Kuusiston linnanrauniot

Kuusiston keskiaikainen piispanlinna rakennettiin Suomen katolisen kirkon piispojen turvapaikaksi Piikkiönlahden rannalle 1200-luvun lopulla. Linna purettiin 1528.

Kaikkiaan Kuusiston linnan isäntinä ehti olla 15 katolista piispaa. Linnaa rakennettiin, korjattiin, lisärakennettiin ja käytettiin parisen vuosisataa. Linna oli ainutlaatuinen rakennus Suomessa. Se purettiin Kustaa Vaasan käskystä vuonna 1528. Tänään linnasta on jäljellä vain sen pohjakerros.

 • Museovirasto on tutkinut ja korjannut raunioita yli sadan vuoden ajan.
 • Kuusiston linnanrauniot on suosittu arkeologinen matkailukohde. Kesällä sinne on mukava tehdä vaikkapa pyöräilyretki, osoite on Linnanrauniontie 633.

Opastetauluin varustettu Kuusiston kulttuuri- ja luontopolku yhdistää historialliset muistomerkit Kuusiston kartanon ja linnanrauniot.

Metsähallituksen luontoon -sivuston Kuusiston linnanraunioiden osuuteen pääset tästä

Kuusiston linnanraunioita ja Kappelinmäen luontopolkua hoitaa ja sen toiminnasta vastaa Metsähallitus. 
Puhelin:  0206 39 4620, arkisin 9:00-15:00 ja sähköposti: rannikko(at)metsa.fi

 

Linnanraunioiden vartijatupa

Kuusiston piispanlinnan alueen vahtitupa on rakennettu vuosina 1903–1904. Piirustukset laadittiin Yleisten rakennusten ylihallituksessa. Rankarunkoinen ja puuverhoiltu rakennus on alun perin käsittänyt ensimmäisessä kerroksessa olevan vartijantuvan ja matkailijoille tarkoitetun levähdystuvan sekä kaksi ullakkohuonetta linnanraunioilla työskentelevien valvojien ja muinaistieteellisen toimikunnan käyttöön. Pysyvä vartija linnan alueelle palkattiin vuonna 1911.

Linnanrauniot

Vartijatuvan kesäkioski

Hae kesäkioskitoiminnan järjestäjäksi Kuusiston linnanraunioiden vartijantuvalle!

Hakuaika 27.4.-18.5.2022. Haku päättyy 18.5. kello 23.59.

Sopimuskausi: kesä 2022, mahdollisuus jatkolle.

Hae kesäkioskitoiminnan järjestäjäksi

Kaarinan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut hakee kesäkioskitoiminnan järjestäjää Kuusiston linnanraunioiden vartijantuvalle kesäkaudelle 2022.

Kaupunki vastaa tilan ja alueen vuokrasta sisältäen sähkön ja veden sekä yleisövessojen siivouksesta 2 kertaa per viikko. Muut kioskitoiminasta syntyvät kulut ja tulot kuuluvat toiminnan järjestäjälle. Toimija vastaa lakisääteisistä toimintansa vaatimuksista.

 

Linnanraunioiden kesäkioskitoiminnan hoitajan tehtäviin kuuluvat

 1. kioski- tai kahviotoiminnan järjestäminen
 2. vartijantuvan ja sen lähiympäristön siisteydestä huolehtiminen
 3. yleisövessojen siisteydestä huolehtiminen

Linnanraunioiden läheisyydessä on Kuusiston Taidekartano, Kuusiston kirkko, kulttuuri- ja luontopolkuja sekä pyhiinvaellusreittejä.

Huomioi! Maanantaina 9.5. kello 13-14 on mahdollisuus tutustua vartijantupaan ja linnanraunioiden alueeseen.

Ilmoittaudu mukaan pe 6.5. kello 12 mennessä osoitteeseen tove.forssell@kaarina.fi

 

YLEISTÄ

Kesäkioski toimii alueella, joka on muinaismuistolain (295/1963) mukainen muinaisjäännösalue, mikä tulee huomioida toiminnassa. Alue on Metsähallituksen hallinnoima kohde. Kesäkahvilan yhteydessä saa mahdollisuuksien mukaan järjestää pienimuotoista oheistoimintaa, kuten esimerkiksi toiminnallisia työpajoja tai kevyttä harrastustoimintaa. Mahdollisesta oheistoiminnasta on sovittava Metsähallituksen kanssa ja tarvittaessa tulee tapahtumalupia hakea Metsähallitukselta. Muinaismuistoihin kajoaminen tai maan kaivaminen, puiden vahingoittaminen ja avotulen teko on kielletty. Kaarinan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut tulee järjestämään kesän aikana ohjelmaa linnanraunioilla.

