Kaarina-talon näyttelyt 2024

Julkaistu: 18.10.2023 | Päivitetty: 18.10.2023

Vuoden 2024 näyttelyissä pääosaa näyttelevät värit ja valo, tunteet ja tunnelmat sekä ihmiskeho ja ihmisyys. Nähdään tarinallisuutta, erilaisia sattumia ja monenlaisia tekniikoita, joilla kaikki edellä mainittu on toteutettu. Näytteilleasettajina on jälleen niin yksittäisiä taiteilijoita, taiteilijaryhmiä kuin paikallisia yhdistyksiä. 

Tammikuun ensimmäisen kerroksen näyttelyssä on Hanna Rissasen ja Ulla Suonion ekspressiivisiä maalauksia, joissa kuvataan havaintoja ja tunteita sekä tunnelmia, jotka kumpuavat kahden naisen, äidin, kasvattajan ja kuvataideopettajan elämänkokemuksista. Väriä elämänpoluilta –näyttelyn maalauksissa väri on ensisijainen elementti. Mielen polut vaeltavat havainnoiden ympärillä kuultua, elettyä ja koettua todellisuutta ja näitä tunnelmia on taltioitu sekatekniikan keinoin kankaalle. Tammikuun toinen näyttely, kuvataiteilija Milla Karppisen Kaikki mitä meille annetaan, koostuu hänen uusimmista töistään, joissa vanhat valokuvat yhdistyvät läpinäkyviin maalauspintoihin, muodostaen fiktiivisiä keksittyjä tarinoita.

Helmikuussa Linda Mattssonin Kohti värejä ja valoa –näyttely tuo katsojalle paitsi väriä, myös hyvää energiaa ja valoa vuoden pimeimpään aikaan. Mattssonin luomisprosessissa on ollut mukana positiivinen ajatus siitä, että vaikeampien aikojen jälkeen mennään aina kohti valoa ja parempaa, ja teokset ovatkin toimineet hetkellisenä pakomatkana. Teoksissa yhdistyy herkkyys, räväkkyys ja epäsymmetrisyys. Kaarina-talon toisessa kerroksessa nähdään Kristina Isakssonin vuosien 2023-2024 aikana syntyneitä maalauksia.

Riitta Nylander ja Tiina Nordblom tuovat maaliskuun Värit ja tunteet -näyttelyyn teoksia, jotka ovat saaneet inspiraationsa väristä ja tunteesta. Teokset on pääasiassa toteutettu akryyli- ja öljyväreillä, mutta mukana on myös tussitöitä ja sekatekniikkaa. Teoksissa on jotain tuttua ja tunnistettavaa, ja jotain vierasta. Abstraktit teokset antavat katsojalle tilaa luoda oma tarinansa teoksesta. Maaliskuun toisessa näyttelyssä Vilma Sinivaaran patsaat, veistokset ja maalaukset kuvaavat ihmiskehoa. Teokset herättävät kysymyksiä ja niistä on aistittavissa voimakkaita tunnetiloja. Ne ovat tavanomaisesta poikkeava ja mielenkiintoisia; kuin vastaisku nykyajan koruttomalle ja selkeälinjaiselle, skandinaaviselle tyylille. Näyttelyn nimi, Mieleni salaiset sillat, kertoo siitä, miten vaikea elämäntilanne johdatti taiteilijan taiteensa pariin ja kaivoi esille taitoja, joista hän ei ollut tietoinen. 

Huhtikuussa Kaarina Taideyhdistyksen Sanoin kuvaamaton -näyttely antaa tekijöilleen mahdollisuuden luovaan työskentelyyn eri tekniikoin. Teokset voivat pohjautua muistoihin, unelmiin, elämyksiin ja erilaisiin näkemyksiin. Toisen kerroksen näyttely puolestaan on Marketta Reinin matka, joka alkoi, kun luomisen ja tekemisen tarve vei Käsityönopettajaopistoon, josta taidoille sai vahvan pohjan ja vuosien varrella uudet ideat puolestaan löytyivät erilaisilta kursseilta. 18 . . . 81 . . . muistoja mansikkapaikoilta –näyttelyssä on esillä tekstiilitöitä, maalauksia ja kollaaseja yli kuudelta vuosikymmeneltä.

