0946
anri.veston@kaarina.fi

Katso kaikki näyttelyt: kaarina.fi/nayttelyt

Näyttelyt ovat avoinna Kaarina-talon ja Piikkiön kirjaston aukioloaikoina:

Aukioloajat
maanantai-perjantai klo 9-19
lauantai klo 10-15

Kesällä 1.6.-31.8. lauantait suljettu.

Lyhennetyt palveluajat arkipyhien aattoina, juhannusaatonaattona ja jouluaatonaattona klo 9-16.
Arkipyhinä ja pääsiäislauantaina suljettu.

Palautusluukku toimii kirjastokortilla ja siihen liitetyllä pin-koodilla.
Käyntiosoite

Lautakunnankatu 1
20780 Kaarina

Postiosoite

PL 50
20781 Kaarina

Puhelin
Neuvonta / aikuisten osasto puh. 02 588 4400
Neuvonta / lasten ja nuorten osasto puh. 02 588 4403
Sähköposti
paakirjasto@kaarina.fi
Lisätietoja

Kouluyhteistyö, lapset ja nuoret
puh. 02 588 4403

Asiakaslaskutus, toimistotarvikkeet
puh. 02 588 4401

Ostolaskut puh. 050 512 7850
 

Muut yhteystiedot
 

Kaarinan pääkirjaston löydät Kaarina-talosta

 

 

Aukioloajat

20.3.-4.6.2023 omatoimiaika on käytössä ma-to klo 7-21 ja pe-su klo 7-16. Arkipyhinä klo 7-16.

*********

Asiakaspalvelu avoinna :
maanantai klo 12-19
tiistai - perjantai klo 10-16
Heinäkuussa 3.-30.7.2023 ei palveluaikaa.

Lyhennetyt palveluajat arkipyhien aattoina, juhannusaatonaattona ja jouluaatonaattona klo 10-16.
Arkipyhinä suljettu.

Lainat voi jättää palautusluukkuun.

Omatoimikirjasto avoinna ma-su klo 7-21.

Postiosoite

Hadvalantie 9
21500 Piikkiö

Puhelin
02 588 4410
Sähköposti
piikkion.kirjasto@kaarina.fi
Lisätietoja

Omatoimiaikana pääset sisään kirjastokortilla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. Lukulaite on ovea vastapäätä tolpassa. Jos sinulla ei ole tunnuslukua, saat sen Vaski-kirjastoista, ota henkilöllisyystodistus mukaan.

 

 

 

Jaa