Erityispalvelut

Kirjastot tarjoavat paikallisia ja valtakunnallisia palveluita erityisryhmille.

Lukulähetti-toiminta

Lukulähetit ovat kirjaston vapaaehtoisia, jotka käyvät palvelutaloissa ja vanhainkodeissa lukemassa ääneen ikäihmisille. Näin kirjaston palvelut tulevat niiden ihmisten luo, jotka eivät enää itse pysty tulemaan kirjastoon.

Lukulähettien merkitys ikääntyville

Lukulähetti tuo piristystä päivään ja kohtaamisen lukemisen ohessa. Lähetti voi olla tärkeä tuulahdus ulkomaailmasta ja hän tarjoaa ikääntyvälle uusia ajatuksia ja keskustelunaiheita. Lukulähetin avulla ikääntyvä saa jatkoaikaa rakkaalle harrastukselleen, vaikka ei enää itse kykenisikään lukemaan.

Mitä lukulähetti saa lukuhetkestä?

Lukulähettinä toimiminen on helppo tapa auttaa vanhuksia, jotka eivät itse pysty lukemaan. Saat lukuhetkestä hyvän mielen ja sisältöä omaan arkeesi.

Kaarinan lukuläheteillä on yhteinen Facebook-ryhmä Turun lukulähettien kanssa. Kaarinan lukulähetit kahvittelevat silloin tällöin yhdessä ja erikseen Turun lukulähettien kanssa. Lukulähetit saavat kerran vuodessa lipun esim. Kaarina-teatterin näytökseen tai Turun kirjamessuille. 

Haluatko lukulähetiksi?

Jos haluat lukulähetiksi, tule mukaan Kaarinan kirjaston lukulähetti-infoon. Infoista ilmoitetaan kirjaston tapahtumalehtisessä ja some-kanavissa sekä kaupungin tapahtumakalenterissa.

Ota seuraavaksi yhteyttä hyvinvointikoordinaattori Hanna Inkeroiseen. Hanna toimii yhteyshenkilönä vanhainkotien ja lukijoiden välillä.

Mikäli et keksi luettavaa, kysy lukuvinkkejä informaatikko Sari Saarelalta.

Kotikirjasto Hopeakettu

Kaarinan kirjaston kotipalvelu, Kotikirjasto Hopeakettu toimittaa kirjastoaineistoa kotiin niille kaarinalaisille, jotka liikuntavamman, sairauden tai muun syyn vuoksi eivät voi itse asioida kirjastossa.

Kotikirjasto Hopeaketun palvelut

Kotikirjasto Hopeaketun palveluihin kuuluvat kotona asuvien asiakkaiden henkilökohtaisen palvelun lisäksi siirtokokoelmat erilaisiin laitoksiin. Lisäksi Kotikirjasto Hopeaketun henkilökunnalta voi tilata kirjavinkkauksia.

Palvelut henkilöasiakkaille

Kotikirjasto Hopeaketun henkilöasiakkaat saavat kassillisen kirjastoaineistoa suoraan kotiin kerran kuussa omien toiveittensa mukaan. Palvelu on maksuton.

Palvelutaloissa on siirtokokoelmia

Siirtokokoelmalla tarkoitetaan kirjaston palvelutaloihin säännöllisesti toimittamia, vaihtuvia aineistokokoelmia. Siirtokokoelmat on tarkoitettu palvelutaloissa asuville ja siellä asioiville henkilöille.

Siirtokokoelmia on useissa ikääntyvien asumisyksiköissä Kaarinassa. 

Tilaa kirjavinkkaus

Kirjavinkkaus on kirjoista ja niiden sisällöstä kertomista. Kirjojen lisäksi vinkataan myös muuta aineistoa, kuten elokuvia ja äänikirjoja. Kotikirjasto Hopeaketun vinkkarit vinkkaavat kirjastoon hankittua uutuusaineistoa. Vinkkauksen aika sovitaan etukäteen.

Lisätietoja saa kirjastosta

Ikääntyvien palveluista voit kysyä lisää Sari Saarelalta. Kyselyjä ja kirjatoiveita voit esittää muullekin henkilökunnalle kun käyt kirjastossa.

Celia-kirjasto

Mikä?

Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, mm. äänikirjoina ja pistekirjoina, yhteistyössä kirjastojen ja kustantajien kanssa.

Kenelle?

Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Celian maksuttoman äänikirjapalvelun käyttäjäksi voi liittyä kirjastossa, Kaarinassa pääkirjastossa.

Miten pääsen Celia-kirjaston asiakkaaksi

Ota yhteyttä esimerkiksi Kaarinan pääkirjastoon, niin sovimme sinulle rekisteröitymistä varten ajan. Samalla opastamme sinulle, miten palvelua käytetään.

Mitä?

Kauno- ja tietokirjallisuuden lainaaminen Celiasta on täysin maksutonta. Tällä hetkellä valikoimassa on noin 45 000 eri äänikirjaa, joita voi kuunnella suoraan verkosta.

Kaarinan pääkirjastossa on oma Celian äänikirjakokoelma.

Kauno- ja tietokirjallisuuden lisäksi Celia valmistaa oppikirjoja saavutettavassa muodossa peruskouluun, lukioon ja ammatillisiin opintoihin sekä kurssikirjoja korkeakouluihin.

 Lisätietoja Celia-kirjastosta

Siirtokokoelmat

Siirtokokoelmalla tarkoitetaan kirjaston palvelutaloihin säännöllisesti toimittamia, vaihtuvia aineistokokoelmia. Siirtokokoelmat on tarkoitettu palvelutaloissa asuville ja siellä asioiville henkilöille.

Siirtokokoelmia on useissa ikääntyvien asumisyksiköissä Kaarinassa. 

Muistelulaatikot

Lainaa muistelulaatikko muistin virkistämiseksi ja mukaviin muisteluhetkiin. Myös esikoululaiset voivat käyttää muistelulaatikoita tutustuakseen isovanhempien menneeseen maailmaan.

Muistot palaavat mieleen kuvien, esineiden, tuoksujen, äänien ja kosketuksen avulla. Voi muistaa, miltä liitu tuoksui koulussa tai miten hienolta tuntui, kun sai ensimmäisen, oman pankkikirjan. Tuttu sävelmä taas voi viedä aikamatkalle elämän kauneimpiin hetkiin.

Kaarinan pääkirjastosta yhteisöt tai yksityishenkilöt voivat lainata kirjastokortilla muistelulaatikoita, joilla voi virkistää muistia tai tutustua vanhoihin tapoihin ja kulttuuriin. Muistelulaatikot sopivat muistin virkistämiseksi ja mukaviin muisteluhetkiin ikäihmisten kanssa. Laatikoiden monipuolista sisältöä – aitoja esineitä, kuvia, tekstejä ja ääniä – voivat kurkistella myös isovanhempien lapsuudesta kiinnostuneet jälkipolvet.

Kultainen 50-luku kolmelta kantilta muistelulaatikoissa

Muistojen koulu I & II 
1950-luvulla käytiin kansakoulua. Koululaatikoissa on oppikirjoja ja koulutarvikkeita esimerkiksi perinteinen mustekynä, jolla voi harjoitella kaunokirjoitusta oikealla musteella. Koululaatikot kertovat myös tyttöjen ja poikien harrastuksista.

Muistojen Kaarina I-III 
Kaarina oli 1950-luvulla maalaiskunta. Kotiseutulaatikot kertovat sen ajan arjesta ja juhlasta. Televisio ja nuorisokulttuuri tulivat Suomeen, radiota kuunneltiin paljon ja kotimaiset elokuvat olivat hyvin suosittuja. Laatikoissa on paljon kuvia ja tarinoita.

Kusti polkee, posti kulkee
Liikenne- ja viestintälaatikossa on aineistoa ajalta, jolloin soitettiin lankapuhelimella, käytettiin pankkikirjaa ja lähetettiin käsinkirjoitettuja kirjeitä. Autoilu ja matkailu lisääntyivät 1950-luvulla.

Muistelulaatikoilla on 2 viikon laina-aika eikä niitä voi varata tai uusia. Laatikoita ei lähetetä kuljetuksen mukana toiseen kirjastoon. Lainaus ja palautus vain Kaarinan pääkirjaston 1. kerroksen infotiskillä. 

Jaa