Vältä rannikkovesissä uimista jos vastustuskykysi on alentunut

Julkaistu: 9.7.2021 | Päivitetty: 9.7.2021

Helteinen sää on tuonut vibriotartunnat rannikkovesissä uivien riesaksi. Turussa on nyt ensimmäiset tapaukset raportoitu ja vibriotartuntojen riski on kohonnut kaikkialla rannikolla. Vibrioiden aiheuttamat merivesivälitteiset infektiot voivat olla vaaraksi erityisesti niille henkilöille, joilla kehon vastustuskyky on alentunut sairauden tai pitkäaikaisen lääkityksen vuoksi. Näiden henkilöiden tulisi nyt kesällä välttää Itämeressä uimista, etenkin jos heillä on ihorikkoja tai muita haavaumia.

Aiempien hellekesien 2014 ja 2018 tapaan helteinen sää on lisännyt Vibrio-sukuun kuuluvien bakteerien aiheuttamia tartuntoja ihmisillä myös tänä kesänä. Itämeren rannikkovesissä tartuntoja voivat aiheuttaa erityisesti Vibrio choleraeVibrio vulnificus sekä Vibrio parahaemolyticus. Vibrio-suvun bakteerit lisääntyvät lämpimissä suolapitoisissa rannikkovesissä, mutta eivät sisämaan makeissa vesissä.

Vibrioiden aiheuttamat tartunnat ovat tavallisimmin haavaumien kautta saatuja ihoinfektioita. Bakteerit voivat aiheuttaa uimareille myös ulkokorvan tulehduksia, sekä nieltynä lieväoireisen vatsataudin. Vakavimmassa taudin muodossa bakteeria päätyy vereen, mikä voi aiheuttaa vakavan yleisinfektion ja jopa potilaan menehtymisen.

Vibrioiden aiheuttamat merivesivälitteiset infektiot voivat olla vaaraksi erityisesti niille henkilöille, joilla kehon vastustuskyky on alentunut sairauden tai pitkäaikaisen lääkityksen vuoksi. Näiden henkilöiden tulisi nyt kesällä välttää Itämeressä uimista, etenkin jos heillä on ihorikkoja tai muita haavaumia.

Vibriotartuntojen riski on kohonnut niin kauan, kun meriveden pintalämpötilat säilyvät korkeina.

Lue THL:n koko tiedote tästä

Jaa