Mopoilu

Kaarinassa mopoilu on sallittu pääsääntöisesti vain katuverkon ajoradoilla. Mopon kuljettajan velvollisuudet ja oikeudet ovat lähes samat kuin auton kuljettajalla.

Mopoille sallitut reitit

Mopoilla saa Kaarinassa ajaa pääsääntöisesti vain katujen ajoradoilla.

Mopoilijan oikea paikka kadulla tai tiellä on ajoradan oikea reuna. 1.6.2020 alkaen mopolla pientareella ajaminen on sallittua ainoastaan taajaman ulkopuolella. Pyörätiellä saa ajaa ainoastaan, jos se on erikseen sallittu ja merkillä osoitettu. Puistokäytävillä, piha-alueilla ja esimerkiksi Kaarina-talon edustan jalankulkualueella mopoilu on kielletty.

Mopoilu on kaupungin katuverkolla osoitettu sallituksi lähinnä sellaisilla kevyen liikenteen väylillä, jotka johtavat esimerkiksi asuinalueen katuverkolta ELY-keskuksen mopoille sallituille pyöräteille. Kaarinan ja Turun seudun alueen ELY-keskuksen mopoille sallitut reitit löydät tästä kartasta.

Mopon voi pysäköidä tavallisiin autoille osoitettuihin parkkiruutuihin, mikäli pysäköintialueella ei ole erillisiä mopoille varattuja parkkiruutuja tai -alueita.

 

Kuva: Liikenneturva/Juha Tuomi

Mopoile turvallisesti ja sääntöjen mukaisesti

Mopo on ajoneuvo, jonka kuljettamiseen vaaditaan ajokortti ja 15 vuoden ikä. Huoltajat ovat valvontavastuussa alle 18-vuotiaista mopoilijoistaan.

Mopo ei ole lelu, jolla saa leikkiä muun liikenteen joukossa, vaan moottoriajoneuvo, jonka kuljettajaa koskevat yleiset liikennesäännöt.

Kaarinan katuverkolla nopeusrajoitukset ovat 30-50 km/h, joten mopolla ajaminen autojen kanssa samoilla kaistoilla on liikennesääntöjä noudattamalla turvallista. Jalankulku- ja pyöräteillä mopoilu aiheuttaa vaaratilanteita suojattomammille kulkijoille ja häiriöitä lähiympäristön asukkaille.

Vinkkejä ja sääntöjä turvalliseen mopoiluun ja mopoautoiluun löydät Liikenneturvan sivuilta.

Jaa