Kesäkioskitoiminnan järjestäjä toimii Kaarinan kaupungin alaisena. Alueen erityislaatuisuus tulee huomioida toiminnassa ja voi mahdollisesti vaikuttaa kesäkioskitoiminnan laajuuteen. Kaupunki maksaa tilan ja alueen vuokran sisältäen sähkön ja veden. Muut kioskitoiminasta syntyvät kulut ja tulot kuuluvat toiminnan järjestäjälle. Suosittuja myyntiartikkeleita edellisiltä vuosilta ovat olleet jäätelöt, kylmät ja kuumat juomat sekä pienet herkut. Vuonna 2021 viikonloput olivat parhaimmat myyntipäivät.

Lähellä toimivat kesällä muun muassa:

 • Kuusiston Taidekartano (avoinna 28.5.-11.9., lauantaisin kello 13-17 ja sunnuntai-keskiviikko kello 13-19) sekä
 • Kaarinan seurakunnan Tiekirkko Kuusiston kirkolla (avoinna 27.6.-14.8. Kirkko on auki sunnuntai-perjantain kello 11-16, opas paikalla).
 • Kaarinan kaupunki järjestää tapahtumia linnanraunioilla kesällä 2022 16.6., 14.7., 18.8. sekä Piispanpäivät 6.-7.8.2022 yhteistyössä Kaarinan seurakunnan kanssa.

Palveluajoista sovitaan ennen kauden alkua ja kaupunki tiedottaa niistä omissa viestintäkanavissaan (muun muassa verkkosivut, Facebook, Instagram). Muutoksista palveluaikoihin ilmoitetaan välittömästi Kaarinan kaupungille sekä Metsähallitukselle.

Tehtävään kuuluu puutteiden ilmoittaminen ja turvallisuuden tarkastus. Puutteista ilmoitetaan välittömästi Kaarinan kaupungille ja/tai Metsähallitukselle.

 

Ehdot ja toiveet tilojen suhteen

KIOSKI / KAHVILA

 • toimintakausi vähintään 13.6.-18.8.
 • vähintään neljänä päivänä viikossa, kello 10-18 välisenä aikana
 • tapahtumailtoina kello 20 asti
 • vähimmäistuntimäärä viikossa 24 tuntia per viikko
 • kaikista kioski- tai kahvilatoimintaan liittyvistä luvista ja omavalvonnasta vastaa toiminnan järjestäjä
 • keittiön varustus: tiskikone, liesi, jääkaappi-pakastin, myyntitiski, kaapistot
 • asiakastilan varustus: kolme pöytäryhmää (asiakaspaikkoja 12 kpl), syöttötuoli
 • muun kioskitoiminnan vaatiman varustelun hoitaa toiminnan järjestäjä

VARTIJANTUVAN JA SEN YMPÄRISTÖN SIISTEYS

 • sisätilat siivotaan ja ympäristöstä kerätään roskat aukiolopäivinä
 • kaupunki toimittaa pihalle 3 pöytäryhmää (asiakaspaikkoja 30 kpl)

WC

 • varastorakennuksessa olevien wc:den siisteys tarkistetaan 2 kertaa kioskin / kahvion aukiolopäivinä: roskat kerätään, tarkastetaan wc-paperin ja käsipyyherullan riittävyys, välttämätön siivous suoritetaan
 • kaupunki hoitaa yleisövessojen siivouksen 2 kertaa viikossa (maanantai ja perjantai)
 • Metsähallitus hoitaa käsipyyherullat ja wc-paperin
 •  

Hakemuksia voi jättää 18.05.2022 kello 23.59 asti. Kaarinan kaupunki pidättää itsellään oikeuden olla hyväksymättä yhtäkään määräaikaan mennessä jätettyä tarjousta. Määräajan jälkeen jätettyjä tarjouksia ei huomioida.

Yhteyshenkilö

Jaa