Testaus ja sairastaminen - koronaohjeita

Julkaistu: 19.5.2020 | Päivitetty: 4.11.2022

Lue ohjeet ennen kuin soitat terveyskeskukseen.

 

Jos sinulla ilmenee koronavirustartuntaan viittaavia oireita tai teet positiivisen koronakotitestin:

 • Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua testiin, jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä, etkä tarvitse todistusta poissaolostasi tai olet sairastanut koronavirusinfektion alle kolme kuukautta sitten.
 • Ota yhteys, jos työskentelet sote-alalla potilas/asiakastyössä tai kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään (THL)
 • Suosittelemme vahvasti, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa asunnossa asuviin ihmisiin vähintään viiden vuorokauden ajan. Vaikka sinulla ei olisi oireita, vältä kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan, jos kotitestin tulos on positiivinen. Viisi vuorokautta lasketaan oireettomilta näytteenottopäivästä ja oireisilta oireiden alusta. Mikäli viiteen vuorokauteen ei sisälly 48 tuntia oireetonta aikaa, vältä kontakteja vielä niin kauan, että olet ollut oireeton kaksi vuorokautta. Oireettomuudella tarkoitetaan, että kuume, hengenahdistus ja voimakas yskä ovat poissa ja muut oireet selkeästi lieventyneet.

Kun perheessä tai samassa taloudessa oleskeleva saa positiivisen tuloksen:

 • Rokotetut ja taudin alle kolme kuukautta sitten sairastaneet voivat oireettomina jatkaa normaalia arkea. Rokottamattoman henkilön, tulee ottaa ensisijaisesti yhteyttä työnantajaansa ja sopia käytännöistä.
 • Samassa taloudessa asuvat lapset voivat mennä varhaiskasvatukseen ja kouluun, jos heillä ei ole oireita.
 • Oireisten on jäätävä kotiin.

Milloin voi hakeutua terveydenhuollossa tehtävään koronatestiin?

Kaarinassa testausta tehdään oireisille alla olevan ohjeistuksen mukaan. Terveydenhuollon viralliseen testiin otetaan, jos:

 • työskentelet sote-alalla asiakas-/potilastyössä.
 • työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoivakodissa/osastolla.
 • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät - THL

Mikäli oireisella on tarvetta virallisille asiakirjoille ja merkinnöille tai muu välttämätön syy, voidaan testi ottaa julkisessa terveydenhuollossa.

Miten pääsen testille tai saan sairaslomatodistuksen:

 • Voit jättää soittopyynnön ajanvarauksen numeroon 02 588 2600 maanantaista torstaihin kello 8-14 ja perjantaisin kello 8-12. Valitse ensin kiireetön ajanvaraus painamalla numero kaksi ja sen jälkeen flunssa/korona-asiat painamalla numero yksi. Soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian (saman tai seuraavan arkipäivän aikana).

TAI

Käytäthän vain yhtä yhteydenottoreittiä!

Paxlovid-lääke kohderyhmille

Paxlovid-viruslääkettä käytetään COVID-19-taudin hoitoon tietyille kohderyhmille. Lääke on potilaalle maksuton ja lääkehoidon aloituksesta päättää lääkäri. Lääkehoito aloitetaan kohderyhmään kuuluville koronapotilaille viimeistään 5 vrk kuluttua oireiden alusta. Hoito voidaan aloittaa positiivisen kotitestin perusteella ja varmentaa laboratoriotestillä mahdollisimman pian.

Voit tarkistaa kohderyhmät tästä: Koronainfektion hoitoon kehitettyä lääkettä vain määritellyille kohderyhmille (vsshp.fi)

Jos kuulut kohderyhmään ja olet hiljattain sairastunut koronavirustautiin, soita terveyskeskuksen ajanvaraukseen 02 5882600 ja valitse ensin kiireetön ajanvaraus painamalla numero kaksi ja sen jälkeen flunssa/korona-asiat painamalla numero yksi. Soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian.

Kun saat terveydenhuollon tekemästä testistä positiivisen tuloksen:

 • Normaaliin arkeen saa palata, kun oireiden alusta on kulunut vähintään viisi vuorokautta ja olet ollut oireeton kaksi vuorokautta (48 tuntia). Oireettomuudella tarkoitetaan, että kuume, hengenahdistus ja voimakas yskä ovat poissa ja muut oireet selkeästi lieventyneet.
 • Mikäli oirekuvasi pitkittyy tai tarvitset sairasloma/tartuntatautipäivärahatodistuksen, ole yhteydessä työterveyshuoltoosi tai terveyskeskukseen joko puhelimitse tai sähköpostitse tartuntataudit@kaarina.fi
 • Tarkista, onko sinulla tukosalttiutta tai suurentunut riski sairastua tukoksiin ja tarvittaessa ota yhteyttä terveyskeskukseen puhelimitse.
 • Mikäli terveydentilasi vaatii välitöntä hoitoa, ota yhteyttä terveyspalveluiden päivystykseen ja kerro koronavirustartunnastasi.

Koronan hoito on maksutonta

Koronavirus on määritelty yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi, ja siksi siihen liittyvä hoito on maksutonta. Sosiaali- ja terveysministeriön  linjauksella hoito on maksutonta, jos henkilöllä on Suomessa kotikunta tai jos hän on matkailija. Jos sinulle on erehdyksessä tullut koronakäyntiin liittyvä maksu Kaarinasta, voit jättää asian hyvitykseen liittyen yhteydenottopyynnön sähköpostiiin:

 • laskutus.terveyspalvelut@kaarina.fi 

Jaa