Ulkomailta palaava – hakeudu matalalla kynnyksellä koronatestiin

Julkaistu: 7.8.2020 | Päivitetty: 7.8.2020

Jos olet matkaillut tai viettänyt pidempään aikaa ulkomailla, on tärkeä seurata omaa terveydentilaa. Jos sinulla on hengitystieinfektio-oireita tai epäilet saaneesi koronavirustartunnan, hakeudu koronatestiin.

Matkustaminen lisää koronan leviämisen riskiä. Koronavirustartuntojen määrä on valtakunnallisesti vielä vähäinen, mutta tartuntojen määrät ovat alkaneet kasvaa. Oikein toimimalla epidemian vaara voidaan minimoida.

Jos sinulla tai jollakin perheenjäsenelläsi on joitakin seuraavia oireita: kuumetta, yskää, hengenahdistusta, nuhaa, lihaskipua tai esimerkiksi ripulia, on erittäin tärkeä hakeutua koronavirustestiin:

  • Jos epäilet itselläsi koronavirusta, ota yhteyttä puhelimitse Kaarinan terveyskeskuksen ajanvaraukseen p. 02 588 2600 ma - pe klo 8 - 16.
  • Terveyskeskuksen ollessa suljettuna ota yhteys Turun yhteispäivystykseen, p. 02 313 8800.

Kerro puhelimessa oireet ja maat, joissa olet matkustellut sekä kauanko matkasi on kestänyt. Jotta mahdollinen epidemia saada pysäytettyä, on tärkeä kertoa, kenellä kaikilla perheenjäsenilläsi tai sukulaisillasi on oireita.

Pelkkien oireiden perusteella ei voida päätellä, onko infektion aiheuttaja koronavirus ja siksi oireiset ohjataan koronavirustestiin.

Jos sinulla tai läheiselläsi todetaan koronavirusinfektio, aluksi selvitetään, mistä olet tartunnan saanut ja ketkä ovat mahdollisesti saaneet sinulta tartunnan. Tätä jäljitystyötä tehdään epidemian rajaamiseksi.

Koronavirustestin tulos tulee n. yhdessä vuorokaudessa. Saat tarkemmat toimintaohjeet testin ottamisen yhteydessä.
Vaikka koronavirustesti olisikin negatiivinen, ei sairaana saa mennä töihin, vierailla sukulaisten tai ystävien luona eikä viedä sairasta lasta päiväkotiin.

Koronavirusta ehkäistään parhaiten riittävillä turvaväleillä (1-2 metriä) ja hyvällä käsihygienialla. Yski aina kainaloon tai kertakäyttöiseen nenäliinaan, älä käsiisi. Huomioimalla nämä ohjeet, pystymme ehkäisemään koronaviruksen leviämistä yhdessä.
 

Jaa