Vuoden 2022 Runo-Kaarina-voittaja on valittu

Julkaistu: 30.9.2022 | Päivitetty: 30.9.2022

”järvenselän pinnassa helisee
ei kuu vaan vieraat tähdet 
olet perillä vaikka et vielä sitä tiedä”


Kertomus isästä

Valtakunnallisen Runo-Kaarina-esikoiskokoelmakilpailun voittaja on julkistettu. Vuodesta 1994 järjestettyyn kilpailuun tuli keväällä 2022 kaikkiaan 127 käsikirjoitusta, joista Runo-Kaarina-raati, kirjailija Kari Levolan johdolla, valitsi voittajaksi Alankomaissa asuvan Markus Ilkka Erosen käsikirjoituksen. Kaarinan kaupunki on kustantanut Erosen esikoiskokoelman, joka on nimeltään Varjo kulkee naurusi läpi.
 

Kielet, kirjallisuus ja filosofia

Markus Ilkka Eronen (s. 1980) on kulkenut pitkän matkan Pohjois-Savon metsistä Alankomaihin, missä hän runoilun lisäksi työskentelee tieteenfilosofina Groningenin yliopistossa. Matkan varrella hän on opiskellut teoreettista filosofiaa ja kognitiotiedettä Helsingin yliopistossa, väitellyt tohtoriksi Osnabrückin yliopistosta, ja asunut pitkään myös Belgiassa. Kielet, kirjallisuus ja filosofia ovat kiehtoneet häntä pienestä asti. 

Eronen kertoo kokoelman työstämisen olleen pitkä projekti, joka alkoi hänen lähdettyään Suomesta ulkomaille. Runojen teemana näkyi ensin poissaolo ja tietynlainen ikävä ja haikeus, kunnes Eronen huomasi, että isä alkoi yhä enemmän tulla teksteihin mukaan ja hän ymmärsi, että tästä on tulossa kertomus isästä. Kokoelman muoto alkoi selkeytyä, kun tuli idea tuoda isän oma ääni ja perspektiivi mukaan päiväkirjaotteissa.

Reilu vuosi sitten Eronen aktivoitui työstämään kokoelmaa, kun he ryhtyivät ystävänsä kanssa lukemaan ja kommentoimaan toistensa runoja. Tämän vuoden tammikuussa Eronen pääsi mukaan Nuoren Voiman Liiton mestarikurssille, jossa sai hyvää ja tärkeää palautetta kurssin vetäjältä Raisa Marjamäeltä. Kurssin jälkeen, yli kymmenen vuotta alkuperäisestä käsikirjoituksesta, oli kokoelma valmis lähetettäväksi Runo-Kaarina-kilpailuun.


Mielenkiintoinen rytmillinen ja tyylillinen hybridi – palkintoraadin ja voittajan ajatuksia

”Runo-Kaarinan taso tuntui korkeammalta ja kärki laajemmalta kuin aiemmin ja finaaliin valituissa käsikirjoituksissa oli painotettu puhuttelevuutta”, toteaa Runo-Kaarina-raadin jäsen Raisa Jäntti. Raadin mielestä voittajateos on mielenkiintoinen rytmillinen ja tyylillinen hybridi, joka liikkuu proosan ja runon välimaastossa. Kirjan suurena teemana on isän ja lapsen suhde, sekä lapsuudessa että lapsen aikuistuttua. Kumpaankin ajanjaksoon liittyy isän poissaolo. Hän katoaa ensin matkoille ympäri maailmaa, ja iän myötä hän katoaa unohtaessaan läheisensä. Teoksessa liikutaan myös sekä ajassa että maantieteellisesti, globaalisti eri paikoissa. ”Kirja ottaa lukijan mukaan tutkimusmatkoille”, kertoo Jäntti.

Eronen on kirjoittanut ensimmäiset runonsa 15-vuotiaana ja on kirjoittanut siitä lähtien. Varjo kulkee naurusi läpi -kokoelman valmistuminen ja Runo-Kaarina-voitto ovat merkittävä etappi, mutta jo pari päivää siitä, kun soitto voitosta tuli, alkoi uusia runoja syntyä. ”Ajatuksia ja visioita tulevaisuudesta on kyllä, mutta ei ehkä mitään niin konkreettista, että siitä vielä kannattaisi puhua”, kertoo Eronen.

Eronen on osallistunut Runo-Kaarina-kilpailuun noin viiden vuoden sykleissä. Ensimmäisen kerran vuonna 2012, toisen kerran 2018 ja nyt, kolmannella kerralla tuli voitto. Tämä tuntuu olevan tapana Runo-Kaarina-voittajilla, sillä myös edellinen voittaja, Sari Ouni-Gröndahl nappasi voiton kolmannella osallistumiskerralla.
 

30. Runo-Kaarina-voittaja

Markus Ilkka Eronen on vuodesta 1994 järjestetyn Runo-Kaarina-kilpailun 30. voittaja. Aiempiin voittajiin lukeutuvat muun muassa Reetta Niemelä (1997), Arto Lappi (2001), Raisa Jäntti (2015) ja tasavallan presidentin puoliso, runoilija Jenni Haukio (1999), joka on myös Runo-Kaarina-kilpailun suojelija.

Voittajan valitsi kirjailija Kari Levolan vetämä raati, johon kuuluvat kirjailija Tommi Parkko, vuoden 2015 voittaja Raisa Jäntti, vuoden 2020 voittaja Hanna Syrjämäki, sekä Kaarinan kaupungin edustajat: kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja Arja Pesonen, kansalaisopiston rehtori Risto Jaakola ja vapaa-ajan lautakunnan edustaja Noora Nieminen.

 

Voittajan ja runoteoksen julkistaminen Turun Kirjamessuilla 30.9.2022

Kuvassa vasemmalta: Arja Pesonen (Kaarinan kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja), Raisa Jäntti (Runo-Kaarina-raadin edustaja), Markus Ilkka Eronen (Runo-Kaarina-voittaja 2022) ja Harri Virta (Kaarinan kaupunginjohtaja)

Runo-Kaarina-voittaja 2022 Markus Ilkka Eronen (keskellä)

Voittajaa onnittelemassa Arja Pesonen (Kaarinan kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja) ja Harri Virta (Kaarinan kaupunginjohtaja)

Jaa