Luontopolut

Osassa luontopolkuja ja reittejä on alueen luonnosta kertovia tauluja, tulentekomahdollisuus tai mahdollisuus poiketa lintutornissa.

Muistathan aina luonnossa vieraillessasi retkietiketin:

 • Kunnioita luontoa - älä jätä vierailustasi jälkiä.
 • Suosi olemassa olevia polkuja.
 • Pidä lemmikit kytkettynä.
 • Tee tulet vain sallituille paikoille - älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.
 • Roskaton retkeily - vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi.

Rauhalinnan luontopolku

Rauhalinnan kartanon ympäristö on luontoarvoiltaan ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä kokonaisuus. Luontopolkua pitkin pääsee tutustumaan monipuolisesti erilaisiin kohteisiin, kuten lehtometsään, avokallioon, merenrantaan ja alueella virtaavaan puroon. Polun varrella on yhdeksän syksyllä 2019 uusittua opastaulua. Polun pituus on noin 2,2 km lähdön ja paluun ollessa Iso-Rauhalinnantieltä.

Luontopolku kiertää metsässä, jossa on maapohjaiset polut. Polut ovat metsäpoluille tyypillisesti melko kapeita ja niissä on juurakkoja. Alueella on myös jonkin verran korkeuseroja. Muuten polku on kohtalaisen helppokulkuinen. Toivottavaa olisi, että ihmiset käyttäisivät alueella liikkuessaan olemassa olevia polkuja, jotta herkästi kuluva maan pinta säilyisi. Polku opastaulujen välillä on merkitty keltaisin reittimerkein. Huomaathan, että polku ei ole rengasreitti ja lähtöpisteitä on useita, joten luontopolun reittimerkintöjä on risteyskohdissa useaan eri suuntaan.

Opastaulut 1, 2 ja 3 ovat sorapintaisen tien varrella ja niitä kannattaa käydä ihastelemassa, vaikka metsäpoluille ei pääsekään. Tällöin alueelle kannattaa saapua Iso-Rauhalinnantieltä tai Kuusiston sillan läheisyydestä alueelle tulevaa sorapintaista tietä pitkin.

Rauhalinnassa kaupunkilaisenkin on helppo päästä nauttimaan vihreästä metsästä, meren liplatuksesta ja lintujen laulusta. Rauhalinnan luontopolku on myös ainutlaatuinen opaskylttiensä ansiosta, Mökkigallerian Sibel Kantola on kuvittanut kyltit alueen luonnetta arvostaen. Näitä kannattaa tulla katsomaan!

Saapuminen
Rauhalinnan luontopolulle pääsee kolmea eri reittiä, joiden alussa sijaitsee infotaulu. Lähialueen asukkaiden toivotaan tulevan alueelle ympäristöystävällisesti lihasvoimin. Lähestymiskarttaan on merkitty reitit, parkkipaikat ja linja-autopysäkit.

Kävellen:

 • Keskustan suunnasta: Tule Aapiskujaa pitkin ja jatka kevyen liikenteen väylää pitkin kohti Rauhalinnaa. Luontopolulle pääsee, kun kääntyy n. 100 metriä puron ylityksen jälkeen oikealle.
 • Kuusiston suunnasta: Tule kevyen liikenteen väylää pitkin, käänny oikealle n. 350 m sillan ylityksen jälkeen. Tie jatkuu sorapintaisena (sallittu vain jalankulkijoille ja pyöräilijöille), luontopolku alkaa tien varrelta.

Autolla:

 • Rauhalinnantien varrella on pieni parkkipaikka, johon mahtuu muutama auto. Parkkipaikalta luontopolulle kävelymatka on noin 500 m.

Linja-autolla (lähimmät pysäkit):

 • Rauhalinnantiellä pysäkki 6294 (Kaarinan sisäinen linja)
 • Saaristotiellä pysäkki 6212 (Paraisilta) / 6211 (Turusta)
 • Uudenmaantiellä pysäkki 6051 (Turusta) / 6052 (Paimiosta).

