Runo-Kaarina -festivaali

Runo-Kaarina on myös festivaali, poikkitaiteellinen runotapahtuma, joka täyttää Kaarinan runoudella aina helmikuussa.

Runo-Kaarina -festivaali 2023

Kaikkien aikojen viides Runo-Kaarina –festivaali kutsuu nauttimaan sanataiteesta helmikuiseen Kaarinaan. Ohjelmassa on muun muassa runoesityksiä, musiikkia, runojoogaa, sanataideharjoituksia ja keskusteluja.

Ajankohtainen ohjelma:
 

Avajaiset: Säkeistä kirjaksi

To 16.2. klo 18 Kaarina-sali, Kaarina-talo
Lautakunnankatu 1, Kaarina

Runo-Kaarina –kilpailun voittajat keskustelevat runokirjan luomisesta. Keskustelijoina Arto Lappi (RK 2001), Mirkka Mattheiszen (RK 2014) ja Markus Ilkka Eronen (RK 2022)

Tamperelainen ARTO LAPPI (s.1966) voitti Runo-Kaarinan vuonna 2001. Tämän jälkeen häneltä on ilmestynyt 14 kirjaa, joista 12 on runokirjoja. Hänet tunnetaan myös runouden suomentajana (Raymond Carver, Jack Kerouac, Anne Waldman). Arto Lappi on voittanut myös Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon kuudesti, vuosina 2003, 2005, 2008, 2012, 2017 ja 2021.

MIRKKA MATTHEISZEN voitti Runo-Kaarina -kilpailun vuonna 2014 esikoisteoksellaan Kuvittele reuna. Kokoelmassa puhuja piirtää itseään 'ekologiselle kartalle'. Mirkka on Naantalissa asuva kirjoittaja, piirtäjä ja graafikko sekä runon työ- ja julkaisuyhteisö Puru-kollektiivin jäsen. Esikoisen jälkeen häneltä on ilmestynyt #toistaiseksinimeämätön runovihko (Puru-kollektiivi 2018), jossa kohdataan erilaisia, enimmäkseen syötäväksi kasvattettavia eläimiä, sekä kierrekantinen runoteos Lokki. Erään kohtaamisen muistiinpanot (Puru-kollektiivi 2019).

MARKUS ILKKA ERONEN (s. 1980) on kulkenut pitkän matkan Pohjois-Savon metsistä Alankomaihin, missä hän runoilun lisäksi työskentelee tieteenfilosofina Groningenin yliopistossa. Matkan varrella hän on opiskellut teoreettista filosofiaa ja kognitiotiedettä Helsingin yliopistossa, väitellyt tohtoriksi Osnabrückin yliopistosta, ja asunut pitkään myös Belgiassa. Kielet, kirjallisuus ja filosofia ovat kiehtoneet häntä pienestä asti.  Markus Ilkka Erosen debyyttirunoteos ”Varjo kulkee naurusi läpi” on mielenkiintoinen rytmillinen ja tyylillinen hybridi, joka liikkuu proosan ja runon välimaastossa. Kirjan suurena teemana on isän ja lapsen suhde, sekä lapsuudessa että lapsen aikuistuttua. Kumpaankin ajanjaksoon liittyy isän poissaolo.
 

Konsertti: ELE x Iiris & Kuopus

Pe 17.2. klo 18, Kaarina-talo, 
Lautakunnankatu 1, Kaarina 

ELE -kollektiivin, Iiris Laisin ja Kuopuksen yhteisesityksessä poliittinen runous, improvisaatio, orgaaniset äänimaisemat ja irtipäästäminen kohtaavat.

ELE kutsuu kuuntelijansa ilmaisemaan itseään, nousemaan vastarintaan sekä seuraamaan musiikin energiaa minne tahansa se viekään. Musiikillinen improvisaatio sekä lausuttu poliittinen sana luovat oman utooppisen mikromaailmansa, jonka äärellä voi unelmoida ja kuvitella parempaa yhteiskuntaa. Yhteiskuntaa, jossa yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja kunkin ihmisen toimijuus tulevat todeksi – vastuuta ei pakoilla vaan se kannetaan.

