Neljänsiä rokoteannoksia suositellaan 80 vuotta täyttäneille

Julkaistu: 24.3.2022 | Päivitetty: 9.5.2022
THL suosittelee neljänsiä rokoteannoksia kaikille 80 vuotta täyttäneille sekä iäkkäille hoivakodeissa asuville.

Neljänsillä annoksilla pyritään tehostamaan iäkkäiden suojaa vakavaa, sairaalahoitoista tautia vastaan sekä ennen kaikkea vähentämään  koronasta johtuvia kuolemia. Kaarinassa neljänsien rokotuksien antaminen 80 vuotta täyttäneille on käynnissä. 

Iäkkäiden hoivakodeissa neljänsiä annoksia suositellaan kaikille ilman varsinaista alaikärajaa. 

80 vuotta täyttäneille ja iäkkäiden hoivakodeissa asuville neljäs annos voidaan antaa, kun 3 kuukautta kolmannesta annoksesta on kulunut. Neljännet annokset suositellaan antamaan nopeasti. Niillä pyritään tehostamaan iäkkäiden suojaa juuri nyt, kun epidemia on voimakkaimmillaan.

Jos 80 vuotta täyttänyt tai iäkkäiden hoivakodissa asuva on saanut kolme rokoteannosta ja sen lisäksi sairastanut koronavirustaudin, hän ei toistaiseksi tarvitse neljättä rokoteannosta.
Kaksi rokoteannosta saaneelle koronataudin sairastaneelle 80 vuotta täyttäneelle tai iäkkäiden hoivakodissa asuvalle suositellaan kolmatta annosta, kun 3 kuukautta sairastetusta taudista tai edellisestä rokoteannoksesta on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

Neljänsinä annoksina suositellaan ensisijaisesti mRNA-rokotteita eli kokonaista annosta Comirnatya tai puolikasta annosta Spikevaxia. Neljäntenä annoksena voidaan kuitenkin antaa myös Janssenin rokotetta tai Nuvaxovid-rokotetta.

Lue lisää neljänsistä rokotteista THL:n sivulta.

Jaa