Kuusiston linnanrauniot

Kuusiston keskiaikainen piispanlinna rakennettiin Suomen katolisen kirkon piispojen turvapaikaksi Piikkiönlahden rannalle 1200-luvun lopulla. Linna purettiin 1528.

Kaikkiaan Kuusiston linnan isäntinä ehti olla 15 katolista piispaa. Linnaa rakennettiin, korjattiin, lisärakennettiin ja käytettiin parisen vuosisataa. Linna oli ainutlaatuinen rakennus Suomessa. Se purettiin Kustaa Vaasan käskystä vuonna 1528. Tänään linnasta on jäljellä vain sen pohjakerros.

  • Museovirasto on tutkinut ja korjannut raunioita yli sadan vuoden ajan.
  • Kuusiston linnanrauniot on suosittu arkeologinen matkailukohde. Kesällä sinne on mukava tehdä vaikkapa pyöräilyretki, osoite on Linnanrauniontie 633.

Opastetauluin varustettu Kuusiston kulttuuri- ja luontopolku yhdistää historialliset muistomerkit Kuusiston kartanon ja linnanrauniot.

Metsähallituksen luontoon -sivuston Kuusiston linnanraunioiden osuuteen pääset tästä

Kuusiston linnanraunioita ja Kappelinmäen luontopolkua hoitaa ja sen toiminnasta vastaa Metsähallitus. 
Puhelin:  0206 39 4620, arkisin 9:00-15:00 ja sähköposti: rannikko(at)metsa.fi

 

Vartijantuvan kesäkioski

Kuusiston linnanraunioiden kesäkioski palvelee jälleen kesällä 2021. Kesäkioskilla voi maksaa ainoastaan kortilla!

Kesäkioski on avoinna:

  • 7.7.-8.8. keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin klo 14-20 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11-15

Kuusiston piispanlinnan alueen vahtitupa on rakennettu vuosina 1903–1904. Piirustukset laadittiin Yleisten rakennusten ylihallituksessa. Rankarunkoinen ja puuverhoiltu rakennus on alun perin käsittänyt ensimmäisessä kerroksessa olevan vartijantuvan ja matkailijoille tarkoitetun levähdystuvan sekä kaksi ullakkohuonetta linnanraunioilla työskentelevien valvojien ja muinaistieteellisen toimikunnan käyttöön. Pysyvä vartija linnan alueelle palkattiin vuonna 1911.

Linnanrauniot

Jaa