Kuusiston linnanrauniot

Kuusiston keskiaikainen piispanlinna rakennettiin Suomen katolisen kirkon piispojen turvapaikaksi Piikkiönlahden rannalle 1200-luvun lopulla. Linna purettiin 1528.

Kaikkiaan Kuusiston linnan isäntinä ehti olla 15 katolista piispaa. Linnaa rakennettiin, korjattiin, lisärakennettiin ja käytettiin parisen vuosisataa. Linna oli ainutlaatuinen rakennus Suomessa. Se purettiin Kustaa Vaasan käskystä vuonna 1528. Tänään linnasta on jäljellä vain sen pohjakerros.

  • Museovirasto on tutkinut ja korjannut raunioita yli sadan vuoden ajan.
  • Kuusiston linnanrauniot on suosittu arkeologinen matkailukohde. Kesällä sinne on mukava tehdä vaikkapa pyöräilyretki, osoite on Linnanrauniontie 633.

Opastetauluin varustettu Kuusiston kulttuuri- ja luontopolku yhdistää historialliset muistomerkit Kuusiston kartanon ja linnanrauniot.

Metsähallituksen luontoon -sivuston Kuusiston linnanraunioiden osuuteen pääset tästä

Kuusiston linnanraunioita ja Kappelinmäen luontopolkua hoitaa ja sen toiminnasta vastaa Metsähallitus. 
Asiakaspalvelu: Suomen luontokeskus Haltia, puhelin: 040 163 6200 / sähköposti: info(at)haltia.com

Linnanraunioiden vartijatupa

Kuusiston piispanlinnan alueen vahtitupa on rakennettu vuosina 1903–1904. Piirustukset laadittiin Yleisten rakennusten ylihallituksessa. Rankarunkoinen ja puuverhoiltu rakennus on alun perin käsittänyt ensimmäisessä kerroksessa olevan vartijantuvan ja matkailijoille tarkoitetun levähdystuvan sekä kaksi ullakkohuonetta linnanraunioilla työskentelevien valvojien ja muinaistieteellisen toimikunnan käyttöön. Pysyvä vartija linnan alueelle palkattiin vuonna 1911.

Linnanrauniot

Vartijatuvan kesäkioski

Tervetuloa Kuusiston Piispanlinnaan - missä menneisyys ja tulevaisuus loistavat käsi kädessä!

Piispanlinnan VR-kahvila avaa oveensa keskiviikkona 15.6. ja on auki kesäkaudella 15.6.-18.8.2022.

Tarjolla on niin jäätelöä kuin kahvia, suolaista ja makeaa, mutta kahvilan ehdottomin erityispiirre on se, että täällä pääset tutustumaan 1500-luvun Piispanlinnaan virtuaalitodellisuuden avulla! Vartijantuvan turvallisessa ympäristössä voit laittaa VR-lasit päälle ja siirryt hetkessä menneisyyteen tutkimaan linnan eri kohtia. 

Mutta on Piispanlinnan VR-kahvilassa paljon muutakin! Yläkerrassa on näyttelyt keskiaikaisista hyötykasveista sekä Arvid Kurjen elämästä "in memorial 500 vuotta". Alakerrassa on pienelokuvia ja kahvilassa on myynnissä paikallisia käsitöitä ja keramiikkaa. Lapsille on piirrustuskilpailu, jonka voittajat valitaan Piispanpäivillä 6.8.! Jotta vierailusta jäisi pysyvä muisto, voit pukeutua keskiaikapukuun ja kuvauttaa itsesi linnanraunioilla. 

Alueella on yleisö WC:t ja suurempi parkkipaikka löytyy ennen Kuusiston Taidekartanoa, mistä pääsee linnanraunioille esimerkiksi luontopolkuja pitkin. Kuusiston linnanraunioille pääset myös meriteitse ja laiturilla on tilaa muutamalle veneelle. 

Aukioloajat

Piispanlinnan VR-kahvila on auki keskiviikosta sunnuntaihin kello 11-18, tapahtumailtoina pidempään! Kahvilan toiminnasta vastaa Ohjelmapalvelu Castrum, lisätietoa heistä heidän verkkosivuilla: http://www.ohjelmapalvelucastrum.net/

Lisätietoa Kuusiston alueen tapahtumista löydät esimerkiksi Kaarinan kaupungin tapahtumakalenterista

Kuusiston vehreä luonto ja historian havinaa odottaa juuri sinua!

Piispanlinnan VR-kahvila

Tapahtumajuliste
Piispanlinnan VR-kahvilan aukioloajat ja tietoa palveluista.

Yhteyshenkilö

Jaa