Ihan hyvää kouluruokaa ja maksuttomia ravintoluentoja

Julkaistu: 31.3.2021 | Päivitetty: 31.3.2021

Kaarinan kaupunki toteutti kouluruokailun asiakastyytyväisyyskyselyn syksyllä 2020. Tavoitteena oli tarkentaa THL:n kouluterveyskyselyn tuloksia lasten ja nuorten ravitsemuksesta sekä osallistaa oppilaat kouluruokailun kehittämiseen. Kyselyn tuloksena syntyi muun muassa hyvän ravitsemuksen teemavuosi, jonka luentosarjan pääpuhujana toimii huippukokki Kari Aihinen.

Viihtyisät ruokailutilat, maukasta ruokaa ja vähän liikaa melua

Syksyllä toteutetussa kouluruokailun asiakastyytyväisyyskyselyssä oppilaat kiittävät erityisesti ruokailutilojen siisteydestä ja viihtyisyydestä, ruokailutilanteen tunnelmasta ja keittiöhenkilökunnan ystävällisyydestä. Useimmat vastaajat kokevat, että ruokaa saa ottaa riittävästi, ruoka on sopivasti maustettua ja se tarjoillaan sopivan lämpimänä sekä nätisti laitettuna. Lähes kaikki vastaajat kokivat, että ruokailuun on lähes aina riittävästi aikaa. Oppilaat kuitenkin kokevat ruokailutilanteen olevan meluisa ja rauhaton, vaikka yleisesti tilanne koetaan tunnelmaltaan mukavaksi.

Yli 80 prosenttia koululaisista ilmoitti syövänsä koululounaan päivittäin. Vajaa viisi prosenttia vastaajista ilmoitti jättävänsä koululounaan syömättä ja heistä suurin osa ilmoitti syyksi sen, että he eivät pidä kouluruuasta. Koululounas jätetään syömättä myös painoon liittyvistä syistä tai korvataan kaupasta haetuilla välipaloilla.

Noin 70 prosenttia oppilaista pitää kouluruokaa terveellisenä ja ravitsevana. Moni kertoo maistavansa itselleen ei niin mieluisia ruokalajeja ainakin joskus ja yli kolmannes aina. Lähes puolet vastaajista ilmoitti juovansa jotain muuta kuin maitoa tai piimää ruokajuomana. Aamupalan kertoi syövänsä yli 70 prosenttia vastaajista ja viidennes joskus.

Noin neljäsosa oppilaista toivoo kasvisruokaa tarjolle aiempaa useammin. Tällä hetkellä kasvisruokaa tarjotaan kaikille oppilaille kerran viikossa. Mikäli kasvisruuan haluaa päivittäin, siitä tulee erikseen ilmoittaa keittiölle tarkoitukseen varatulla lomakkeella. Piikkiön yhtenäiskoululla on ollut kokeiluluonteisesti kasvisruokavaihtoehto sekaruuan rinnalla tarjolla päivittäin.

Kyselyn toteuttivat tekniset palvelut, sivistyspalvelut ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikkö ajalla 26.10.-16.11.2020. Kyselyyn osallistuivat kaikki Kaarinan perusopetuksen koulut ja siihen oli mahdollista vastata myös ruotsiksi. Kyselyyn vastasi yhteensä 2116 kaarinalaista oppilasta.

Hyvän ravitsemuksen teemavuoden luentoja

Vuonna 2021 Kaarinassa vietetään hyvän ravitsemuksen teemavuotta. Tavoitteena on lisätä kaarinalaisten tietoisuutta ja osaamista laadukkaasta ja terveellisestä ravitsemuksesta. Hyvästä ravitsemuksesta järjestetään kaikille avointa ravitsemusneuvontaa eri teemoilla ja kohdennetusti ikäryhmittäin etäyhteyksin järjestettävinä luento- ja keskustelutilaisuuksina.

Kouluruokaa Kapen tapaan

Luentosarjan pääpuhujana luennoi huippukokki Kari "Kape" Aihinen. Kari Aihinen luennoi kouluruuan merkityksestä osana terveellistä ja ravitsevaa ruokavaliota keskiviikkona 21.4.2021 klo 13 alkaen ja ravitsemusterapeutti Tuulia Terinkoski käy läpi terveyttä edistävää ruokavaliota klo 14 alkaen. Luento on maksuton verkkotapahtuma (Teams).

Osallistu kouluruokaluennolle tästä

Urheilevan nuoren ravitsemus

Luento- ja keskustelutilaisuus Urheilevan nuoren ravitsemus pidetään keskiviikkona 14.4.2021 klo 18. Luennoitsijana on Kaarinan kaupungin ravitsemusterapeutti Tuulia Terinkoski. Luento on maksuton verkkotapahtuma (Teams).

Osallistu ravitsemusluennolle tästä

Lisätietoja:

  • Palvelupäällikkö Heidi Paju, puh. 050 373 2529, heidi.paju(at)kaarina.fi
  • Hyvinvoinnin koordinaattori Hanna Inkeroinen, puh. 050 595 4000, hanna.inkeroinen(at)kaarina.fi
Kari Aihinen

Jaa