Digilainaamo

Digilainaamosta välineitä varhaiskasvatuksesta lukioon.

Digilainaamosta välineet luokkaasi

Digilainaamo on kaarinalaisten koulujen ja päiväkotien yhteinen lainauspavelu, josta voi lainata digioppisen välineitä ohjelmoitavista roboteista 3d-tulostimeen. Ajatus on, ettei kaikkien yksiköiden kannata hankkia kalliita välineitä yksin. Yhteiskäyttö tarjoaa kustannustehokkaan tavan saada käyttöön laaja repertuaari välineitä ja välineiden käyttöaste saadaan pidettyä myös korkeampana. Lainattavana on mm. robotiikkaa, kuulokkeita, 3D-tulostin, 360-kamera ja Green Screen-kangas.

Digilainaamoa pyritään kehittämään jatkuvasti. Mikäli sinulla on ideoita tai toiveita Digilainaamon välineistä, tee ehdotuksesi digipedagogille.

Näin Digilainaamo toimii

Löydät esittelyt kaikista lainattavista välineistä alta.

Välineet lainataan otsikonmukaisina kokonaisuuksina, jotka on ajateltu lähtökohtaisesti luokan/ryhmän tarpeisiin. Varausaika voi vaihdella yksittäisestä päivästä useampaan viikkoon. Usein on ehkä järkevää varata välineet esimerkiksi 1-2 viikoksi ja tarjota mahdollisuutta myös muille ryhmille/luokille hyödyntää välineitä lainajakson aikana. 

Kaarinan työntekijänä voit lainata välineitä Outlook-kalenterisi tai digipedagogi Mikael Vaalgamaan kautta. 

MBot2-robottiajoneuvo
Lainattavana on mm. MBot-robottiajoneuvoja.

BlueBot-robotit

9 BlueBot-robottia, latausasema, 4 läpinäkyvää pohjamattoa

Viskareista alkuopetukseen

BlueBot ja sen edeltäjä BeeBot ovat erityisesti esi- ja alkuopetuksen ohjelmointiin soveltuvia robotteja. BlueBottia voidaan ohjata suoraan robotin päällä olevilla yksinkertaisilla nappuloilla tai  vaihtoehtoisesti BlueBot-sovelluksen avulla iPadilla. Tämä robotti tarjoaa lapsille mahdollisuuden tutustua ohjelmointiin leikkimielisellä ja käytännönläheisellä tavalla.

Micro:bit (4.lk-9.lk)

10kpl Micro:bit johtoineen

Ala- ja yläkouluun

Micro:bit on taskukokoinen tietokone, joka tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia ohjelmoinnin oppimiseen niin ala- kuin yläkouluunkin. Micro:biteillä voi tehdä lohko-ohjelmointia näkyväksi, mutta se soveltuu myös monimutkaisempaan python- tai javascript-ohjelmointiin. Hyvät koulutusmateriaalit tekevät Micro:bittien käytöstä helppoa niin opettajalle kuin oppilaillekin.

Tutustu lisää tästä

Makey Makey

Makey Makey-salkku, joka sisältää 10kpl Makey Makey-levyjä johtoineen

Ala- ja yläkouluun

Makey Makeyn avulla oppilaat pääsevät valmistamaan omia pieniä laitteita ja samalla ymmärretään arkisten sähkölaitteiden toimintaperiaatteita. Laitteiden valmistaminen tuo esiin myös muotoilun ja tuotekehityksen merkityksen ja tutuksi tulevat käsitteet virtapiiri ja sähkönjohtavuus. Makey Makeyllä voi rakentaa useita erilaisia laitteita kuten soittimia tai peliohjaimia. Mikä parasta, työskentelyssä voi hyödyntää arkiympäristöstä löytyviä materiaaleja, kuten paperiliittimiä, foliopaperia, kartonkia tai vaikka vaikkapa hedelmiä ja vettä.

Tutustu Makey Makeyn nettisivuun ja katso etusivulta löytyvä video, niin ymmärrät enemmän.

Green Screen-kangas

Liikuteltava Elgato Green Screen -taustakangas, mitat 148 x 180

vaka, perusopetus, lukio

Katsot green screen-tekniikalla tuotettua sisältöä todennäköisesti lähes päivittäin, vaikka et sitä ehkä itse tiedostakaan. Green screen-tekniikassa henkilö tai muu kohde esiintyy vihreän taustan edessä. Vihreän taustan tilalle voidaan laittaa mikä tahansa kuva tai video ja näin saadaan luotua illuusio esittäjän takana olevasta hienosta studiosta, elokuvan taustalla olevasta avaruuskaupungista tai vaikkapa koululaisesta kuussa. IMoviessa on sisäänrakennettu green screen -ominaisuus, joten saat hyödynnettyä videoita helposti.

Löydät netin videopalveluista paljon havainnollistavia videoita, miten green screen toimii.

Kuulokkeet

2x 30kpl Logitech-kuulokkeita iPadeihin tai tietokoneisiin. 

vaka, perusopetus, lukio

Tarvitsevatko oppilaat kuulokkeita esimerkiksi musiikki- tai videoprojekteihin, kuuntelutehtäviin, kyselyitä tai testejä varten... Ota lainaan yksi 30 kuulokkeen setti tai varaa koulullenne vaikka molemmat, niin niitä voi käyttää samanaikaisesti jopa 2-3 luokkaa kerralla.

 

3d-tulostin

FlashForge Adventurer 3 3D-tulostin ja filamenttirullat

Esittely tulossa pian.

360-kamera

Esittely tulossa pian.

Jaa