Teos koostuu kahden instrumentalistin (viulu ja rummut) yhteisimprovisaatiosta sekä lavarunoilijoiden puheesta. Esityksessä korostuvat sensitiivisyys, kommunikaatio sekä toisten kuunteleminen avoimin mielin. Kukin esityksen elementti muodostaa olennaisen osan kokonaisuudessa, ja niiden kautta tuodaan esiin omaa persoonallisuutta, tunnetilaa ja ilmaisuvoimaa.

Esityksen tunnelmat liikkuvat vakavasta / leikkimieliseen / globaaliin / poliittiseen / Palestiinaan / valkoisuuteen / abstraktiin ja siitä edelleen avaruuteen…

ELE:
Vilho Louhivuori - rummut
Pessi Jouste – viulu

Runot:
Iiris Laisi - aktivisti, kirjoittaja ja esitystaiteilija
Kuopus - rap- ja spoken word -artisti

 

A Night of Argonauts with Francis North & Haid 

La 18.2. klo 17-18:30
Tuorlan planetaario, Väisäläntie 20, Kaarina

Tuorlan planetaarion tähtien alla uppoudutaan Francis Northin tunteikkaisiin runoihin ja Haidin syviin ambient-soundeihin.

Runoilija ja spoken word -artisti Francis North ja tuottaja Haid julkaisivat syksyllä 2022 EP:n hands, smaller than I remembered joka yhdistelee perhesuhteista ja nuoruudesta kertovaa runoutta rytmillisiin ambient-taustoihin nostalgisilla synasaundeilla. Yhteistyö ei suinkaan ollut yksittäinen tapaus, vaan Haid ja North työstävät tällä hetkellä uutta pitkää projektia, johon on löytynyt inspiraatiota niin antiikin Kreikan Orfeus-myytistä kuin henkilökohtaisista sydänsuruista. Haid ja North esittävät sekä julkaistuja, julkaisemattomia että vain tässä esityksessä kuultavia kappaleita.

Vapaa pääsy, tervetuloa! Tapahtumaan on rajatusti paikkoja. Varmista paikkasi sähköpostilla lempi.sauren@kaarina.fi.

//

Poet and spoken word artist Francis North and producer Haid came out with the EP hands, smaller than I remembered in the fall of 2022. The EP combines poetry about family and youth with rhythmical dark ambient, laced with nostalgic synth-sounds. The collaboration was by no means a one-off as Haid and North are currently working on a longer project, drawing inspiration from the myth of Orpheus as well as personal heartbreak. Haid and North will perform published, unpublished, and exclusive material.

Free entrance, welcome! The event has limited places. Confirm your place by emailing lempi.sauren@kaarina.fi.

https://open.spotify.com/album/5oVv6INSBB9Ix1MUmG7mKZ?si=2vExQ5j0QEi50IlndUbnYQ

 

Runoa ja joogaa

Ke 22.2. klo 19.15, Villa Järvelä,
Järveläntie 133, Lieto

Runojoogassa rentoudutaan lempeän hathajoogan keinoin sekä syvennytään äänimaljojen resonoidessa Vilhelmiina Saineen syväluotaviin runoihin. Joogatunnille et tarvitse aikaisempaa kokemusta. Kehoa ohjataan asanoihin lempeästi kuunnellen kehon tuntemuksia, juuri itselle sopivasti. Joogatunnin ohjaa hyvinvointivalmentaja ja joogaopettaja Anette Huila tunnelmallisessa Villa Järvelän salissa.

Vapaa pääsy, tervetuloa! Tapahtumaan on rajatusti paikkoja. Ilmoittautuminen sähköpostilla lempi.sauren@kaarina.fi.

 

MC Kajon rap-työpaja

To 23.2. klo 17.30–20.30, Kaarinan nuorisoteatteri, 
Viipurintie 118, 20780 Kaarina 

MC Kajo on Kaarinasta lähtöisin oleva räpin kolminkertainen suomenmestari sekä levyttävä artisti. Illan aikana MC Kajo paitsi esiintyy myös tutustuttaa osallistujat räppäämisen perusteisiin.Kurssi sopii niin aloitteleville räppäreille kuin myös kokeneemmille kynäniekoille.

