Vuoden 2021 Runo-Kaarina-voittaja on valittu

Julkaistu: 7.10.2021 | Päivitetty: 8.10.2021

”olen tehnyt pitkää muuttoa
ja kun aurinko tulee pohjoisen ikkunasta, jotakin toteutuu”

Tarkkailua, havaintoja ja harkintaa 

Vuoden 2021 Runo-Kaarina-voittaja on valittu

Valtakunnallisen Runo-Kaarina-esikoiskokoelmakilpailun voittaja on julkistettu. Vuodesta 1994 järjestettyyn kilpailuun tuli keväällä 2021 kaikkiaan 179 käsikirjoitusta, joista kirjailija Kari Levolan johtama raati valitsi voittajaksi espoolaisen Sari Ouni-Gröndahlin käsikirjoituksen. Kaarinan kaupunki on kustantanut Ouni-Gröndahlin esikoiskokoelman, ja se kantaa nimeä Keinussa naukuvat kesän linnut.

Sanoiksi käännettyä sähköä

Sari Ouni-Gröndahl (s. 1969) on suomen kieleen ihastunut harrastajakirjoittaja Espoosta. Ouni-Gröndahl on opiskellut kotimaista kirjallisuutta Helsingin avoimessa yliopistossa, runonkirjoittamista työväenopistossa ja luovaa kirjoittamissa Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Vuonna 2017 hän osallistui Tapiolan lyriikkapiirin antologiaan Älä pelkää hiljaisuutta.

Käsityöläistaustainen Ouni-Gröndahl kertoo kirjoittaneensa aina. ”Kouluaikana olin kova kirjoittamaan, sitten oli välissä pitkä tauko, mutta kirjallisuusopintojen yhteydessä innostuin runosta uudelleen.” Ouni-Gröndahl löytää aiheensa havainnoimalla ympäristöään: ”Olen tarkkailija. Runon kirjoittaminen lähtee usein liikkeelle siitä, että teen jonkun havainnon, jota sitten pyöritän ja korjaan tekstiksi niin kauan, että se ei enää vaivaa. Harvoin tulee kerralla valmista, harkitsen hartaasti.” Tekemisen innoittajana on runon ilmaisuvoima: ”Runo on sanoiksi käännettyä sähköä”, vuoden 2021 Runo-Kaarina-voittaja kuvailee.

Kolmas kerta toden sanoo

Runo-Kaarina-kilpailun vuoden 2021 voittajakokoelma on kypsynyt Ouni-Gröndahlin papereilla pitkään. Hän osallistui kilpailuun nyt kolmatta kertaa: ”Huomasin, että kilpailuun osallistuminen on minulle hyvä tapa ottaa ajallinen ja laadullinen tavoite, ja siksi osallistuin pariin otteeseen. Kolmatta kertaa minun ei pitänyt enää osallistua, ajattelin, että olen saavuttanut jo jonkin kehittymisen rajan. Jyväskylässä luovan kirjoittamisen opintojen yhteydessä kuitenkin jotenkin ymmärsin sen, miten juuri minun tulisi kirjoittaa, ja lopulta päätin kokeilla vielä kerran.”

Kolmas kerta kannatti: Ouni-Gröndahl sai elokuussa 2021 iloisen puhelun Kaarinasta. ”En voinut uskoa kuulemaani, olin tosi yllättynyt.”, hän kertoo. ”Olin ajatellut, ettei kokoelmassa ollut mitään, millä se erottuisi. Se oli tavallinen.” Ouni-Gröndahl kannustaa tulevia osallistujia lukemaan aina vaan enemmän: ”Ennen kolmatta osallistumistani luin runoutta, jollaista en ollut aiemmin lukenut, ja uskon, että juuri sillä on iso merkitys kehittymisen kannalta. Lukemisen tärkeyttä kirjoittajalle ei voi liikaa korostaa.”

Ilmavaa, ehyttä ja helposti luettavaa – palkintoraadin ja voittajan ajatuksia

Runo-Kaarina-raati löysi voittajan helposti vuonna 2021, päätöksestä oltiin pitkälti yksimielisiä. Valintakokouksessa korostettiin Ouni-Gröndahlin kokoelman kielen kauneutta. Raadin puheenjohtaja Kari Levola kuvailee voittajakokoelmaa: ”Sari kirjoittaa ilmavaa ja ehyttä runoa, jossa saa pienenkin muodon elämäään ja sykkimään. Sari on katsoja ja näkijä, joka menee lähelle ja tulee lähelle, näyttää runon voiman elämän ja maailman ymmärtämiseen. Runoilijan omin sanoin kyseessä on ’pienen elämän suurta liikutusta’. Sari jatkaa suvereenisti ja omaäänisesti suomalaisen nykyrunon parhaita perinteitä."

Jatkoa Ouni-Gröndahl jo suunnitteleekin: ”Toivon, että nyt olen oppinut runoutta niin paljon, että olen valmis kirjoittamaan lisää. Runo-Kaarina-toimitusprosessi Tommi Parkon kanssa opetti sekin paljon.” Hän kuvailee nyt valmistunutta kokoelmaansa helposti luettavaksi ja korostaa, että jokainen lukee sitä omista lähtökohdistaan ja muodostaa omia, henkilökohtaisia tulkintojaan.

29. Runo-Kaarina-voittaja

Sari Ouni-Gröndahl on vuodesta 1994 järjestetyn Runo-Kaarina-kilpailun 29. voittaja. Aiempiin voittajiin lukeutuvat muun muassa Reetta Niemelä (1997), Arto Lappi (2001), Raisa Jäntti (2015) ja tasavallan presidentin puoliso, runoilija Jenni Haukio (1999), joka on myös Runo-Kaarina-kilpailun suojelija.

Voittajan valitsee kirjailija Kari Levolan vetämä raati, johon vuoteen 2021 saakka kuuluvat vuoden 2015 voittaja Raisa Jäntti, vuoden 2014 Runo-Kaarina-voittaja Mirka Mattheiszen, kirjailija Tommi Parkko sekä Kaarinan kaupungin edustajat: kirjastotoimenjohtaja Ritva Nurminoro, kansalaisopiston rehtori Risto Jaakola ja vapaa-ajan lautakunnan edustaja Kirsi Lehto.

Sari Ouni-Gröndahlin voi kuulla esittävän runojaan ja keskustelevan kokoelmastaan muun muassa kirjailijavieraana Kaarina-talossa marraskuussa 2021 ja neljättä kertaa järjestettävän Runo-Kaarina-festivaalin yhteydessä helmikuussa 2022.

Lisätiedot: 
Kulttuurituottaja 
Maija Leino 
0503145281 
maija.leino@kaarina.fi

Jaa