Entin mussukat kohtasivat ministeri Bergqvistin – Tärkein pitäisi olla nuori, ei järjestelmä

Julkaistu: 7.12.2023 | Päivitetty: 7.12.2023

Kaarinan etsivä nuorisotyö kutsui liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvistin kylään keskustelemaan nuorten kanssa heidän toiveistaan hallitukselle. Kutsu oli osa Into ry:n valtakunnallista Kutsu päättäjä kylään -kampanjaa, jossa on tarkoituksena keskustella hallituksen suunnittelemista leikkauksista, jotka kohdistuvat nuoriin ja etsivään nuorisotyöhön.

Etsivän nuorisotyön tilassa Entissä istuu ryhmä jännittyneitä nuoria. Ministerin vierailu ei ole arkipäivää, mutta ryhmässä juttelu ja asioista avoimesti kertominen sen sijaan on. Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist ja Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta ovat saapuneet kuuntelemaan nuorten kokemuksia.

Nuorisotyöntekijä Jere Järvinen kertoo tilaisuuden alussa lyhyesti etsivän nuorisotyön toiminnasta ja syystä, miksi ministeri Bergqvist on kutsuttu paikalle. Sen jälkeen hän heittää pallon nuorille.

- No niin mussukat, nyt on teidän vuoro puhua, Järvinen huikkaa ja saa vastaukseksi hymyjä.

Jokaisen nuoren tarina on erilainen, mutta heitä kaikkia yhdistävät haastavat elämäntilanteet. Monella opinnot ovat jääneet aikanaan kesken, usealla on ollut haasteita mielenterveyden kanssa ja ote elämänhallinnasta ei aina ole onnistunut. Jokainen heistä on kuitenkin löytänyt apua Entistä.

Jenna Mäki-Tanila kertoo käyvänsä edelleen silloin tällöin torstain tapaamisissa, vaikka onkin jo ylittänyt nuorisotyön ikärajan. Etsivä nuorisotyö on tarkoitettu 17–28-vuotiaille, mutta moni vuosia toiminnassa mukana olleista haluaa välillä tulla muistelemaan menneitä ja moikkaamaan tuttuja.

- Tämä paikka on tuttu ja turvallinen. Koen, että olen saanut täältä paljon elämän viisautta ja sen kautta pysynyt kaidalla tiellä. Tätä kautta löysin oman suunnan elämälleni, sanoo Mäki-Tanila.

Vähemmän byrokratiaa, enemmän yhteisöllisyyttä

Etsivän nuorisotyön tavoitteena on olla mahdollisimman matalan kynnyksen palvelu, joka auttaa tarttumaan apuun silloinkin, kun ei itse jaksa. Nuoret kehuvat Entin välitöntä ja lämmintä tunnelmaa, joka on helppo aistia siitä, miten avoimesti he kertovat kokemuksistaan. Verrattuna sosiaalityöhön, Entti vaikuttaa olevan vähemmän byrokraattinen.

- Entti on vähemmän etäinen eikä tämä tunnu sellaiselta ammattimaiselta, vuoden alussa Entin toimintaan mukaan tullut Roope Niittymäki laukaisee ja saa kaikki puhkeamaan nauruun.

- Siis hyvällä tavalla, Niittymäki korjaa ja muut nuoret yhtyvät hänen mielipiteeseensä.

Niittymäen opinnot keskeytyivät elämän haasteiden ja taloudellisten syiden vuoksi. Opintotuki ei riittänyt siihen, että pystyisi käymään koulua ja asumaan itsenäisesti. Niittymäki päätyi mukaan Entin toimintaan kaverinsa suosituksesta. Se oli hänen mukaansa paras päätös, jonka hän on ikinä tehnyt.

- Tämä on vienyt asiaani eteenpäin. Olen tavannut mukavia kavereita ja se on edistänyt mielenterveyttäni sekä halua päästä eteenpäin akateemisesti ja jopa työelämään myöhemmin, Niittymäki kertoo.

Kankea järjestelmä ei sovi kaikille

Ministeri Sandra Bergqvist kehuu nuoria rohkeudesta kertoa tarinansa. Hän ymmärtää, että nykyinen yhteiskunnan tukijärjestelmä ei sovi kaikille, ja vertaa sitä putkeen, jonka läpi jokaisen pitäisi kulkea, sopi se sitten omaan tilanteeseen tai ei.

- Kun tehdään erilaisia palveluita ja yritetään keksiä uusia tukimuotoja, niin aika harvoin katsotaan asiaa nuorten näkökulmasta. Toivon, että voidaan saada nuorten näkökulma paremmin siihen mukaan. Lapsen tai nuoren ei pidä sopia siihen putkeen, vaan päinvastoin. Nuori on se tärkein, ei järjestelmä, Bergqvist sanoo.

Tapaamisen aikana nuoret nostavat esiin muun muassa mielenterveyspalveluiden saatavuuden haasteet, lastensuojelun ongelmat sekä taloudellisten tukien viidakon. Paikalla kuuntelemassa ollut Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta kehuu nuoria ongelmien esiin nostamisesta.

- Tämä on osoitus siitä, että päiväkodista lähtien kunnan palveluiden tulee olla kunnossa. Aina kun tehdään talousarviota, niin ihmettelee, että mitä kaikkia toimintoja meillä on. Nämä kertomukset todistavat, että etsivä nuorisotyö on yksi niistä tärkeimmistä palveluista mitä meillä on, Virta toteaa.

***********
Kaarinan etsivän nuorisotyön palveluita käyttää vuosittain 150–200 nuorta, joista viitisenkymmentä osallistuu toimintaan säännöllisesti. Entissä järjestetään toimintaa viitenä päivänä viikossa. Maanantaisin kokoontuu taideryhmä, tiistaina ja keskiviikkona tilassa on pienryhmätoimintaa, torstaisin Kohtaamo-toiminta ja avoimet ovet kokoavat nuoret yhteen ja perjantaisin keskitytään yksilötapaamisiin ja kotikäynteihin.
 

Ryhmä ihmisiä seisoo seinän edessä ja katsoo kameraan hymyillen.
Etsivän nuorisotyön työntekijät tulevat läheisiksi monelle nuorelle. Kuvassa nuorisopalvelujohtaja Mirja Karppanen, Jenna Mäki-Taneli, ministeri Sandra Bergqvist, Roope Niittymäki, nuorisotyöntekijä Emma Heimo, Mikko Liukkonen ja nuorisotyöntekijä Jere Järvinen.
Aukioloajat
torstaisin klo 14-16 avoin vastaanotto Kohtaamo
torstaisin klo 16-21 avoimet ovet

Käyntiosoite

Kuskinkatu 3
20780 Kaarina

Lisätietoja

Etsivä nuorisotyöntekijä Jere Järvinen

puh. 050 373 2638

 

 

Etsivä nuorisotyöntekijä Emma Heimo

puh. 050 514 6618

 

Jaa