Syysflunssa kannattaa sairastaa kotona

Julkaistu: 20.9.2022 | Päivitetty: 22.8.2023

Nyt kun olemme taas koronarajoitusten jälkeen tavalliseen tapaan tekemisissä toistemme kanssa, perinteiset syysflunssat ja myös influenssa leviävät. Tavallisen virusflunssan hoidossa eivät antibiootit auta. Sairasta flunssa kotona ja ota avuksi esimerkiksi kuume- ja kipulääkkeet, joita saat apteekista ilman reseptiä. Influenssarokotuskaan ei suojaa tavalliselta flunssalta.

Flunssaan auttavat perinteiset kotikonstit

Flunssat tarttuvat pisara-tai kosketustartuntana sosiaalisissa kontakteissa. Tavallisia flunssaviruksia ovat rino-, adeno- ja rs-virukset sekä enterovirusepidemia, joka pyörii erityisesti lapsiperheissä mutta sairastuttaa aikuisiakin.

Flunssan oireet, kuten nenän tukkoisuus ja nuha sekä yskä kestävät keskimäärin 10 vuorokautta, hoitipa niitä tai ei. Oireet kuitenkin yleensä lieventyvät vähitellen tuon 10 vuorokauden ajan. Toisinaan flunssan oireet voivat jatkua neljäkin viikkoa.

Jos sairastut flunssaan:

  • pysy kotona ja lepää
  • huolehdi riittävästä nesteiden saannista
  • ota tarvittaessa apteekista ilman reseptiä saatavia kuume-ja kipulääkkeitä
  • Yskänlääkkeiden teho tavallisessa flunssassa on huono. Alle 2-vuotiaille yskänlääkkeitä ei suositella lainkaan. Paras näyttö lapsen yöyskän vähentämisestä on saatu hunajasta, jota voidaan antaa yli 1-vuotilaille 1-2 teelusikallista iltaisin.

Antibiootit eivät tehoa virusflunssaan

Tavallisen virusflunssan hoidossa eivät antibiootit auta Antibioottihoito ei myöskään pienennä bakteerien aiheuttamien jälkitautien riskiä.

Jokainen antibioottihoito altistaa myös niiden tunnetuille haitoille, kuten ripulille, allergisille reaktioille ja elimistön suotuisen bakteerikannan muutoksille.

Flunssantorjunnan perusteet

Edelleen tärkeää on muistaa COVID-pandemian aikana opitut keinot tartuntojen torjuntaan:

  • kipeänä ollaan kotona, vaikka kyse ei olisikaan COVID infektiosta
  • käsihygieniasta tulee pitää huolta käsien pesulla ja käsihuuhteen käytöllä
  • Yskimishygieniasta tulee pitää huolta, jos yskittää, suu suojataan kyynärtaipeella. Tämä vähentää ilmaan leviävien mahdollisesti tartuttavien pisaroiden määrää.

Flunssaa vastaan ei ole rokotetta. Flunssan aiheuttajajoukko on laaja joukko viruksia, eikä yleispätevää flunssarokotetta ole mahdollista kehittää. Influenssaa vastaan sen sijaan on rokote, joka tehoaa vain influenssaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan, eikä suojaa muuten flunssalta.

Jaa