Lintutornit ja näköalatorni

Kaarinan useat tornit houkuttelevat hyvien lintupaikkojen äärelle. Linturikkaalla Järvelän kosteikolla on myös lintulava, jonne johtaa pyörätuoliramppi.

Järvelän kosteikon lintulava

Järvelän kosteikko sijaitsee Littoistenjärven pohjoisreunalla. Kosteikosta on muodostunut yksi Varsinais-Suomen parhaista lintupaikoista. Vuonna 2019 Järvelän kosteikko tunnistettiin myös yhdeksi Varsinais-Suomen linnustollisesti tärkeimmäksi alueeksi.

Järvelän kosteikko on sattuman seurauksena vuonna 2009 syntynyt lajistorikas, tulviva peltoalue. Kosteikon reunalle valmistui vuonna 2013 lintujen seuraamiseen tarkoitettu lava. Lintulavalle johtaa myös liikuntaesteisille tarkoitettu pyörätuoliramppi. Lintulava sijaitsee lähellä kosteikkoa, joten lintuja pääsee seuraamaan lähietäisyydeltä. Järvelän kosteikon lintulava onkin mainio kohde myös lapsiperheille.

Myös Liedon kunnan puolelle nousi keväällä 2013 Järvelän kosteikolle maisemansa avaava lintutorni.

Pysäköinti:
Autoille on pysäköintipaikka Järveläntien ja Littoistenjärventien (ent. Vanha Littoistentie) risteyksessä, josta on lyhyt kävelymatka Järveläntien varressa sijaitsevalle lintulavalle.

Littoistenjärven lintutorni

Littoistenjärven lintutorni sijaitsee järven pohjoispuolella aivan rannan tuntumassa ja sen ylätasanteelta on hyvät näkymät yli koko järven. Tornille kannattaa ottaa mukaan kiikarit ja kaukoputki, koska keskellä järveä olevat linnut ovat kaukana. Vuonna 2019 Littoistenjärvi tunnistettiin yhdeksi Varsinais-Suomen linnustollisesti tärkeimmäksi alueeksi.

Pysäköinti:
Autoille on hyvin pysäköintitilaa Littoisten uimarannalla osoitteessa Littoistenjärventie 153. Uimarannalta on noin 500 m kävelymatka polkuja pitkin lintutornille.

Myös Liedon kunnan puolelta tulee polku lintutornille. Liedon lintutorni, josta avautuu näkymä puolestaan Järvelän kosteikolle, ja Littoistenjärven lintutorni sijaitsevat lähellä toisiaan.

Rauvolanlahden lintutorni

Rauvolanlahden lintutorni sijaitsee nimensä Rauvolanlahden rannalla vanhan jätevedenpuhdistamon takana. Lintutorni on rakennettu Natura 2000-alueelle lähes meren rantaan, keskelle koivikkoa.

Parhaiten lintutornille pääsee kiertämällä Vaarniemen luonnonsuojelualueen polkujen kautta. Päästäksesi polulle, jatka Rauvolantietä ohi vanhan jätevedenpuhdistamon, kunnes näet oikealla puolella tietä olevan luontopolun. Myös pitkospuut Turun puolelta Katariinanlaaksosta johtavat lintutornin juurelle.

Pysäköinti:
Autoille on pysäköintipaikka Rauvolantien varrella hieman ennen vanhaa jätevedenpuhdistamoa.

Kuusistonlahden lintutorni (pohjoinen)

Aivan Kuusistonlahden rannassa sijaitsee korkea lintutorni, josta on hyvät näköalat Kuusistonlahdelle. Torni sijaitsee Kappelinmäen - Kuusistonlahden luonnonsuojelualueella, lintuvesiensuojeluohjelma-alueella sekä Natura 2000-alueella Kuusistonlahti. Lisäksi alue on tunnistettu vuonna 2019 yhdeksi Varsinais-Suomen linnustollisesti tärkeimmäksi alueeksi.

Lintutorni sijaitsee Kuusiston saaressa Fiskarinsuntin rannalla. Polku lintutornille lähtee Linnanrauniontien parkkipaikkaa vastapäätä, toiselta puolelta tietä. Parkkipaikalta lintutornille on matkaa noin 50 m.

Pysäköinti:
Autoille on pysäköintialue osoitteessa Linnanrauniontie 556, 21620 Kaarina.

Parkkipaikalta pääset myös Kappelinmäen luontopolulle ja Kuusiston linnanraunioille.

Kuusistonlahden lintutorni (etelä)

Kuusistonlahden eteläinen lintutorni on uusittu täysin vuonna 2016. Tornilta avautuu näkymä yhdelle Varsinais-Suomen linnustollisesti tärkeimmälle alueelle. Tornilta pääsee tarkkailemaan vesilintuja ja kahlaajia melko läheltä.

Torni on Metsähallituksen hallinnoima ja se sijaitsee Kappelinmäen - Kuusistonlahden luonnonsuojelualueella, lintuvesiensuojeluohjelma-alueella sekä Natura 2000-alueella Kuusistonlahti.

Pysäköinti:
Autoille on pysäköintialue Fiskarintien varrella noin 250 metriä Piimäniityntien risteyksestä.

Vaarniemen näköalatorni

Vaarniemen kallion näköalatorni sijaitsee aivan Kaarinan ja Turun rajalla. Kallion korkeimmalle kohdalle on rakennettu torni, josta on hulppeat näkymät Turkuun asti. Tornilta voit jatkaa retkeilyä Pyhän Katariinan polut -retkeilyreitistölle.

Kallion päälle, jossa näköalatorni sijaitsee, on rakennettu portaat. Portaat löytyvät Rauvolantien varrelta. Jatka Rauvolantien pysäköintipaikalta pellon viertä kulkevaa tietä pitkin eteenpäin. Pellon jälkeen tulee risteys, josta käännytään vasemmalle. Kalliolle nousevat portaat ovat heti käännöksen jälkeen oikealla. Näköalatorni löytyy kiipeämisen jälkeen kallion päältä. Näköalatornin lähellä on myös laavu, jonka nuotiopaikalla voit lämmittää evääsi.

Pysäköinti:
Autoille on pysäköintipaikka Rauvolantien varrella hieman ennen vanhaa jätevedenpuhdistamoa.

Share