 

Runo-Kaarina-open mic: Leikkiä sanoilla

Pe 24.2. klo 19, Kaarina-talon aula,
Lautakunnankatu 1, Kaarina

Tule esittämään runosi! Illan teemana on leikki ja kannustammekin osallistujia sukeltamaan mielikuvituksen ja utopian maailmoihin. Toivomme, että esitys kestää maksimissaan 10 minuuttia

Open Micin ilmoittauminen paikan päällä 15 min ennen tapahtumaa tai sähköpostilla lempi.sauren@kaarina.fi.

 

Inspire me! -elämyshuone

La 25.2. klo 12.00–15.00, Kaarina-talo, Piikasuntti, 
Lautakunnankatu 1, 20780 Kaarina 

Astu päiväunelmaan - inspiroidu runoudesta ja taiteesta
Ensimmäinen Inspire me -elämyshuone toteutuu Kaarinan kirjastossa. Se perustuu Daydreams –runokirjaan, joka julkaistiin syksyllä 2022. Inspire me -elämyshuone sisältää myös Minna Aaallon musiikkia ja Blomma Creatives:in kukka-asetelmia. Astu sisään, annan hengityksen tasaantua ja avaa aistit. Viivy hetki, viivy pari – antaudu inspiraatioon!

 

Hela familjens Rimsalabim

Lör 25.2. kl 13, Kaarina-talo,
Lautakunnankatu 1, Kaarina

På lördag dyker vi in i rim- och ramsors värld. Välkommen hela familjen, från baby till barn i skolåldern. I Rimsalabim leker vi med ord, rör på oss och låter fantasin flöda. Efter rim- och ramsandet kan du skapa en egen diktpins till dig själv eller titta in Inspire me -upplevelserummet.

 

Koko perheen loruloikka

La 25.2. klo 14, Kaarina-talo,
Lautakunnankatu 1, Kaarina

Lauantaina loikataan lorujen maailmaan. Koko perhe on tervetullut taaperoista kouluikäisiin. Lorutuokiossa leikitään sanoilla, liikutaan ja annetaan mielikuvitukselle tilaa. Loruloikan jälkeen voi painaa itselleen runopinssin tai vierailla Inspire me -elämyshuoneessa

 

Pöytälaatikkorunoilijoiden iltapäiväkahvit

La 25.2.2023 klo 14, Kaarinan kirkko,
Voudinkatu 2, Kaarina

Tule lukemaan runojasi, kirjoittamaan yhdessä ja keskustelemaan runoista hyvässä seurassa! Kahviakin on tarjolla. Yhteistyössä Kaarinan seurakunta ja Turun lausuntakerho.

 

Kertomusten voima elämänkriiseissä

Ma 27.2. luento klo 18–19 ja työpaja klo 19–20 Kaarina-talo, 
Lautakunnankatu 1, Kaarina

Luennolla syvennytään Turun yliopiston yleisen kirjallisuustieteen professori ja kirjailija Hanna Meretojan Elotulet –romaaniin sekä tutustutaan kirjallisuudentutkija, kirjallisuusterapeutti Päivi Kososen ja kirjallisuudentutkija, sanataideohjaaja Eevastiina Kinnusen johdolla kerronnallisen toimijuuden lukupiirimenettelyyn. Samalla aiheella jatketaan työpajassa, jossa luetaan yhdessä katkelmia Elotulet-romaanista, keskustellaan niistä ja tehdään vapaaehtoinen luovan kirjoittamisen harjoitus. 

Vapaa pääsy, tervetuloa! Työpajaan on rajatusti paikkoja. Varmista paikkasi sähköpostilla lempi.sauren@kaarina.fi.

 

Kalevalan päivän keikka: Ämmät äänessä

Ti 28.2. klo 18, Kaarina-talo,
Lautakunnankatu 1, Kaarina

Runo-Kaarina festivaali päättyy Kalevalan päivän keikkaan. Esiintyjänä Ämmät Äänessä, joka on kolmen naisen yhteenliittymä Loimaalta. Trio kapuaa lavalle mukanaan vaihteleva repertuaari soittimia: on milloin kannel ja kontrabasso, milloin pyykkilauta ja puulusikat - tai nämä kaikki. Takuuvarmasti aina laulu raikaa, kitara soi ja nauru helskyy.

__________________________________________________________________________________

Tiedustelut ja haastattelupyynnöt: lempi.sauren@kaarina.fi

=""

Jaa