Kuusiston linnanrauniot

Kuusiston keskiaikainen piispanlinna rakennettiin Suomen katolisen kirkon piispojen turvapaikaksi Piikkiönlahden rannalle 1200-luvun lopulla. Linna purettiin 1528.

Kaikkiaan Kuusiston linnan isäntinä ehti olla 15 katolista piispaa. Linnaa rakennettiin, korjattiin, lisärakennettiin ja käytettiin parisen vuosisataa. Linna oli ainutlaatuinen rakennus Suomessa. Se purettiin Kustaa Vaasan käskystä vuonna 1528. Tänään linnasta on jäljellä vain sen pohjakerros.

  • Museovirasto on tutkinut ja korjannut raunioita yli sadan vuoden ajan.
  • Kuusiston linnanrauniot on suosittu arkeologinen matkailukohde. Kesällä sinne on mukava tehdä vaikkapa pyöräilyretki, osoite on Linnanrauniontie 633.

Opastetauluin varustettu Kuusiston kulttuuri- ja luontopolku yhdistää historialliset muistomerkit Kuusiston kartanon ja linnanrauniot.

Metsähallituksen luontoon -sivuston Kuusiston linnanraunioiden osuuteen pääset tästä

Kuusiston linnanraunioita ja Kappelinmäen luontopolkua hoitaa ja sen toiminnasta vastaa Metsähallitus. 
Asiakaspalvelu: Suomen luontokeskus Haltia, puhelin: 040 163 6200 / sähköposti: info(at)haltia.com

Linnanraunioiden vartijatupa

Kuusiston piispanlinnan alueen vahtitupa on rakennettu vuosina 1903–1904. Piirustukset laadittiin Yleisten rakennusten ylihallituksessa. Rankarunkoinen ja puuverhoiltu rakennus on alun perin käsittänyt ensimmäisessä kerroksessa olevan vartijantuvan ja matkailijoille tarkoitetun levähdystuvan sekä kaksi ullakkohuonetta linnanraunioilla työskentelevien valvojien ja muinaistieteellisen toimikunnan käyttöön. Pysyvä vartija linnan alueelle palkattiin vuonna 1911.

Linnanrauniot

Kuusiston Piispanlinnan vierailukeskus

Tervetuloa Kuusiston Piispanlinnaan - missä menneisyys ja tulevaisuus loistavat käsi kädessä!

Kuusiston Piispanlinnan vierailukeskus avaa oveensa jälleen kesäkaudeksi 2024

Vierailukeskuksessa pääset tutustumaan linnan historiaan erilaisten medioiden avulla. Erikoisuutena tarjolla on virtuaalilaseilla toimivat esitykset. Alakerrassa toimii kahvila. Vierailukeskus sijaitsee aivan linnanraunioiden vieressä. Myös hyväkäytöksiset koirat ovat tervetulleita vierailukeskukseen. Alueella on myös kanootti- ja kajakkivuokrausta!

Vierailukeskuksen yläkerrassa on näyttelyitä ja alakerrassa on pienelokuvia ja kahvilassa on myynnissä paikallisia käsitöitä ja keramiikkaa.

Alueella on yleisö WC:t ja suurempi parkkipaikka löytyy ennen Kuusiston Taidekartanoa, mistä pääsee linnanraunioille esimerkiksi luontopolkuja pitkin. Kuusiston linnanraunioille pääset myös kulttuuribussilla, meriteitse ja laiturilla on tilaa muutamalle veneelle. 

Vi betjänar även på svenska.

Kahvilan toiminnasta vastaa Ohjelmapalvelu Castrum, lisätietoa heistä ja heidän toiminnasta ja palveluista, löytyy heidän verkkosivuilla

AUKIOLOAJAT KAUDELLA 2024

  • 2.6-31.6 la-su klo 11-18
  • 1.7-11.8 joka päivä klo 11-18
  • 17.8-25.8 la-su klo 11-18

Lisätietoa Kuusiston alueen tapahtumista löydät esimerkiksi Kaarinan kaupungin tapahtumakalenterista

Kuusiston vehreä luonto ja historian havinaa odottaa juuri sinua!

Kulttuuribussi Kuusiston Linnanraunioille

Kulttuuribussi kulkee heinäkuussa Kuusiston linnanraunioille!

Ilmainen kulttuuribussi kulkee heinäkuussa välillä Kaarinan keskusta – Kuusiston Piispanlinnan rauniot keskiviikkoisin ja sunnuntaisin ajalla 30.6.-4.8.2024

Matkan varrella Kulttuuribussi pysähtyy automaattisesti seuraavilla pysäkeillä:

  • Kuusiston K-market
  • Kuusiston kirkko
  • Taidekartano

Kaarinan keskustassa kulttuuribussi lähtee Paraistentien pysäkiltä, Hotelli Kivitaskun kohdalla, Kuusistossa bussi kulkee perille asti linnanraunioille! 

Kulttuuribussin tarjoaa Kaarinan kulttuuri- ja kirjastopalvelut.

Tervetuloa kulttuuribussin kyytiin!

Yhteyshenkilö

Jaa