Huom! Rauhalinnan kartano on yksityisaluetta, luontopolku ei kulje kartanon pihan läpi eikä kartanon pihaan saa pysäköidä.

Vaarniemen - Rauvolanlahden luontopolku

Vaarniemen - Rauvolanlahden luontopolku koostuu kahdesta osasta, Rauvolanlahden ruovikkoisesta merenlahdesta ja tammilehdosta sekä Vaarniemen kallioalueesta. Luontopolulla on tauluja, joissa kerrotaan alueen kasveista, eläimistä ja kallioperästä. Polun pituus on noin 4 km ja polun varrella on nousuja ja laskuja. Polku on paikoin myös kivinen ja juurakkoinen.

Rauvolanlahdella luontopolku tekee piston lintutornille. Lintutornilta on yhteys pitkospuita pitkin Turun puolelle Katariinanlaaksoon. Pitkospuiden varrella on tasanteita, joiden päältä voit ihailla maisemia tai katsella lintuja. 

Vaarniemen kalliolla luontopolku kulkee Pyhän Katariinan polut -retkeilyreitillä. Luontopolulta voikin jatkaa patikointia retkeilyreitille. Polun alkuun on rakennettu portaat helpottamaan kalliolle kiipeämistä. Kallion korkeimmalla kohdalla on näköalatorni ja tornin lähellä on myös laavu nuotiopaikkoineen. Alueella tulenteko on sallittu vain laavun nuotiopaikalla. Vaarniemen kalliolla polun varrella on myös kaksi pöytäryhmää taukoa varten.

Pysäköinti:
Autoille on pysäköintipaikka Rauvolantien varrella hieman ennen vanhaa jätevedenpuhdistamoa.

Littoistenjärven luontopolku

Littoistenjärven luontopolku (2,9 km) kulkee järven rannalla, metsässä ja kävelyteillä. Lintutorneista on näkymät yli koko järven sekä Järvelän kosteikolle, joka on yksi Varsinais-Suomen parhaista lintukohteista. Reitin varrella on Littoisten uimaranta, josta löytyvät myös grillipaikat ja eväspöydät.

Luontopolun lähtöpisteet ovat Kaarinassa järven länsipuolella Värttinäkadun varrella ja Liedon puolella Järvelässä. Polku on merkitty maastoon maalimerkein (sininen-valkoinen-vihreä).

Littoistenjärven luontopolun kartta ja lisätietoa löytyy Tammireittien sivuilta.

Pysäköinti:
Auton voi pysäköidä Liedon Järvelän P-paikalle (Järveläntie 133), Littoistenjärven uimarannan P-paikalle (Littoistenjärventie 153) ja Ristikallion uimarannan P-paikalle (Nipsikatu 8).

Nunnan luontopolku

Nunnan luontopolku (1,8 km) sopii lapsiperheille ja sen varrella on laavu ja nuotiopaikka. Polku on pääosin epätasainen metsäpolku, joten se ei sovi lastenvaunuille tai liikuntaesteisille. Reitti kulkee jonkin matkaa valaistua kuntorataa ja alueella on myös frisbeegolfrata. Luontopolku on merkitty maastoon maalimerkein (sininen-valkoinen-vihreä). Polkua huoltaa Nunnan seudun omakotiyhdistys.

Nunnan luontopolun kartta ja lisätietoja löytyy Tammireittien sivuilta.

Pysäköinti:
Autoille on pysäköintialue lähellä polun lähtöpistettä (Littoistentie 407).

Auranlaakson metsäopetuspolku

Auranlaakson opetuspolku jakautuu kahteen osaan, joista varsinainen luontopolku (n. 1,3 km) lähtee Auranlaakson koululta katsottuna Littoistenjärventien toiselta puolelta. Lisäksi polkuun kuuluu kaksi kasvatusmetsäkohdetta, joille on mahdollista tehdä pistot koulun hiekkakentän takanurkalta lähtevien polkujen kautta. Tällöin kävelyä tulee lisäksi noin 700 metriä. Kasvatusmetsäkohteita ei ole merkitty maastoon.

