Muistomerkit ja patsaat

Lemun taistelun muistomerkki

Lemun taistelun tapahtumat liittyvät Suomen sotaan, joka käytiin Ruotsin ja Venäjän välillä 1808–1809 Kaarinan Lemunniemessä. Vänrikki Stoolin tarinoissakin mainittu taistelu alkoi ruotsalaisjoukkojen maihinnoususta 19.6.1808. 

Taistelusta tuli kesäkuussa 2008 kuluneeksi 200 vuotta.  Sen kunniaksi alueelle tilattiin Lemun taistelun muistomerkki, Kuoleva soturi. Teos sijaitsee lähellä Yli-Lemun kartanoa, Lemun taistelun muistolehdossa. Sen on veistänyt Heidi Limnell.

Ajo-ohje: Pyhän Katariinan tieltä Lemuntielle, jolta noin kilometrin jälkeen vasemmalle Kasarminmäentielle. Muistomerkki sijaitsee runsaan puolen kilometrin päässä metsän rinteessä vasemmalla. Auton voi jättää parkkipaikalle, perillä on myös autolle kääntöpaikka.

=""
Lemun taistelun muistomerkki. Heidi Limnell: Kuoleva soturi, Kaarinan kaupungin taidekokelma 2008

Veteraanikivet

Kaarinassa on veteraanikivet keskustassa ja Piikkiössä.. Keskustan kivi on pystytetty Voivalantien Veteraanipuistoon 1993. Veteraanipuiston rosariumissa kukkii yli 220 ruusulajiketta. Kaarina-Seura, Kauppila Oy ja yksityishenkilöt lahjoittivat puiston ensimmäiset ruusut Kaarinan muuttuessa kaupungiksi 1993.

Piikkiön vetaraanikivi on Salvelanlaaksontien risteyksessä kauniissa puistikossa. Hadvalantien toisella puolella on seurakuntatalo. Kivi on pystytetty vuonna 1992.

Kuusistossa on kirkon edustan puistossa muistokivi vuosina 1939-1944 sotaan lähteneille.

Piikkiön veteraanikivi

V.I. Leninin muistolaatta

Littoisten rautatieaseman läheisyydessä on Leninin auleella vierailun muistoksi pystytetty muistolaatta. Laatta kiinnitettiin rautatieaseman seinään 1970 ja siitä rautatien viereen aseman siirryttyä yksityisomistukseen.

Pakomatkallaan vuonna 1907 Lenin poistui Littoisissa junasta. Ei ihan tavanomaisesti, vaan junan liikkuessa. Näin hän harhautti perässään olleita urkkijoita. Littoisista Lenin kaiketi käveli Turkuun, sai sieltä Vossikkakyydin Kaarinan ja Kuusiston läpi Kirjalansalmen rantaan. Onneksi oli talviaika ja Paraisten puolelle Lenin pääsi siirtymään jäitä pitkin. Lopulta hänen matkansa jatkui Tukholmaan asti.

Jaa