Runo-Kaarina-kilpailu 2023 on avattu

Julkaistu: 29.11.2022 | Päivitetty: 29.11.2022

Runo-Kaarina on vuosittainen, valtakunnallinen runokokoelmakilpailu esikoisrunoilijoille. Kilpailu avattiin Kaarina-päivän juhlassa perjantaina 25.11.2022 ja kokoelmia otetaan vastaan maanantaihin 13.2.2023 klo 15 saakka. Kilpailu on avoin kaikille suomenkielisille runoille ja runojen aihe on vapaa. Kaarinan kaupunki julkaisee kustannuksellaan kilpailun voittaneen runoteoksen.


Runo-Kaarina-kilpailu

Runo-Kaarina-kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994, ja se on vuosien varrella vakiinnuttanut asemansa yhtenä merkittävänä runokilpailuna maassamme. Kilpailuun saapuu vuosittain lukuisia käsikirjoituksia ympäri Suomea ja toisinaan myös muista maista. Voittajien menestys kertoo siitä, että valinnat ovat osuneet kohdilleen. Voittoteoksen jälkeen vähintään yhden runoteoksen on julkaissut viisitoista kilpailun kautta julkisuuteen noussutta kirjailijaa.

Runo-Kaarina on tuonut suomalaiseen kirjallisuuteen monia ammattilaisia. Kilpailun suojelija on tasavallan presidentin puoliso, runoilija Jenni Haukio, joka voitti kilpailun vuonna 1999 esikoiskokoelmallaan Paitasi on pujahtanut ylleni. Kilpailun voittaneista mm. Arto Lappi (2001), Tony Laine (2009), Anna Elina Isoaro (2011) ja Raisa Jäntti (2015) lukeutuvat kilpailun jälkeen uusia teoksia julkaisseiden joukkoon.

Valintaraati valitsee voittajan toukokuussa. Raadin puheenjohtajana toimii kirjailija Kari Levola. Muut jäsenet ovat runoilijat Raisa Jäntti, Hanna Syrjämäki ja Tommi Parkko sekä Kaarinan kaupungin edustajat Noora Nieminen (vapaa-ajan lautakunta), Risto Jaakola (vapaa-ajan palveluiden johtaja) ja Arja Pesonen (kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja).


Runo-Kaarina-kilpailuun voi osallistua useammin kuin kerran

”Toivomme, että Runo-Kaarina kerää useita osallistujia tänäkin keväänä. Kilpailuun voi osallistua myös useamman kerran”, kannusti Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta vuoden 2023 Runo-Kaarina-kilpailun avajaispuheenvuorossaan.

Vuoden 2022 voittaja, Markus Ilkka Eronen osallistui Runo-Kaarina-kilpailuun noin viiden vuoden sykleissä kunnes kolmannella kerralla tuli voitto. Samoin kävi edelliselle voittajalle, Sari Ouni-Gröndahlille, joka nappasi voiton kolmannella osallistumiskerralla. Niinpä kaupunginjohtajan puheenvuoro on oikein oivallinen kannustaessaan osallistumaan useammankin kerran.


Runo-Kaarina-festivaalit

Runo-Kaarina-festivaaleja vietetään seuraavan kerran 16.–28.2.2023. Kaikkien aikojen viides Runo-Kaarina-festivaali kutsuu nauttimaan muun muassa runoesityksistä, musiikista, runojoogasta ja keskusteluista. Tule mukaan!

 


Kilpailuohjeet:
www.kaarina.fi/runo-kaarina

Lisätiedot:
Kulttuurikoordinaattori Anri Veston
Kaarinan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut
anri.veston@kaarina.fi, 050 353 0946

Jaa