Kaarinan HELMI II-hankkeen kohteet luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi

Julkaistu: 25.9.2023 | Päivitetty: 25.9.2023
Kaarinan kaupunki osallistuu HELMI II -hankkeeseen ajalla 1.4.2023 – 31.10.2024.

Hanketta koordinoi kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio Valonia ja se rahoitetaan ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelman Kunta- ja Järjestö-Helmi erityisavustuksen kautta.

Varsinais-Suomen Helmikunnat II on Valonian ja kahdeksan varsinaissuomalaisen kunnan yhteinen luonnonhoitohanke. Mukana ovat Kaarina, Lieto, Naantali, Paimio, Raisio, Salo, Somero ja Uusikaupunki. Yhteishankkeessa tehdään luonnonhoitotöitä vuosina 2023–2024 erityisesti perinneympäristöissä. Lisäksi kunnostetaan metsäisiä elinympäristöjä, purojen ranta-alueita ja lintujen pesimä- ja levähdysalueita sekä kunnostetaan ja suojellaan pienvesiä. Viiden kunnan alueella laaditaan lisäksi pienvesien kunnostus- ja suojelusuunnitelmia. Kaikkiaan luonnonhoitokohteita on kuntien yhteisessä hankkeessa mukana lähes 30. https://valonia.fi/hanke/varsinais-suomen-helmikunnat2/

Kaarinan alueella helmi II -hankkeessa tehdään kunnostustoimenpiteitä Järvelän kosteikolla, Rauvolanlahden rantakosteikolla ja Rauhalinnan Ladjakoskenojalla.

Ladjakoskenojalla tehdään vuosien 2023-2024 aikana elinympäristökunnostuksia puron alajuoksulla ja lisätään näin entisestään alueen luonnon monimuotoisuutta. Hankkeessa toteutetaan avo-uoman reunojen metsitystä ja uoman hienovaraista kunnostusta kivillä ja soralla sekä puuaineksen lisäämisellä. Puron reunojen metsityksestä ja purokunnostuksesta hyötyy ensisijaisesti vesiluonnon eliöstö elinympäristön laadun paranemisena, kuten varjon ja suojapaikkojen lisääntymisenä ja pohjan ja reunojen rakenteen parantumisena. Toissijaisesti toimenpiteillä vähennetään myös uoman eroosiota.

Järvelän kosteikolla Littoistenjärven pohjoispuolella toteutetaan vuosien 2023-2024 aikana osmankäämien niittomurskausta elinympäristökunnostuksena. Kosteikolla tehdään myös linnusto-, viitasammakko- ja kasvillisuusselvityksiä. Järvelän kosteikko on valtakunnallisesti merkittävä lintukosteikko. Järvelän kosteikko on ollut mukana aikaisemmin HELMI I -hankkeessa.

Rauvolanlahden rantakosteikolla tehdään vuosien 2023-2024 aikana ruovikon niittoa ja laaditaan linnusto- ja viitasammakkoselvitys. Rauvolanlahti kuuluu Valtioneuvoston vuonna 1982 vahvistamaan valtakunnalliseen lintuvesiensuojeluohjelmaan ja Natura 2000 -verkostoon. Se muodostaa yhdessä Katariinanlaakson ja Vaarniemen luonnonsuojelualueiden kanssa suositun linturetkeilykohteen.

Pienvesien kartoitus -hankkeessa kartoitetaan arvokkaat pienvedet paikkatietomenetelmin. Paikkatietokartoitusmenetelmää kehitetään hankkeen aikana yhdessä kuntien kanssa. Tavoitteena on löytää kunnan alueelta kaikki huomionarvoiset pienvedet; pienvedet, joilla on selkeitä luontoarvoja ja pienvedet, joissa on kunnostuspotentiaalia.

Lisätietoa Kaarinan ympäristönsuojelu:
Emmi Ikäheimo ympäristöbiologi emmi.ikaheimo@kaarina.fi
Pia Aarnio ympäristötarkastaja pia.aarnio@kaarina.fi

Helmi elinympäristöohjelma logo

Jaa