Koira kaupungissa

Koirapuistot

Kaarinassa on kolme koirapuistoa. Koirapuistot ovat julkisia yleisiä viheralueita, jotka on rakennettu koiranomistajien tarpeisiin. Tarkoituksena on, että koirilla on paikka, jossa ne saavat juosta ja leikkiä vapaana. Koiran omistaja on vastuussa siitä, mitä oma koira tekee.
 

Koirapuistojen sijainnit

 • Keskustan koirapuisto, erillinen aitaus pienille ja isoille koirille, sijainti Vaakunatie
 • Piikkiön koirapuisto, erillinen aitaus pienille ja isoille koirille, sijainti Haanväljäntie
 • Littoisten koirapuisto, erillinen aitaus pienille ja isoille koirille, sijainti Littoistenjärventie

Koirapuiston varustus

Kaikissa koirapuistoissa on erillinen aitaus sekä pienille että isoille koirille. Koirapuistoissa on syväkeräyssäiliöt koirien jätöksille. Kaikissa kohteissa on myös valaistus.

Säännöt ja ohjeet koirapuiston käyttäjille

 • Pidä koirasi vapaana aitauksessa. Varmista kuitenkin, että koirasi tulee toimeen muiden koirien kanssa. Huomioi myös pienet ja arat koirat.
 • Älä vie suurta koiraa pienten koirien aitaukseen. Pieni koira on alle 40 cm korkea ja korkeintaan 15 kg painava. Pieni koira voi ulkoilla suurten koirien kanssa ulkoiluttajansa vastuulla.
 • Hiljaisuus laskeutuu koirapuistoon 22-07. Kunnioita naapureiden yörauhaa.
 • Varmista, että koirasi on rokotettu ja terve. Jos koirallasi on juoksuaika, ulkoiluta se muualla kuin koirapuistossa.
 • Älä heitä keppejä, kiviä tai lumipalloja. Älä tuo omia leluja. Leikeistä voi kehittyä ennalta arvaamattomia.
 • Pidä alue siistinä. Korjaa koirasi jätökset niille tarkoitettuun astiaan.
 • Lähtiessäsi kytke koirasi kiinni ja sulje portti.
 • Koiran omistajana vastaat aina omasta koirastasi ja sen aiheuttamista vahingoista. Aggressiivisesti käyttäytyviä koiria ei saa tuoda aitaukseen.

Koirien uimaranta

Koirille tarkoitettu virallinen uimapaikka sijaitsee Littoisten koirapuiston vieressä Littoistenjärven rannassa. Kaupungin on hankala osoittaa muita uimapaikkoja koirille, sillä kaikki rannat eivät ole kaupungin omistuksessa.

Koiranomistaja saattaa ihmetellä, miksi kilttiä koiraa ei saa tuoda yleiselle uimarannalle. Koiran tuominen yleiselle uimarannalle on kuitenkin järjestyslaissa kielletty. Koirat jättävät merkkejä kulkureiteilleen, vaikka koiran omistaja keräisikin jätökset pois rannalta. Osa ihmisistä saattaa myös olla allergisia tai pelätä koiria.

Koirankakkapussitelineet

Kaupunki on asentanut useita koirankakkapussitelineitä ympäri taajama-alueita. Näin pussin unohtaneet koiranulkoiluttajat voivat kerätä jätökset maasta. Kakkapussin voi jättää kaikkiin yleisillä alueilla oleviin roska-astioihin tai viedä kotiin. Paikalliset yritykset ovat tukeneet telinehankintoja.

Koiranomistajana kaupungissa

Suomen lakiin on kirjattu pykäliä, jotka velvoittavat koiranomistajaa. Lakitekstin lisäksi on hyvä muistaa myös kirjoittamaton koiraetiketti, joka auttaa kaikkia kaupungin asukkaita tulemaan toimeen keskenään omisti koiran tai ei.

Järjestyslaki

Järjestyslaki 27.6.2003/612 14 § Koirakuri

Koiran omistajan tai haltijan on:

 • Pidettävä koira taajamassa kytkettynä.
 • Pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua.
 • Pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.

Kaksi ensimmäistä kohtaa eivät koske esimerkiksi valtion omistamaa koiraa tai liikuntavammaisen avustajakoiraa. Ne koskevat kuitenkin myös kissaa, hevosta sekä soveltuvin osin muuta koti- tai lemmikkieläintä. Järjestyslakia valvoo poliisi.

Lisätietoja koirapuistoista

Jos havaitset koirapuistoissa vikoja  ja puutteita, voit ilmoittaa niistä viheralueet@kaarina.fi.

Jaa