Toukokuussa pitkän, kansainvälisen uran teatteri-, elokuva- ja oopperaohjaajana tehnyt Katariina Lahti avaa ensimmäisen näyttelynsä Elävien kuvia. Lahden kiinnostus kuvaan ja kuvataiteisiin alkoi jo lapsena, kun kuvan katseleminen synnytti mielessä tarinan. Ohjaajana Lahti näkee kirjailijan tekstin tai musiikin kuvien sarjana, josta syntyy näyttämötoteutuksen pohja ja työskentelytapa näyttämöllä onkin aina ollut vahvasti visuaalinen. Kuvataide on viime vuosina noussut erityisen tärkeäksi kirjoittamisen ja näyttämötaiteiden ohella. Luominen ilman välikäsiä, tekemisen suoruus ja välittömyys sekä fyysinen kontakti materiaaliin ovat kasvattaneet kiinnostusta etenkin kuvanveistoon, mutta myös piirtämiseen ja maalaamiseen eri tekniikoilla. Teatterista tutut teemat tulevat mukaan nyt myös kuviin; ihmisen alastomuus ja haavoittuvuus, rakkauden repivyys ja järjettömyys, huuma, kipu, kaipaus ja ikuinen menettämisen uhka. Niko Skorpion Vääriä tiloja -näyttely esittelee Kaarina-talon toisessa kerroksessa sattumaan ja toistoon perustuvia abstrakteja ja meditatiivisia sekatekniikkateoksia. Skorpio kutsuu työskentelyään intuitiivisten tilojen kartoittamiseksi ja hakee inspiraatiota unohdetuista, hylätyistä ja kätketyistä asioista.

Kaarina-talon kesänäyttely on koottu Kaarinan kaupungin taidekokoelman teoksista ja on esillä kesä-elokuun ajan molemmissa kerroksissa. Näyttelyssä on kolme pääteemaa, grafiikka, naivismi ja naisaiheet. Kaarinan kaupungin taidekokoelma sisältää kaikkiaan lähes 350 teosta; maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, valokuvataidetta sekä useita julkisia teoksia. Kokoelman keruussa on suosittu paikallisia taiteilijoita. Teokset on sijoitettu kaupungin eri toimipisteisiin, kuten kouluihin, päiväkoteihin, vanhustyön toimipisteisiin, toimistoihin sekä ulkotiloihin. Kesänäyttelyssä esitellään kuratoitu valikoima koko kokoelmasta.

Aarteita syvyyksistä -näyttely syyskuussa esittelee kuvataiteilijapuolisoiden Mauri Kososen ja Inga Ikipyyn taidetta. Maurin veistospainotteiset teokset yhdistyvät näyttelyssä Ingan värikylläisiin maalauksiin. Taiteilijoita yhdistää intuitiivinen työskentelytapa ja ihmisyyden pohtiminen eläinhahmojen kautta. Tavoitteena on taltioida taideteokseen jotain taianomaista ja tarinallista. Näyttely sukeltaa myös paikallisille tutun sinivalasteoksen syntyvesiin. 

