Varsinais-Suomesta vältettävä tarpeetonta matkustamista Uudellemaalle. Maakuntarajat ylittävät urheilutapahtumat tauolle. Uimahalliin vähemmän asiakkaita.

Julkaistu: 26.11.2020 | Päivitetty: 27.11.2020

Varsinais-Suomen koronapandemiaryhmän mukaan ei tule järjestää urheilu- ja liikuntatapahtumia, joihin tulee osallistujia muista maakunnista. Lisäksi ryhmä suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Varsinais-Suomesta Uudellemaalle. Suositukset perustuvat Uudenmaan nopeasti heikkenevään koronatilanteeseen. Näiden suositusten lisäksi Kaarinan kaupunki päätti rajoittaa uimahallin käyttöastetta.

- Olemme huolissamme, sillä riski koronapandemian kiihtymisestä myös meillä Varsinais-Suomessa on suuri. Olemme yhteisellä asialla ja siksi tiukennamme suosituksia nyt viipymättä, jotta epidemia ei lehahtaisi entistä pahemmaksi. Pandemiaryhmämme keskusteli siitä, miten voimme parhaiten tukea ihmisiä jaksamaan jo kuukausia jatkuneessa poikkeuksellisessa tilanteessa, kertoo pandemiaryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Varsinais-Suomen koronapandemiaryhmä keskusteli välittömistä toimista epidemian leviämisen ehkäisemiseksi torstaina 26. marraskuuta. Ryhmä korostaa, että kaikissa tilanteissa tulee huolehtia hyvin tarkasti turvaväleistä ja maskin käytöstä sekä hakeutua hyvin herkästi testiin. Jos voimassa olevia suosituksia ei nyt oteta vakavasti, joudutaan tiukempiin rajoituksiin.

Uudet suositukset Varsinais-Suomeen tulevat voimaan viipymättä

Suositus välttää tarpeetonta matkustamista Uudellemaalle. Tällä halutaan estää se, että toistaiseksi paremmassa koronaepidemian vaiheessa olevan Varsinais-Suomen tilanne ei pahenisi.  Varsinais-Suomessa koronaepidemian trendi on nyt erilainen kuin Uudellamaalla. Suurimmat tapausmäärät ovat olleet Turussa, jossa koronaviruksen tapausmäärät ovat viime päivinä jonkin verran laskeneet.

Varsinais-Suomen maakuntarajoja ylittäviä urheilutapahtumia ja -kilpailuja ei tule järjestää. Suositus koskee kaikenikäisten yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa.

Suositus ei kuitenkaan koske maajoukkuetoimintaa eikä SM- ja 1-divisioonatason kilpailutapahtumia. Suositus tulee voimaan lauantaina 28. marraskuuta ja on voimassa toistaiseksi.

- Urheilutapahtumissa ja -kilpailuissa on niiden luonteen vuoksi riski tartunnoille ja massa-altistuksille. Kun suuri määrä urheilijoita ja yleisöä kokoontuu eri puolilta maata samaan tapahtumaan, on joukkoaltistuksen riski huomattava. Tästä syystä katsoimme tarpeelliseksi toimia ministeriön suosituksen mukaisesti, kertoo Mikko Pietilä

Sosiaali- ja terveysministeriö suositti 24. marraskuuta, että ryhmäharrastustoiminta ja siihen osallistuminen keskeytetään tilapäisesti kokonaan ja mahdollisuuksien mukaan toteutetaan vain etämuotoisena.

Vastaavantyyppinen suositus on voimassa Pirkanmaalla tästä päivästä alkaen.

Aikuisten harrastustoiminnasta tulee koronapandemiaryhmän mukaan pidättäytyä erityisesti sisätiloissa ja välttää kaikenlaista kontaktia sisältävää harrastustoimintaa. Juniori-ikäluokat voivat jatkaa harjoittelua, kun etäisyyksistä ja hygieniasta huolehditaan tarkasti.

Kaarinan kaupungin suositukset – uimahallin käyttöastetta rajoitetaan

Kaarinan kaupungin johtoryhmä teki omat linjauksensa sosiaali- ja terveysministeriön ohjeisiin sekä Varsinais-Suomen koronapandemiaryhmän suosituksiin perustuen. Suurin osa jo voimassa olevista suosituksista pysyy ennallaan, ne voi tarkastaa kaupungin päivittyvästä koronatiedotteesta.

Kaarinan kaupungin uutena rajoituksena päätetiin 26.11.2020, että muutenkin epidemian aikana alhaisen käyttöasteen uimahallissa sallitaan jatkossa vain joka kolmannen pukukaapin käyttö. Tämä rajaa sekä käyttäjämäärää, että lähikontakteja pukutiloissa. Kuntokoulun ja ohjattujen liikuntapalveluiden varotoimet ja suositukset jatkuvat toistaiseksi ennallaan, soveltaen Turun seudun kuntien yleistä linjaa. Liikuntapalveluiden ajantasaiset ohjeet löytyvät yllä mainitusta koronatiedotteesta.

On tärkeää, että kaikki toimijat, etenkin aikuisten harrastetoiminnassa, noudattavat annettuja suosituksia.

Testiin viipymättä

Koronanäytteitä on tällä viikolla otettu Varsinais-Suomessa noin kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisinä viikkoina.

- Useimmat onneksi tulevat koronatesteihin jo lievistä ja epätyypillisistä oireista kuten päänsärystä tai vatsakivusta. Testiin pitääkin hakeutua viipymättä, jotta altistumiset pysyisivät minimissään. Perusohjeet riittävistä etäisyyksistä, hyvästä käsihygieniasta ja maskien käytöstä pätevät edelleen, muistuttaa infektiolääkäri Harri Marttila Tyksin sairaalahygieniayksiköstä.

Pandemiaryhmä suosittelee lisäksi, että kaikki työnantajat harkitsevat uudelleen huolellisesti mahdollisuudet siirtyä vielä nykyistä laajemmin etätyöskentelyyn (valtioneuvoston etätyösuositus).

Koronapandemiaryhmä arvioi tilanteen uudelleen viimeistään ensi viikon tiistaina 1. joulukuuta.

Lisätietoja:

  • Johtajaylilääkäri Mikko Pietilä, p. 02 3139 624 tai 050 5150 615, koronavirustilanteesta Varsinais-Suomessa
  • Ylilääkäri Esa Rintala, p. 02 3133 153 tai 040 5835 103, sairaalahygieniatoiminta ja koronavirusta koskevat kysymykset
  • Työryhmän aiemmin antamat suositukset ovat edelleen voimassa.

Lisätietoja Kaarinan kaupungin suosituksista:

  • tartuntataudeista vastaava lääkäri, johtava ylilääkäri Antti Sandén p. 050 430 2135
  • liikuntapäällikkö Tapio Svärd, p. 050 373 2434

Jaa