Luontopolku on merkitty puihin keltaisilla maalirenkailla ja sen varrella on kuusi puutolpilla merkittyä kohdetta tai luontorastia. Merkinnät polulla ovat osittain kuluneet. Muikunvuoren laelle kapuaminen voi olla ajoittain varsin hankalaa, mutta muuten polku on pääosin helppokulkuista havumetsää.

Auranlaakson koulumetsä ja metsäopetuspolku perustettiin v. 2003 osana Metsän oppimispolku -projektia. Projektin yhteydessä laadittiin pro gradu -tutkielma Turun yliopiston maantieteen laitoksella ja työssä avusti joukko metsäalan ammattilaisia.  Polku on nimensä mukaisesti metsään liittyvä opetuspolku ja siksi siitä on laadittu erillinen opettajille tarkoitettu opetusmateriaali (pdf). Opetusmateriaalia voi kysyä ymparisto@kaarina.fi.

Lausteen luontopolku

Lausteen luontopolulla ei ole luontotauluja vaan polku on ns. omatoimipolku, jonka varrella on komeita kallioita, kuusikkoa, kivilohkareita, pitkospuut märissä paikoissa ja jonkin matkaa polku kulkee myös avoimella mäellä. Polku kulkee Kaarinan puolella WWF:n perintömetsässä, jossa on havaittu myös mm. liito-orava. Polku kulkee paikoin jyrkistäkin kohdista. Polun pituus Kaarinasta lähtien on 3,3 km, Lausteen suunnasta matkaa kertyy 2,8 km.

Pysäköinti:
Kaarinassa auton voi pysäköidä Lakimiehenkadun päähän moottoritien pohjoispuolelle tai Asessorinkadun parkkipaikalle keskusurheilukentän ja Lausteen välisen kuntoradan varrelle.

Muut luontopolut

Muista Kaarinan alueen luontopoluista löytyy tietoa Tammireittien sivuilta.

 

Kappelinmäen luontopolku sijaitsee Kuusiston saaren itäpäässä. Polun teemana on erityisesti alueen vanha kulttuurihistoria ja sen vaikutus luontoon. Polulla on tauluja alueen luonnosta sekä kulttuurikohteista. Polku on merkitty vihreillä tolpilla maastoon.

Kuusiston piispanlinnan raunioista lisätietoja luontoon.fi. Kuusiston linnanraunioita ja Kappelinmäen luontopolkua hoitaa ja sen toiminnasta vastaa Metsähallitus. 
Puhelin: 0206 39 4620, sähköposti: rannikko(at)metsa.fi

Pysäköinti:
Autoille on pysäköintialue osoitteessa Linnanrauniontie 556, 21620 Kaarina.

Polku alkaa pysäköintialueen laidalta. Pysäköintialueelta pääset myös Kuusistonlahden lintutornille.

 

Karpanmäen - Tuorlan luontopolku koostuu kahdesta eri kokonaisuudesta. Polut on merkattu oranssein ja keltaisin nuolin, ja niiden varsilla on tauluja, joissa kerrotaan alueen luonnosta. Polku kiertää Karpanmäen luonnonsuojelualueelta Tuorlan Natura-alueelle ja Kaarinan kaupungin luonnonsuojelualueelle osittain metsäpoluilla, osittain hiekkatiellä. Reitti kulkee osan matkaa vanhaa historiallista Kuninkaantietä eli Suurta Rantatietä.

Ammattiopisto Livian alueella on myös Tuorlan lasten luontopolku, jonka varrella on lapsille suunnattuja pieniä tehtäviä. Tuorlan lasten luontopolun kartta ja lisätietoa löytyy Tammireittien sivuilta.

Pysäköinti:
Auton voi pysäköidä Karpanmäen luonnonsuojelualueen lähelle Voivalan venesataman alueelle (Voivalanranta) tai Tuorlan majatalon (Tuorlantie) vieressä olevalle pysäköintialueelle.

 

Jaa