Lokakuussa nähdään Sinikka Mäki-Lertolan veistoksia neljältä vuosikymmeneltä. Sattumia -näyttelyn nimestä Mäki-Lertola kertoo: ”Elämässäni on ollut paljon sattumia. Yleensä käy niin, että kun oikeasti jokin asia sattuu tai koskettaa, teen siitä veistoksen.” Toisessa kerroksessa Sanna Svartström tuo ensimmäisessä soolonäyttelyssään, Näkemys, esille maalauksen ja taidegrafiikan keinoin mielikuvitukseen pohjautuvaa maailmaa, joka on ympärillämme, mutta emme näe sitä. Svartström luo uusia todellisuuksia värien, muotojen ja ihmiskehon osien ja hahmojen kautta. Taiteilija haluaa tuoda teoksillaan esille mielikuvituksen tärkeyttä ja avointa ajattelukykyä maailmasta ja ympäristöstä, jossa elämme sekä suvaitsevaisempaa suhtautumista erilaisuutta ja outoa kohtaan.

Marraskuussa Hermanni Härmälä kertoo Valoon -näyttelystä: "Valoon on ilmaus kohti valoa ja samalla toteamus siitä, että valo on. Tällaiset ilmaukset eivät tavoita oleellista, sillä nähty maailma edeltää puhetta. Tämän vuoksi ylipäätään on kuvataidetta. Näyttely lähtee liikkeelle tästä ihmetyksestä ja myös hajoaa sen äärelle. Maalaaminen on tavoittelua ilman että kurkotus koskaan muuttuu otteeksi." Vuosi 2024 on Kaarinan Kuvaajat ry:n 30-vuotisjuhlavuosi, jonka kunniaksi Kuvaajat tuovat Kaarina-talon näyttelyyn esille 30 lintukuvaa, jotka esittävät Suomessa esiintyviä lintuja. Näyttöruudulle tulee pyörimään lisäksi noin 120 kuvan esitys, jossa on mukana harvinaisempiakin lajeja.


Lämpimästi tervetuloa kiinnostaviin näyttelyihin jälleen ensi vuonna!

Lisätiedot:
Anri Veston, kulttuurikoordinaattori-graafikko
Kaarinan kulttuuri- ja kirjastopalvelut
050 353 0946, anri.veston@kaarina.fi
www.kaarina.fi/nayttelyt

Näyttelyt 2024 | Kaarina-talo

TAMMIKUU 3.-30.1.
Kaarina-talo 1 krs | Hanna Rissanen ja Ulla Suonio: Väriä elämänpoluilta

Kaarina-talo 2 krs | Milla Karppinen: Kaikki mitä meille annetaan

HELMIKUU 2.-28.2.
Kaarina-talo 1 krs | Linda Mattsson: Kohti värejä ja valoa

Kaarina-talo 2 krs | Kristina Isaksson: Maalauksia

MAALISKUU 2.-27.3.
Kaarina-talo 1 krs | Riitta Nylander ja Tiina Nordblom: Värit ja tunteet

Kaarina-talo 2 krs | Vilma Sinivaara: Mieleni salaiset sillat

HUHTIKUU 3.-29.4.
Kaarina-talo 1 krs | Kaarinan Taideyhdistys: Sanoin kuvaamaton

Kaarina-talo 2 krs | Marketta Reini: 18...81... muistoja mansikkapaikoilta

TOUKOKUU 3.-30.5.
Kaarina-talo 1 krs | Katariina Lahti: Elävien kuvia

Kaarina-talo 2 krs | Niko Skorpio: Vääriä tiloja

KESÄ-ELOKUU 4.6.-29.8.
Kaarina-talo 1 ja 2 krs | Kaarinan kaupungin taidekokoelma: Grafiikka, naivismi ja naiset

SYYSKUU 3.-26.9.
Kaarina-talo 1 ja 2 krs | Mauri Kosonen ja Inga Ikipyy: Aarteita syvyyksistä

LOKAKUU 2.-30.10.
Kaarina-talo 1 krs | Sinikka Mäki-Lertola: Sattumia

Kaarina-talo 2 krs | Sanna Svartström: Näkemys

MARRASKUU 4.-28.11.
Kaarina-talo 1 krs | Hermanni Härmälä: Valoon

Kaarina-talo 2 krs | Kaarinan Kuvaajat: Tuttuja siivekkäitä - 30 yleistä lintua Suomessa

Jaa